Jump to content

Recommended Posts

Bitter 10°Blg

 

Standardowy przepis

3kg slod Pale

0,2kg slod crystal

0,1kg slod brown (ciemny karmelowy)

 

Zacieranie 90 minut w 67°C.

 

Chmielenie

25g East Kent Goldings -60 minut

15g East Kent Goldings -30 minut

15g East Kent Goldings -1 minuta

 

Łyżeczka mchu na ostatnie 10 minut gotowania.

 

Drożdże.

Wyeast Themes Valley.

 

Fermentacja w okolicach 18-19°C, nastepnie po 3-4 dniach (gdy fermentacha burzliwa powoli sie konczy) podgrzanie do 22-23°C by pozbyc sie dwuacetylu do zakonczenia fermentacji. Nastepnie mozna przeniesc na cicha by pozbyc sie nadmianu drozdzy na kilka dni.

 

Refermentacja 40g cukru na 20 litrów piwa.

 

Piwo jest gotowe po nagazowniu, czyli tydzien do dwóch tygodni. Piwo powinno byc bardzo lekko gazowane. Lekka nuta dwuacetylu nadaje autentycznosci. Wysmienite piwo sesyjne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juz mi odfermentowalo do 1010:) Dalem troche wiecej slodu pale no i wiecej chmielu. Jutro rozlew :):beer::okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wartość jest dobra. Bitter ma być nisko nasycony CO2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie w ilu litrach wody?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rzadko spotykałem tak słabo nagazowane piwa w barach, jedynie na festiwalach dla nerdów. Zdaje się że obecna moda w UK raczej kieruje się w stronę nieco mocniejszego nagazowania, tak z 80-90g na 20 litrów, ale ja bywałem w barach dla normalnych ludzi. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

120-150 EBC. Dowolny, byle nie karmelowy ze Strzegomia. Np. Castle może być, jak nie chcesz przepłacać za oryginalny.

dlaczego nie strzegom?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rzadko spotykałem tak słabo nagazowane piwa w barach, jedynie na festiwalach dla nerdów. Zdaje się że obecna moda w UK raczej kieruje się w stronę nieco mocniejszego nagazowania, tak z 80-90g na 20 litrów, ale ja bywałem w barach dla normalnych ludzi. ;)

A z caska piles, bo wlasnie z caska jest troche flat z normalych instalacji idzie CO2 z butli :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.