Skocz do zawartości

Słód karmelowy


gagarin

Rekomendowane odpowiedzi

Zabieram się właśnie za warzenie koźlaka:

- słód pilzneński Weyermann 1,25 kg,

- słód monachijski typ I Weyermann 2,25 kg,

- słód karmelowy ciemny 0,5 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat)

- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat)

będę zacierał infuzyjnie i tylko chciałbym się upewnić.. słód karmelowy należy dodawać z 15min przed końcem zacierania po probie jodowej, tak?

 

dziękuję i pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To w takim razie za dużo chmielu będzie. Koźlaki nie są atomowo goryczkowe.

więc słucham propozycji ;)

Jak mnie pamięć i wzrok nie myli to jest to zestaw z BA - robiłem go prawie rok temu z drobna modyfikacją (dodałem 500g słodu monachijskiego). Miałem 14,5l piwka o ekstrakcie początkowym 16,5°Blg. Wszystkie słody od początku.

Chmiel tak jak było w zestawie i wyszło oki.

Równiutko za miesiąc (w rocznicę... warzenia) będę znów próbował :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.