Jump to content
Sign in to follow this  
gagarin

Słód karmelowy

Recommended Posts

Zabieram się właśnie za warzenie koźlaka:

- słód pilzneński Weyermann 1,25 kg,

- słód monachijski typ I Weyermann 2,25 kg,

- słód karmelowy ciemny 0,5 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat)

- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat)

będę zacierał infuzyjnie i tylko chciałbym się upewnić.. słód karmelowy należy dodawać z 15min przed końcem zacierania po probie jodowej, tak?

 

dziękuję i pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za wyprowadzenie z błędu :)

 

Koźlak z 4kg słodu? To słabiutki on będzie... No chyba że 10 litrów. ;)

planowane jest ok. 13l :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ileż ta Twoja Marynka ma?

 

Na 13l 10g Marynki 7.8% a-a daje goryczkę 21 IBU (styl 20 - 27 IBU). 35g tej samej Marynki daje 75 IBU. ;)

 

(Liczone metodą Tinsetha)

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites
To w takim razie za dużo chmielu będzie. Koźlaki nie są atomowo goryczkowe.

więc słucham propozycji ;)

Jak mnie pamięć i wzrok nie myli to jest to zestaw z BA - robiłem go prawie rok temu z drobna modyfikacją (dodałem 500g słodu monachijskiego). Miałem 14,5l piwka o ekstrakcie początkowym 16,5°Blg. Wszystkie słody od początku.

Chmiel tak jak było w zestawie i wyszło oki.

Równiutko za miesiąc (w rocznicę... warzenia) będę znów próbował :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak mnie pamięć i wzrok nie myli to jest to zestaw z BA

dokładnie..

 

to dam troszkę mniej Marynki w takim razie..

dziękuję wszystkim za pomoc ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.