Jump to content
Sign in to follow this  
Laska

Który ekstrakt wybrać?

Recommended Posts

Siemka!

 

Jestem początkujący, to moje pierwsze piwo, a wina też nie miałem przyjemności produkować. Chcę wykorzystać gotowy ekstrakt, któryś z poniższych:

http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa=3&podgrupa=321&produkt=1051&session=01a3bf1ac5531548796ecb806fdc3d1e

http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa=3&podgrupa=321&produkt=323&session=01a3bf1ac5531548796ecb806fdc3d1e

http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa=3&podgrupa=321&produkt=488&session=01a3bf1ac5531548796ecb806fdc3d1e

 

Które byście polecali? Chodzi mi głównie o poziom trudności, chociaż raczej sobie poradzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie podane maja ten sam "poziom trudności".

Mieszasz je z ekwiwalentem 1kg cukru (np 1kg suchego ekstraktu słodowego lub 1,5/1,7kg ekstraktu w syropie - lepiej nie stosować glukozy lub tzw cukru piwowarskiego. Dobrym i ekonomicznym rozwiązaniem jest mieszanka 500g glukozy/500g ekstraktu - kilka sklepów ją sprzedaje) dodajesz wodę i zadajesz drożdże.

W sklepach Piwodziej, Centrum Piwowarstwa i Browamator jest wiele w ofercie. Te za ok 50/60zł wymagają tego dodatku do fermentacji (ekstrakt słodowy), te za 80zł mają już wszystko (oczywiście refermentacja w butelkach jak zwykle).

Coopersy: Pilsener, European Lager, Heritage Lager, Traditional Draught i Australian Bitter są przewidziane do fermentowania w temp. ok 13°C. Choć te drożdże będą działały w temp. pokojowych to lepiej wybrać moim zdaniem zestaw z drożdżami przewidzianymi do pracy w temp. ok 20°C (no chyba że masz piwnicę z niską temperaturą).

Podobno (anglojęzyczne fora i strony z rankingami brew-kitów) fajny jest Canadian Blonde Coopersa i Real Ale. Zobacz sam na rankingi i oceny - ale wiadomo - każdy ma własny smak i gusta.

Polecane są też "puszki" Wytwórni Ekstraktów Słodowych (dostępne na niekt.sklepach) - trzeba pamiętać by do nich dokupić drożdże.

Jak będziesz miał pytania co do brew-kitów pisz na PW.

 

Pozdrawiam

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak z ciekawości przeczytałem opis produkcji piwa bezalkoholowego ;)

Sposób przygotowania piwa bezalkoholowego:

 

 

Zawartość puszki rozpuścić w pojemniku fermentacyjnym z 2 litrami gorącej wody ( nie wrzącej ). Dodać 17 litrów chłodnej wody i dokładnie całość wymieszać, wsypując drożdże piwowarskie, zamykając pojemnik fermentacyjny, pozostawiając całość na 2-3 godziny. Następnie ponownie wymieszać nastaw i pozostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie zlać do butelek dodając do każdej 4 g cukru na 0,5 litra. Tak przygotowany napój odstawić do temperatury ok 18 st.

A gdzie tu fermentacja ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Przecież to przepis na granaty ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie z taką ilością cukru.... zresztą Coopers na swojej stronie też ma ten przepis - więc jest "sprawdzony". ;)

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie z taką ilością cukru.... zresztą Coopers na swojej stronie też ma ten przepis - więc jest "sprawdzony". ;)

Robiłeś kiedyś piwo ? Brzeczkę po chmieleniu i zadaniu drożdży też lejesz zaraz do butelek ?

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Robiłeś kiedyś piwo ? Brzeczkę po chmieleniu i zadaniu drożdży też lejesz zaraz do butelek ?

- bez komentarza...

 

Jeszcze raz: - Zachodzi tylko refermentacja...coś musieli wymyślić na bezalkoholowe... zresztą Coopers na swojej stronie też ma ten przepis - więc jest "sprawdzony"... może zawartość puszki jest niefermentowalna? ;)

 

Przepis producenta na non-alcoholic-ginger-beer.

Jak masz uwagi do przepisu to masz dane kontaktowe producenta.

 

EDIT: może nie otwierać w Mozilla Firefox, spróbować w Internet Explorer.

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oni pewnie po prostu zrobili ekstrakt w puszce nie z przegotowanej i nachmielonej warki, tak jak inne nachmielone ekstrakty ale już z przefermentowanego piwa. Zagotowali takie piwo, usuwając przez to alkohol i skoncentrowali całość w puszce jako ekstrakt piwny. Pewnie tylko dodali ok. 100g cukru, wsam raz na refermentację.

 

Podobno w taki sposób robi się piwa bezalkoholowe (nisko-alkoholowe). Robisz normalne piwo, fermentujesz, gotujesz ponownie (usuwając alkohol), refermentujesz w butelkach. W ten sposób możesz zrobić bezalkoholowy stout, mild itp. Właśnie wczoraj czytałem coś na ten temat, jak to ponownie znajdę to dam linka. ;)

 

Ps. Zeszliśmy trochę z oryginalnego tematu (sorki) może mody odłączą te posty i zrobią z tego nowy temat "domowe piwo bezalkoholowe"?

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oni pewnie po prostu zrobili ekstrakt w puszce nie z przegotowanej i nachmielonej warki, tak jak inne nachmielone ekstrakty ale już z przefermentowanego piwa. Zagotowali takie piwo, usuwając przez to alkohol i skoncentrowali całość w puszce jako ekstrakt piwny. Pewnie tylko dodali ok. 100g cukru, wsam raz na refermentację.

 

Podobno w taki sposób robi się piwa bezalkoholowe (nisko-alkoholowe). Robisz normalne piwo, fermentujesz, gotujesz ponownie (usuwając alkohol), refermentujesz w butelkach. W ten sposób możesz zrobić bezalkoholowy stout, mild itp. Właśnie wczoraj czytałem coś na ten temat, jak to ponownie znajdę to dam linka. ;)

 

Ps. Zeszliśmy trochę z oryginalnego tematu (sorki) może mody odłączą te posty i zrobią z tego nowy temat "domowe piwo bezalkoholowe"?

Poważnie czy żartujesz ?

ps. Jeśli się nie mylę to produkcja dobrego bezalkoholowego piwa to nie jest taka prosta sprawa . A w warunkach domowych to już prawie ...

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem ten artykół, z BYO: http://www.byo.com/stories/article/indices/43-low-alcohol-brewing/265-brew-a-great-non-alcoholic-beer

 

W skrócie mówią żeby uwarzyć piwo, przefermentować, potem je zagrzać do 173.3F (ok. 79°C) i utrzymać w tej temp. przez 30 min. Jeżeli gazujesz naturalnie w butelkach to oczywiście musisz dodać cukru i nowych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

alkohol odpędza się na wyparkach pod zmniejszonym ciśnieniem, alby piwa tak brutalnie nie gotować bo inaczej to by było nie do picia. Po za tym są jeszcze kwestie energii.

 

W nowoczesnych gorzelniach stosuje się fermentacje pod zmniejszonym ciśnieniem aby oszczędzić drożdżom przebywania w wysokich stężeniach alkoholu i ciąć koszty związane z zagęszczaniem etanolu i utylizacją wywaru pofermentacyjnego. Po za tym można dawać gęstszą brzeczkę i dzięki temu są mniejsze aparaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem gdzieś taki skład Ginger Beer Coopersa:

Przyprawa imbirowa, słód, woda, kwas cytrynowy, guma ksantanowa, substancje słodzące.

Widać ostro kombinowali by mieć bezalkoholowe z "puszki".

Ale schodzimy ostro z tematu. Moderator powinien wpisy wyciąć i dać nowy wątek jak postulował scooby_brew.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.