Jump to content
Sign in to follow this  
Laska

Za duży balon?

Recommended Posts

Witam!

 

Jestem nowy na forum i dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem, więc nie śmiejcie się proszę ;)

Chciałbym na początek zrobić 23l piwa z gotowego ekstraktu, ale mój balon ma ok. 70 l. Czy zostawienie tak dużej przestrzeni wpłynie negatywnie na fermentację, czy nie ma znaczenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudno powiedzieć, ale możesz zaryzykować. Myślę, że w burzliwej fazie fermentacji CO2 usunie całe pozostałe w balonie powietrze i będzie dobrze. Tylko od początku załóż rurkę fermentacyjną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coder a co powiedziałbyś na przeciągnięcie burzliwej o tydzień i zrezygnowanie z cichej? Z moich skromnych obserwacji piwo dobrze się klaruje, a w tej sytuacji odejdzie problem zbyt dużej ilości powietrza po przelaniu na cichą. Wydaje mi się, że powinno być ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

moim zdaniem jeśli przelewać na cichą to tylko do balona 20l pod korek, czyli po odejściu litra gęstwy, 22 l powinny się zmieścić. Cicha fermentacja w tak wielkim balonie to proszenie się o kłopoty, lepiej pozostawić na przedłużonej burzliwej tak jak pisał Tomek-Pasieka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.