Jump to content
Sign in to follow this  
kopyr

Twardość przemijająca wody

Recommended Posts

Teoretycznie można zmiękczyć mocno węglanową wodę poprzez jej przegotowanie. Ponieważ moja woda jest bardzo twarda i bardzo alkaliczna, to wychodzą na niej świetne stouty i kiepskie pilsy. Chciałbym sprawdzić jaki efekt przyniesie przegotowanie wody na dzień przed warzeniem. Zalecenia z wiki

Gotowanie w celu zmiękczenia przeprowadzamy tak: doprowadzamy wodę do wrzenia na kilka minut, potem czekamy aż na dnie osiądzie biały proszek CaCO3 (2-3 godz.) i dekantujemy wodę nad tego osadu. Nie należy długo zwlekać, bo CaCO3 będzie powoli się rozpuszczał. Przed gotowaniem dobrze jest dodać łyżeczkę soli wapnia np. kredy, żeby służyła jako centra krystalizacji CaCO3.

I teraz tak - jak szybko należy zlać tę wodę znad osadu? Można/trzeba poczekać aż ostygnie, czy wprost przeciwnie? Ile czasu trzeba dać grawitacji, żeby osad opadł?

Czy tę kredę czymś można zastąpić?

 

Ciekaw jestem też waszych opinii czy opłaca się skórka za wyprawkę. Tak czy tak to zrobię, ale jestem ciekaw czy mam sobie robić nadzieję, czy niekoniecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nai... tańszy zestaw do RO kosztuje raptem 120 zł

Co do metody grzania to skórka nie warta wyprawki

 

Metody termiczne. Pod wpływem ogrzewania powyżej 37oC następuje termiczny rozpad kwaśnych węglanów wapnia i magnezu.

 

Ca(HCO3)2 --> CaCO3 + H2O + CO2

 

2Mg(HCO3)2 --> Mg2CO3(OH)2 + H2O + 3CO2

Mg2CO3(OH)2 + H2O --> 2Mg(OH)2 + CO2

 

Metodą tą można usunąć wyłącznie twardość węglanową.

Nawet w przypadku braku twardości niewęglanowej pozostaje twardość resztkowa (ok. 2on) wskutek częściowej rozpuszczalności wytrąconych węglanów wapnia i magnezu.

Metoda termiczna nadaje się do wstępnego zmiękczania wody przed zastosowaniem innych metod.

 

Ja osobiści używam RO. Popytaj w akwarystycznych. Powinni mieć wodę RO w sprzedaży lub zaloguj się na forum akwarystyczne i wyszukaj kogoś w swoim mieści kto używa RO. Nalanie 20 L nie kosztuje az tak wiele (ja do pilsa naleje teraz RO - zacieranie - a do wysładzania już z kranu) i za kilka swoich piwek zrobisz barter. Czasem okazuje się że życzliwi ludzie mieszkają bliżej niż myslisz. Albo po prostu kup sobie zestaw RO nawet z membraną 75 do piwa bez problemu da radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A możesz polecić jakiś konkretny zestaw?

Po drugie do jutra tego nie zrobię, więc woda się już grzeje. Jeżeli udałoby mi się zejść z 18° niemieckich do 2° to byłbym wniebowzięty. Powiem więcej nawet 5-6° to będzie super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Długo tak robiłem, ale gotowanie jest upierdliwe, to prawie jak chmielenie. Z przyjemnością zamieniłem na zestaw RO.

Wszystkie moje doświadczenia zamieściłem na wiki. Czekać trzeba 2-3 godziny, im krócej tym lepiej, bo CaCO3 będzie się rozpuszczał z powrotem. Sole wapnia mogą być dowolne np. gips. Zbija to twardość o parę stopni : 3-5, ale za to pozbywamy się najgorszych składników alkaliczności.

 

Jest też metoda strącania CaCO# przy użyciu "slacked lime" - wapna gaszonego (?) ale nigdy nie próbowałem

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kopyr, trzeba było przyjechać do mnie po wodę :D

To chyba taniej mnie wyjdzie pogotować tę wodę trochę. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Ja już się przestałem przejmować moją twardą wodą, co prawda nigdy nie mierzyłem jej paskiem. Mam zrobione badanie z przed 15 lat, które daje mi, szeroko pojęte, orientacyjne pojęcie. (pewnie pora roku i pogoda ma to wpływa). Subiektywnie oceniając moja woda jest bardzo twarda.

 

Długo filtrowałem wodę do zacierania przez filtr brita. (w czajniku różnica jest ogromna) W zacierze różnica w ph żadna, ani w wydajności.

Co prawda po skończonym chmieleniu nie powstawał "kożuszek", a efekt po zlaniu piwa do fermentatora i w smaku żaden.

 

Jedyne co przyniosło mi pozytywne rezultaty, to rozpoczęcie zacierania w 35°C . (może i upierdliwe, ale daje efekt) + odrobina słodu zakwaszającego. Czyli żadna rewolucja.

 

Według mnie gotowanie wody przed zacieraniem to skórka nie warta wyprawki. Brita, empirycznie, nie przynosi efektów. A wyjałowienie wody pozbawi mnie charakterystycznego dla mojego piwa charakteru.

 

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

 

Myślę, że przywiezienie wody jest dobrym rozwiązaniem. Swoją drogą natchnąłeś mnie, żeby spróbować innej wody.

 

pozdrowienia

Share this post


Link to post
Share on other sites

LJajecznica co to znaczy, że filtrowałeś wodę do zacierania? Na jakim filtrze?

Twój dostawca wody powinien udostępniać wyniki badania jakości wody podawanej do sieci, zobowiązuje go do tego ustawa. Wyniki sprzed 15 lat można sobie podarować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam swoją studnię i zwykłą i głębinową.

 

Jeszcze sanepid nie zobowiązuje mnie do regularnych badań. A jak nie muszę to nie robię. Ogólnie woda jest bardzo dobra i "smaczna", jedyny minus to twardość.

 

Filtr do wody zwykła Brita Maxtra. Ustawiałem bezpośrednio nad garem i skapywało z fermentatora kranikiem. Trwało to kilka godzin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykłe filtry (nie osmoza) niewiele pomagaja w naszym fachu, pozwalaja pozbyć się chloru i grubszych zanieczyszczeń, ale nie wpływają na skład wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat filtr Brita to nie jest zwykły filtr. Zawiera wymieniacz jonowy (kationit), który pozwala zmiękczyć wodę. Jednak wydajność takiego filtra jest chyba mniejsza niż ilość wody potrzebna na 1 "standardową" warkę.

Co do RO, to polecam Ci, Tomaszu, zakup tu: www.woda.com.pl prostego zestawu akwarystycznego z membraną 75GPD. Na takiej membranie zebranie 25 litrów wody trwa w optymalnych warunkach (czyste prefiltry, temp. 20-25°C i ciśnienie w sieci 4bary) nieco ponad 2h (teraz ze względu na temperaturę, pewno ponad 3h).

Można też kupić taniej na allegro.

Jeżeli chciałbyś używać też tej wody do codziennego przygotowywania napojów to dobrze kopić zestaw pod blat, ze zbiornikiem magazynującym.

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja za swój zestaw dałem na allegro 210 zł

 

Membrana 75

Mineralizator

Zbiornik 5 L (przeponowy)

Kranik na wylewkę (1 na wodę czystą i 1 na mineralizowaną)

 

Całość w fajnej obudowie. Estetyczne itp - filtry produkcji niemieckiej

Woda RO czysta ma u mnie 2 ppm a woda mineralizowana ma 32 ppm

Normalnie woda z kranu ma 384 ppm

 

Do warki leje 15 L do zacierania RO a resztę do wysładzania już leje z kranu (oczywiście gotuje i pozwalam wodzie nieco wystygnąć)

 

Ten jest dla piwowara super :

http://allegro.pl/filtr-do-wody-odwrocona-osmoza-ro-5-i1482340445.html

 

Ten tż da radę ale zbieraniE wody nieco bardziej upierdliwe:

http://allegro.pl/filtr-osmoza-vontron-akwarystyczna-75-ro-3-usa-i1485768393.html

Do tEgo musisz dolać 1/4 wody z kranu bo nie ma mineralizatora.

 

Jak chcesz wiedzieć więcj na priv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coder ten zestaw który masz daje radę. Membrana jest dobra jak na piwowarstwo, wystarczy ją zmieniać co pół roku i będzie git. Ja do solniczki mam podpiętą jeszcze żywicę i wtedy mam wodę 0 ppm ale do baniaka daje się jeszcze sól morską z innymi minerałami więc to inna bajka.

 

Wczoraj warzyłem pilsa i użyłem 13 l RO zmineralizowanej do zacierania + 1/3 normalnej dawki słodu zakwaszającego. Wysładzanie to już kranówka + RO. Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy ale póki co wydajność wyszła ok 72 % a w gotowaniu był piękny przełom. Tylko jak ostatni pacan, leje już ekstrakt brzeczki nastawnej do fermentora, odchodzę coś tam zobaczyć, wracam i nie wierze. Brzeczka na podłodze. Myślę k... co jest? Jakim cudem ta podłoga jest zalana. Patrze na wężyk - jest w fermentorze. Po fermentorze nic tez nie cieknie a to pierdzielony kranik niezakręcony :). Jak nie urok to sraczka. W zwykłych fermentorach miałem już 4 awarie kraników (po prostu dziady pękały na gwincie) i dlatego kupiłem Speidela, no i tez dupa jak z piwowara dupa jest :)

Edited by Żeglarz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coder ten zestaw który masz daje radę. Membrana jest dobra jak na piwowarstwo, wystarczy ją zmieniać co pół roku i będzie git.

Co pół roku? Ja przez cały rok przepuszczam przez nią raptem 300-400 litrów wody, myślę, że to grubo poniżej zakładanej wydajności, powinna mi wystarczyc jedna membrana na dekadę.

 

Ja do solniczki mam podpiętą jeszcze żywicę i wtedy mam wodę 0 ppm ale do baniaka daje się jeszcze sól morską z innymi minerałami więc to inna bajka.

Sól morską? NaCL? A co chcesz dzięki temu uzyskać?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coder ten zestaw który masz daje radę. Membrana jest dobra jak na piwowarstwo' date=' wystarczy ją zmieniać co pół roku i będzie git.[/quote']

Co pół roku? Ja przez cały rok przepuszczam przez nią raptem 300-400 litrów wody, myślę, że to grubo poniżej zakładanej wydajności, powinna mi wystarczyc jedna membrana na dekadę.

Nie no nawet producenci podają dłuższą żywotność membran (2-3 lata). Ja moją używałem chyba 5 lat i poszła do kolejnego użyszkodnika, który nie ma do niej zastrzeżeń. Co 3-6 miesięcy trzeba wymieniać te małe, nierozbieralne prefiltry. Duże, z wymiennymi wkładami wytrzymują dłużej. Ważne jest by nie dopuścić do wyschnięcia membrany.

Ja do solniczki mam podpiętą jeszcze żywicę i wtedy mam wodę 0 ppm ale do baniaka daje się jeszcze sól morską z innymi minerałami więc to inna bajka.

Sól morską? NaCL? A co chcesz dzięki temu uzyskać?

Solniczka to, w slangu akwarystów, akwarium morskie

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wybaczcie, jkocurek masz rację, zapędziłem się nieco i być może wprowadziłem co niektórych kolegów w błąd.

 

Solniczka - akwarium morskie

baniak - akwarium

 

Membranę wymienia się kiedy wartość wody RO rośnie od 10 ppm. Do mierzenia poziomu ppm służy urządzenie TDS.

Żywicę stosuje się tylko do uzyskania wody 0 ppm i w sumie niepotrzebnie o tym wspominałem bo do piwowarstwa używam wręcz mineralizatora lub po prostu dolewam nieco kranówki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.