Jump to content
elroy

Browar Ogrodowy albo Biały Pies

Recommended Posts

Kilka szybkich zapisków z ostatnich działań :)

 

 

Warka 63

 

Surowce

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann 5kg

Chmiel East Kent Goldings 6,5 % 30 g

Chmiel Hallertau Hersbruecker 2,5 % 30g

Drożdże SaleAle US-05

 

Zacieranie

~63 stopnie 40 minut

~72 stopnie 30 minut

 

Wnioski

Klasyka. Pijalne, dobra piana, zapach drożdżowo-słodowy, chmielowy mały. Goryczka ok, nasycenie średnie. Odczuwalne skutki fermentacji w zbyt wysokiej temperaturze. Ocena między 3+ a 4- :)

 

ps: robienie zdjęć piwa na zielonym parapecie przed burzą to zły pomysł

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie takie piwo nazywam Zwykłe Piwo uwarzone tylko z pilzneńskiego słodu. Ja fermentowałem na drożdżach dolnej fermentacji. Proste i smaczne. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapach piwa z warki 62 jest całkowicie nie udany. Piwo smaczne, piana i nasycenia na 5, ale aromat wpadający w hmmm ziemisty ? :rolleyes: Dziwny, nie piwny...

Coś nie tak...

Cały proces raczej poprawnie, nie miałem z niczym problemów, bo i z czym ;)

Jak się objawia przeterminowanie słodu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem Wam, że zdarzyło mi się coś dziwnego.

Klasyczna jasna warka 68 która jest od około dwóch tygodni na cichej fermentacji wciąż pracuje...

 

Przelałem z Blg na poziomie 5 i przez dwa tygodnie wciąż bombelkuje delikatnie. Wydaje mi się, że ktoś czy na browarbizie, czy też na browamatorze pisał o tym, ale nie mogę znaleźć.

Przecież w temperaturze 18-20 stopni już dawno powinno przestać.. Co sądzicie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tak mam od trzech warek i myślałem, że to normalka :) RED ALE mam na cichej od 24 lipca i nie zamierza przestać bomblować. Poprzednio był lager wysokotemperaturowy ( 14-16 st C ) i na cichej pracował 4 tygodnie co ciekawe BLG na cichej spadło tylko o 0,5 st. Upatruję tu polityczny podtekst w pracy drożdży ;) coś jak w windows... 98% procesora zajęte bezczynnością systemu :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i dziś w wolnej chwili zrobiłem swoją małą kadź zacierno-warzelną wedle opisu Makarona

 

Zajęło mi to może 20 minut a powiem Wam, że jestem super zadowolony. W tym momencie wysładza się warka

 

3kg Pale Ale

2kg Pilzneński

 

Zacieranie jedno temperaturowe w 67-68 stopniach.

Filtrator z oplotu działa idealnie, brzeczka płynie ładnie klarowna, zero problemów :D

 

Co i jak wyszło, napiszę póżniej, bo lecę nastawić gotowanie.

Poniżej kilka zdjęć mojej nowej kieszonkowej warzelni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i dziś w wolnej chwili zrobiłem swoją małą kadź zacierno-warzelną wedle opisu Makarona

Jaką pojemność ma Twoja lodówka, bo ja mam taką 24 L i wydaje mi się to trochę za mało, żeby ją przerobić na kadź do zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja ma 25 litrów. Mogłaby być większa, ale wczorajsze zacieranie 5kg słodu odbyło się bez zakłóceń. Niestety nie mogłem utrafić jakiejś większej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jaką pojemność ma Twoja lodówka, bo ja mam taką 24 L i wydaje mi się to trochę za mało, żeby ją przerobić na kadź do zacierania.

za mało ? a ile byś chciał zacierać ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moja ma 25 litrów. Mogłaby być większa, ale wczorajsze zacieranie 5kg słodu odbyło się bez zakłóceń. Niestety nie mogłem utrafić jakiejś większej.
za mało ? a ile byś chciał zacierać ?

Do zacierania ~ 20 L warki o 12°Blg powinno wystarczyć ,ale zacieranie 20°Blg Koźlaka czy Tripela z 7-8 kg słodów

to już może być za mało, lub jeżeli chcemy podnosić temperaturę przerw poprzez dolewanie wrzątku.

Dlatego myślę o lodówce 30 L i więcej.:):D:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do zacierania ~ 20 L warki o 12°Blg powinno wystarczyć ,ale zacieranie 20°Blg Koźlaka czy Tripela z 7-8 kg słodów to już może być za mało, lub jeżeli chcemy podnosić temperaturę przerw poprzez dolewanie wrzątku.

Jeśli mówimy o zacieraniu z jedna przerwą + podgrzanie wrzątkiem do filtracji, to taka 25l lodówka powinna starczyć nawet na 8kg słodów. Jeśli zacieranie z dwoma przerwami (np 64 i 72) to już by pewnie nie starczyło miejsca na podgrzanie do filtracji. Ale w sumie mogła by i się zacząć w 72°C.

Oczywiście im większa lodówka tym większe pole manerwu. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dodaniu 5kg słodu do wody (stosunek mniej więcej 1:3), zostało tyle miejsca w lodówce. Spokojnie gdzieś z 2-3 kg bym upchał :)

ps: proszę o niekomentowanie mojego zaawansowanego mieszadła piwowarskiego :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oczywiście im większa lodówka tym większe pole manerwu. :D

Właśnie to miałem na myśli, aby w przyszłości nie kombinować jak koń pod górę ;):P

Share this post


Link to post
Share on other sites

A wczoraj wieczorem tak spontanicznie, prościutkie piwo (to taka moja własna receptura na pełne piwo o ciepłym bursztynowym kolorze) :

 

Słody

4kg jasny pilzneński strzegomski

1kg jasny karmelowy strzegomski

 

Zacieranie

Zacieranie jedno temperaturowe w lodówce - 68°C przez 90 minut

 

Chmielenie

50g marynka granulat

50g zatecky granulat ( 2 dwóch partiach, ostatni po wyłączeniu palnika)

 

W sumie: 25 litrów 13°Blg - kolor ładny jasny bursztyn. Fermentacja gęstwą s-04 z poprzedniej warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 75

 

Miałem jechać na Warsztaty do Wrocławia, ale niestety wyszło inaczej.

Na pocieszenie taka wareczka

 

Słody

 

4kg pilzneński

0.5kg Karapils czeski

0.5kg pszeniczny czeski

 

Chmiele

 

70g Sybilla 8.4%

60g Lubelski 3.7%

 

Zacieranie

 

Jedno temperaturowe - 65-68°C

 

Chmielenie

 

Sybilla na początek, a później lubelskim w dwóch partiach. Ostatnia po wyłączeniu gotowania.

 

Wyszło 21l 12.5°Blg (plus minus, nie mierzyłem super dokładnie)

 

Drożdże S04 i zostawiamy swojemu biegowi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Normalnie facet zamiast jechać na imprezkę za robotę się zabrał :)

Z Twoich zapisków wynika że zacierasz cały czas w lodówce .... czyli patent się sprawdza :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

 

Normalnie facet zamiast jechać na imprezkę za robotę się zabrał :)

Z Twoich zapisków wynika że zacierasz cały czas w lodówce .... czyli patent się sprawdza :)

A tak mi się plany skomplikowały nagle, że musiałem zostać w Krakowie... Nie mniej jednak czas ten spożytkowałem b. dobrze :|

Zacieram w lodówce - dla mnie patent idealny. Kupuję jednak większą. 25l które mam to za mało. 35 powinno być ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

elo :smilies:

Kupuję jednak większą. 25l które mam to za mało. 35 powinno być ok.

Dziś rano zastanawiałem się czy nie "opiankować" pianka budowlaną, albo obłożyc wełną mineralną zwykłego fermentatora ..... ot taka luźna myśl ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio na tapetę poszły piwa:

 

1 - jasne, (4,5 pilzneński, 200g karapils, 300g pszeniczny)

2 - jasne II (jw. 400g karapilsu)

3 - kolsch na s04 i wyestach 2565

4 - alt na wyestach 2565

 

Przy okazji warzyłem i w lodówce i klasycznie (mam już jakąś jasność co i jak i pewne uwagi do dyskusji, ale o tym jak piwa dojrzeją). Przede wszystkim w 2 ostatnich warkach testowałem chłodnicę od Wesołego :) Idealna :)

 

ch%B3odnica-weso%B3y.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

 

Erloy fajnie że się coś dzieje w twoim browarze :)

choć opisy warzenia skandaliczne :)

 

Dla mojego gara 52 l chłodnice od Wesołego były za wysokie i za wąskie :)

W przyszłym miesiacu bedę kręcił swoją chłodnicę.

Cena miedzi fi 10mm 9,5/1m, cena KO 10mm 4,5/1m. Z KO jest ten problem że w B-B dostępna ścianka to 1 mm i rurka jest bardzo twarda, i najdłuższe kawałki to 6 m.

jeszcze mam chwilę na rozmyślanie ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak, opisy warek lekko lakoniczne :) Ale tez nie było tam żadnych rewolucji, więc się nie rozpisywałem. W mojej emalii chłodncia dobrze pasuje, więc jestem zadowolony. Jeszcze muszę zmierzyć jak szybko spada temperatura :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No tak, opisy warek lekko lakoniczne :) Ale tez nie było tam żadnych rewolucji, więc się nie rozpisywałem. W mojej emalii chłodncia dobrze pasuje, więc jestem zadowolony. Jeszcze muszę zmierzyć jak szybko spada temperatura :)

Przy identycznej chłodnicy od kol. Wesołego do 29 stopni leci jakieś 25 minut :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

moje pytanie brzmi ile litrów wody leci w kanał przy takim chłodzeniu? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
moje pytanie brzmi ile litrów wody leci w kanał przy takim chłodzeniu? :)

Nie wiem ile (trzeba by zmierzyć), ale w kanał nic - pierwsze 2 wiadra wody b. gorącej zbieram do mycia po warzeniu, reszta leci odprowadzeniem z garażu do zbiornika na deszczówkę zakopanego koło domu, a stamtąd pompą do podlewania ogródka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.