Jump to content
Sign in to follow this  
AndrzejKu

Filtrator "drugie dno"

Recommended Posts

Uff. Już prawie koniec. Jeszcze tylko filtrator. Poprzedni był z oplotu teraz chce by było to "drugie dno". Kadź zrobiona z kegi 50l na nóżkach, otwór w dnie na środku gara. Próbowałem okrągły kawałek blach ponacinać szlifierką ale cały się powyginał i poszedł do kosza :P Jako że wykorzystałem wszystkie swoje "znajomości" i "przysługi" przy poprzednich pracach mam pytanie. Można kupić coś takiego gotowego albo co samemu będzie łatwo przerobić? Może sito do mąki?? A może ktoś ma takie "coś" niepotrzebne??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobny problem z fałszywym dnem do KEGa - w moim przypadku brak czasu.

 

Może mamy na forum ślusarza który zarobkowo wykonałby kilka sztuk? Rozmiar jest standardowy więc wszystkim by pasowało.

 

W amerykańskich sklepach internetowych gdzieś widziałem takie gotowce, ale koszty wysyłki byłyby chyba droższe niż sprzęt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jeszcze prośba o usystematyzowanie, do doświadczonych użytkowników fałszywego dna do KEGa:

 

- dokładna średnica

- grubość blachy

- parametry nacięć (szerokość, długość, częstotliwość ułożenia)

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Uff. Już prawie koniec. Jeszcze tylko filtrator. Poprzedni był z oplotu teraz chce by było to "drugie dno". Kadź zrobiona z kegi 50l na nóżkach, otwór w dnie na środku gara. Próbowałem okrągły kawałek blach ponacinać szlifierką ale cały się powyginał i poszedł do kosza ;) Jako że wykorzystałem wszystkie swoje "znajomości" i "przysługi" przy poprzednich pracach mam pytanie. Można kupić coś takiego gotowego albo co samemu będzie łatwo przerobić? Może sito do mąki?? A może ktoś ma takie "coś" niepotrzebne??

Mój brat szukał gotowej blachy perforowanej na fałszywe dno, wszędzie gdzie pytał sprzedają w kawałkach minimum 1X2m. Ostatecznie ponacinał sam, szlifierką kątową. Jak to się sprawdza to jeszcze nie wiem, bo sprzęt jest nadal w budowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze raz obiecuję że tym razem na pewno w piątek podam dokładne wymiary mojego dna. Puki co można podglądnąć co niecotutaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zrobiłem kadź filtracyjną z rury ze stali nierdzewnej fi=400mm. i kupiłem do tego takąż dennicę. Jest to rozwiązanie na pewno droższe niż keg, ale robiłem to pod wymiar moich potrzeb. Problem "drugiego dna" rozwiązałem stosując sito zamówione w wytwórni sit. Tutaj pojawił się pewien kłopot, bo potrzebowałem stosunkowo małą szczelinę - określiłem ją na 0,5-0,7mm. Takie sito zaproponowano mi z tylko aluminium (0,7mm.). Mimo pewnych oporów, zamówiłem je i kupiłem. Długo zdawało egzamin, ale pewnego razu zalałem kadź gorącą sodą w celu usunięcia osadów zapominając o aluminiowym sicie. Jak się zorientowałem, to sito było cienkie jak wieczko od jogurtu i musiałem postarać się o następne. Drugi raz zamówiłem sito z kwasówki, ale w takiej blasze wycinają tylko szczeliny o szer. 1mm. Teraz główne sito mam z kwasówki o oczku 1mm. a dodatkowo na dnie, tuż nad otworem wylotowym położyłem krążek z sita aluminiowego (reszta co mi pozostała po tym pierwszym) i w ten sposób mam podwójne sito. Proszę mi wierzyć - bardzo dobre rozwiązanie. Brzeczki są bardzo klarowne i niewiele ich zawracam. Jest tylko jedna wada -sito aluminiowe ma bardzo małą powierzchnię i łatwo zapycha się osadami białkowymi. Przeciwdziałam temu układając na dnie kamyki (wyciągnięte z morza), aby większość osadów została na nich.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przeciwdziałam temu układając na dnie kamyki (wyciągnięte z morza), aby większość osadów została na nich.

Brzmi to trochę jak opowieść z Archiwum X, ale najważniejsze, że działa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja zrobiłem kadź filtracyjną z rury ze stali nierdzewnej fi=400mm. i kupiłem do tego takąż dennicę. Jest to rozwiązanie na pewno droższe niż keg, ale robiłem to pod wymiar moich potrzeb. Problem "drugiego dna" rozwiązałem stosując sito zamówione w wytwórni sit. Tutaj pojawił się pewien kłopot, bo potrzebowałem stosunkowo małą szczelinę - określiłem ją na 0,5-0,7mm. Takie sito zaproponowano mi z tylko aluminium (0,7mm.). Mimo pewnych oporów, zamówiłem je i kupiłem. Długo zdawało egzamin, ale pewnego razu zalałem kadź gorącą sodą w celu usunięcia osadów zapominając o aluminiowym sicie. Jak się zorientowałem, to sito było cienkie jak wieczko od jogurtu i musiałem postarać się o następne. Drugi raz zamówiłem sito z kwasówki, ale w takiej blasze wycinają tylko szczeliny o szer. 1mm. Teraz główne sito mam z kwasówki o oczku 1mm. a dodatkowo na dnie, tuż nad otworem wylotowym położyłem krążek z sita aluminiowego (reszta co mi pozostała po tym pierwszym) i w ten sposób mam podwójne sito. Proszę mi wierzyć - bardzo dobre rozwiązanie. Brzeczki są bardzo klarowne i niewiele ich zawracam. Jest tylko jedna wada -sito aluminiowe ma bardzo małą powierzchnię i łatwo zapycha się osadami białkowymi. Przeciwdziałam temu układając na dnie kamyki (wyciągnięte z morza), aby większość osadów została na nich.

czy jest to kadź zacierno-filtracyjna?

jak w takim razie jest zrealizowane grzanie?? czy grzałki są nad drugim dnem? czy może pod?

jest w tym mieszadło?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.