Jump to content
Sign in to follow this  
szczepan29

Browar "Szczepanowe Domowe"

Recommended Posts

Witam

 

Jako, że jestem tu nowy wybaczcie mi ewentualne pomyłki czy niedociągnięcia.

 

W styczniu obchodziłem urodziny i w prezencie od jednego z kolegów otrzymałem puchę brewkita Coopers European Lager.

 

No cóż... Żal było nie spróbować...

Jako, że byłem zielony w tej materii, odpaliłem internet i zacząłem szukać co z czym się je. Trafiłem na to forum i tak się zaczęło. Zamówiłem potrzebny sprzęt i wziąłem się do roboty.

 

Warka nr 1 12.02.2011

 

Surowce:

 

Brewkit Coopers European Lager 1,7 kg

Ekstrakt słodowy niechmielony jasny WES 1,7 kg

Drożdże z załączonej saszetki

 

Wszystko zrobione według przepisu i porad z forum.

 

Początkowe Blg na poziomie 12,5°

Drożdżaki dosypałem w sobotę wieczorem, w niedziele po południu rozpoczęła się fermentacja burzliwa.

Po tygodniu zlałem na cichą przy 3,5°Blg

 

2 dni cichej fermentacji i rozlewanie do butelek (2,5°Blg). Oczywiście spróbowałem to czego nawarzyłem. Piwo dość wytrawne (takie jak lubię), barwa dosyć jasna, jeszcze nie do końca sklarowane ale w butelkach będzie miało na to czas.

 

22.02.2011 Piwo stoi zakapslowane w 2 skrzyneczkach :P

 

c22f6e0f.jpg

 

No i teraz czekam na pierwsze otwarcie (myślę, że w połowie marca otworzę pierwszą kontrolną butlę)... Eh czemu to tak długo trwa :(

 

Pozdrawiam wszystkich piwowarów!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratulacje dobrego podejścia! Dobre piwo będzie, ładne etykiety. Super.

Tylko nie wiem czy nie za szybko zabutelkowałeś - 2 dni cichej to troche mało, szczególnie, że piwo jeszcze fermentowało (w 2 dni spadło o 1 blg).

 

edit: najlepiej już schłodź jedno i zrób próbną degustacje :P

Edited by Zbyszek T

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za dobre słowo... Za tydzień otworzę jedno do spróbowania.

Podejrzewam, że zrobię jeszcze może ze dwie warki z puch a dalej to chciałbym sam zacierać tylko muszę jeszcze żonę przekonać do zakupu dodatkowego sprzętu (najdroższy to chyba będzie śrutownik jeśli się nie mylę). Postanowiłem podejść do sprawy psychologicznie i dać małżonce to co lubi czyli "piwo" typu reeds. Dziś biorę się za zrobienie 10 litrów Cydru według tej receptury.

 

http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=23305

 

Mam nadzieję, że się uda i kobitkom zasmakuje, a wtedy to już dodatkowe zakupy na rzecz mojego domowego browaru będzie łatwiej wynegocjować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu, miesiąc po uczynieniu mej pierwszej warki postanowiłem otworzyć jedna butelkę kontrolną. Cóż za emocje :) ... Użyłem otwieracza i usłyszałem znajomy syk CO2. Nalałem do kufelka, piwko dało bardzo dużo piany. Kolor bardzo ładny, nagazowanie według mnie w normie, klarowność również. Smak pozytywnie mnie zaskoczył, normalnie smaczne piwo, dobrze nachmielone, dość wytrawne. Super sprawa.

Mam tylko pytanko co do tej dużej piany, czy to normalne? Starałem się wlewać po ściance kufla. Piana zniknęła po około 3 minutach, piwo było dobrze schłodzone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj przegazowane to piwko. Pewnie jeszcze trochę dofermentowało w butelkach i stąd tyle gazu. Na przyszłość zrób 2 tygodnie a nie 2 dni cichej to nie powinno być takich niespodzianek. A w przypadku tego piwka pomyślałbym o próbie jego odgazowania (patrz: wiki, hasło "granat").

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2

 

India Pale Ale:

- słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg,

- słód Caraamber ? 0,3 kg,

- chmiel Marynka 40 g (granulat),

- chmiel Challenger 20 g (granulat),

- chmiel Fuggles 30 g (granulat),

- drożdże górnej fermentacji Safale US-05 11,5 g

- mech irlandzki 5g

 

zacieranie infuzyjne temp. 67°C 60 min.

mash out 76°C

 

Chmielenie:

Gotowanie 65 minut

- 40g Marynki w 5 minucie gotowania

- 20g Challenger w 35 minucie gotowania

- 10g Fuggles w 55 minucie gotowania

- 5g mchu irlandzkiego w 50 minucie gotowania

 

Efekt: 21 litrów brzeczki 14°BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.