Jump to content
Sign in to follow this  
Belzebub

nowy garnek Belzebuba

Recommended Posts

Nie udało się w styczniu, ani w lutym, ale na szczęście udało się w marcu.

Po wielu miesiącach ciężkiej walki (głównie z lenistwem i brakiem czasu) w końcu musiałem zabrać się ostro za robotę bo lato idzie a zapasów nie ma.

Gar ma pojemność 85 litrów, filtr kilka litrów mniej, dzięki czemu spokojnie będzie można robić gęste piwa. Filtr podnoszony korbą na obrotowym żurawiu, dzięki czemu po zacieraniu nie trzeba się siłować, tylko spokojnie na bok opuścić.

post-770-0-13695700-1326698946_thumb.jpg

post-770-0-60543300-1326698951_thumb.jpg

post-770-0-33054200-1326698956_thumb.jpg

Edited by Belzebub

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja gupi taboret kupiłem, a podgrzewacz na złom.... i co do nacięć potwierdzam. Daj znać jak poszła pierwsza warka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak się właśnie zastanawiałem jak to z tym dnem będzie. Początkowo mialo być zastosowane sito z kwasówki z blachy chyba 0,8, ale po pierwsze byłby problem z przyspawaniem a po drugie bałem się o wytrzymałość. No i wyszło że na szybko robiłem inne dno. Dziury mają 2,5 mm więc chyba nie powinno być problemu z filtracją, a jak będą to natne szczeliny.

Co do palnika to już trochę ze mną jest, do tej pory pracował pod garem 50 l i moc zdecydowanie wystarczająca. Teraz jest tylko parę litrów więcej i nie powinno być problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

początkowo miał być 5 mm bo w planie właśnie miałem ddoatkowo zastosować to sito które mi zostało. Stwierdziłem jednak, że zobacze jak będzie wyglądała klarowność przy tak dużych otworach (wcześniej miałem dziury 2 mm) i jak coś to jeszcze dorzuce drugie dno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłeś już próbne warzenie? Co ze stabilnością tej konstrukcji? Obawiam się, że przy wyciąganiu filtra z młótem i przechyleniu na bok ramienia żurawia całość może się przechylić/przewrócić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeszcze nie warzyłem w tym, ale kwestia była przemyślana, bo w momencie przesunięcia filtra na stelażu będzie stał gar pełen wody (czyli ok 80 kg + 15 samej wagi gara) więc powinno stać jak należy :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy przy takiej konstrukcji potrzebne jest jakieś mieszadło mechaniczne, czy wystarczy ręcznie mieszać wewnątrz filtra "kijem"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

filtr jest tylko ok 1,5 cm węższy na obwodzie od gara a oba dna stykają się ze sobą, co skutkuje tym, że ani pompa ani mieszadło nie są niezbędne. oczywiście można z powodzeniem mieszadło zastosować, bo ten trójnik do podciągania filtra jest ściągany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

obawiam się że te uchwyty które masz wspawane w środku garnka

nie wytrzymają jak będziesz podnosił młóto , czekamy na pierwsze warzenie pozdr :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

może na zdjęciach nie widać, ale to są kątowniki, nie same blaszki. Wątpię, by coś je ruszyło przy rozłożeniu na trzy miejsca zakładając, że podnoszony ciężar to jakieś 40 kg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem po pieerwszym warzeniu w nowym garnku.

Oczywiście jest kilka rzeczy do poprawy. Należałoby wykonać szerszą podstawę, bo spaliny zamiast omiatać gar odbijają się od profila i przechodzą od zewnętrznej strony. Skutek : opalona farba.

Drugi błąd to pozostawienie sobie 16,5 kg słodu do zmielenia (ręcznego) bezpośrednio przed warzeniem. Nie stanowiło by to niby problemu, ale mocno namoczony stawia jednak większy opór. Niby łuska jest w całości, ale jednocześnie ziarno mielone jest na mąkę. Jakoś tam się inaczej na wałkach układa. No i oczywiście wyszło, że filtr nawet przy takich dużych dziurach niedomógł. Trzeba i tu popracować.

Wody do chłodzenia zużyłem 100 litrów.

 

Edit :

aha filtr nie odpadł :( a fotek nie mam, bo zapomniałem aparat zabrać.

Edited by Belzebub

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.