Skocz do zawartości

słabo nagazowany porter


Rekomendowane odpowiedzi

Po dwóch tygodniach refermentacji spróbowałem porterka i zero nagazowania zastosowałem suchy ekstrakt słodowy( 200g na 20 l) do refermentacji . Piwo leżakuje w piwnicy .Co o tym drodzy koledzy myślicie? Nagazuje się jeszcze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to porter bałtycki to istotnie potrzebuje znacznie więcej czasu, mój ostatni nagazował się po prawie trzech miesiącach. Angielski doszedł w nie cały miesiąc, ale stał w temperaturze około 10 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabrakło miejsca na cichą w szklanym balonie ,więc 1,5 L portera zabutelkowałem.

Po 2 tygodniach w temp 20°C ładnie się nagazował.

Więc spróbuj swojego po ~2 tygodniach przetrzymywania w kotłowni.

Jeżeli nie będzie nagazowany ,to odkapslować i wsypać po kilka ziarenek suchych drożdży

do każdej butelki i zakapslować, no i czekać. :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.