Jump to content
Sign in to follow this  
bartekiaga1

słabo nagazowany porter

Recommended Posts

Po dwóch tygodniach refermentacji spróbowałem porterka i zero nagazowania zastosowałem suchy ekstrakt słodowy( 200g na 20 l) do refermentacji . Piwo leżakuje w piwnicy .Co o tym drodzy koledzy myślicie? Nagazuje się jeszcze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze weź do domu parę butelek i sprawdź nagazowanie za tydzień, jak w dalszym ciągu będzie zero nagazowania możesz myśleć o ponownym zakapslowaniu z drożdżami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli to porter bałtycki to istotnie potrzebuje znacznie więcej czasu, mój ostatni nagazował się po prawie trzech miesiącach. Angielski doszedł w nie cały miesiąc, ale stał w temperaturze około 10 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabrakło miejsca na cichą w szklanym balonie ,więc 1,5 L portera zabutelkowałem.

Po 2 tygodniach w temp 20°C ładnie się nagazował.

Więc spróbuj swojego po ~2 tygodniach przetrzymywania w kotłowni.

Jeżeli nie będzie nagazowany ,to odkapslować i wsypać po kilka ziarenek suchych drożdży

do każdej butelki i zakapslować, no i czekać. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.