Jump to content
Sign in to follow this  
pedro22

Przyciemnianie piwa

Recommended Posts

Witam, jak w temacie. Czy próbował już ktoś (bez szkody dla piwa) przyciemnić piwo będące już pod koniec burzliwej fermentacji. Przychodzi mi do głowy zatarcie paru dkg carafy i dodanie do piwa, ale nie wiem czy to czegoś nie popsuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie, że się da.

 

Trzeba wyekstrahować odpowiednią ilość Carafy w wodzie, zagotować, schłodzić i do fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trzeba wyekstrahować odpowiednią ilość Carafy w wodzie, zagotować, schłodzić i do fermentora.

To samo można zrobić w momencie butelkowania. Do takiego roztworu dodajemy cukier, gotujemy przez chwilę, dodajemy do piwa, mieszamy i butelkujemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, dzięki. Do tej pory tylko raz stosowałem słód carafa, a i tak nie ekstrahowałem tylko dodałem przed wysładzaniem. W związku z tym chciałbym się upewnić :

1. Wsypujemy np 10dkg cafy do szklanki letniej wody, czekamy chwilę (jak długo ?), odcedzamy i heja ?

2. Czy wydajność kolorystyczna takiego procesu jest taka sama jak w przypadku dodawania słodu przed wysładzaniem ? (mniej więcej)

Share this post


Link to post
Share on other sites
OK, dzięki. Do tej pory tylko raz stosowałem słód carafa, a i tak nie ekstrahowałem tylko dodałem przed wysładzaniem. W związku z tym chciałbym się upewnić :

1. Wsypujemy np 10dkg cafy do szklanki letniej wody, czekamy chwilę (jak długo ?), odcedzamy i heja ?

2. Czy wydajność kolorystyczna takiego procesu jest taka sama jak w przypadku dodawania słodu przed wysładzaniem ? (mniej więcej)

Temperatura wody zależy od tego czy potrzebujesz posmaki palone w piwie, czy nie. Im zimniejsza tym mniej tych posmaków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie trza tego przegotować przed dodaniem do piwa? Tak dla pewności że się nic nie przyplącze? No i czy to przegotowanie ekstraktu zmieni jego smak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno bym przegotował, słód (przynajmniej zwykły) to kopalnia mikrobów.

 

Ponadto Carafa zawiera minimalną ilość skrobii, ale myślę , że taka ilość nie zaszkodzi.

Ekstrakt barwiący byłby chyba lepszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co z wydajnością. Czy ekstrahowanie w ten sposób da mniej więcej takie same efekty jak dodanie przed wysładzaniem, czy też trzeba użyć więcej słodu ? Do portera dodałem 25 dkg carafy III - przed wysładzaniem i wyszło coś między brązowym i czarnym (dosyć ciemny). Przy ekstrahowaniu jest podobnie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
100% ekstrakt z ciemnych słodów, wpływa na barwę, poprawia smak piwa. Dodawany podczas gotowania lub po fermentacji burzliwej.

 

Barwa: 9000 EBC

http://twojbrowar.pl/prestashop/944-clarimalt-100ml.html

 

Z opisu wynika, że to coś podobnego do Sinamaru, przynajmniej jeżeli chodzi o zastosowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gwoli informacji : wsypałem 100g Carafy III do 0.5 litra wody o temperaturze ok 70°C. Po 15 minutach przecedziłem to, przepłukałem na sitku szklanką ciepłej wody i zagotowałem. Po wystudzeniu dodałem do piwa na kończącej się burzliwej. Po lekkim wymieszaniu okazało się że efekt jest bardzo zadowalający - piwo jest baaardzo ciemne. Zobaczę jeszcze jak to będzie wyglądało przy świetle dziennym podczas przelewania na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry za odkopywanie tematu, ale bez sensu zakładać nowy dla lekkiej modyfikacji pytania :)

 

Czy podobnie jak z Carafą III można spróbować zrobić z jęczmieniem palonym? Chciałbym przyciemnić sweet stouta, który wyszedł brązowy, a akurat jęczmienia palonego mam jeszcze trochę z innego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbować można ;-) jęczmień ładnie oddaje kolor i przyciemnia, tylko nie przesadź z ilością, bo wpłynie na smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy podobnie jak z Carafą III można spróbować zrobić z jęczmieniem palonym?

Do tego między innymi jęczmień palony służy.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbować można ;-) jęczmień ładnie oddaje kolor i przyciemnia, tylko nie przesadź z ilością, bo wpłynie na smak.

 

Dać 100g czy mniej? Jęczmień był śrutowany i choć szczelnie zamknięty to jednak leży już kilka miesięcy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym poszedł w te 100g na 20 litrów...

 

Edited by Xenocyd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.