Jump to content
Sign in to follow this  
amatjas

Jaka temperatura roztworu glukozy do refermentacji

Recommended Posts

Przeczytałem w kilku wątkach na temat rozlewu z użyciem roztworu glukozy, że piwko miesza się ze schłodzonym roztworem. W wiki nie ma nic na temat chłodzenia roztworu. Zrobiłem kilka rozlewów w ten sposób i specjalnie nie zwracałem uwagi na temperaturę. Nie lałem co prawda do "wrzątku" ale też nie czekałem aż wystygnie do temperatury otoczenia. Piwka wyszły ok. Czy ktoś mógłby mi bliżej określić te temperatury, czy mierzycie dokładnie i czym ryzykuje jeżeli roztwór będzie za ciepły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli rozpuszczasz glukozę powiedzmy w 0,5 l wody i dolewasz do piwa o objętości 20 l to jego temperatura nie wzrośnie znacznie. Jeśli obawiasz się ubicia drożdży gorącym to zamieszaj wcześniej wiadrem żeby zrobić wir i wtedy dolej roztworu - wymiesza się szybko i równomiernie.

Edit :

możesz lać bardzo gorącą wodę.

Edited by Belzebub

Share this post


Link to post
Share on other sites
możesz lać bardzo gorącą wodę.

W drugą stronę - piwko na gorący roztwór glukozy - też bez stresu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie lałem co prawda do "wrzątku" ale też nie czekałem aż wystygnie do temperatury otoczenia. Piwka wyszły ok.

Ja też nie leje wrzątku chociaż zdarzyło się, że lałem roztwór krótko po przegotowaniu i nie działo się z piwem nic złego.

Czy ktoś mógłby mi bliżej określić te temperatury, czy mierzycie dokładnie i czym ryzykuje jeżeli roztwór będzie za ciepły?

Zwykle roztwór glukozy czy rezerwa ma objętość 0,5-1l na 20l piwa do rozlewu czyli raczej nie podniesie temperatury całości jakoś wysoko i nie powinien zaszkodzić piwu także chyba nie ma się czego bać.

Zwykle czekam jednak aż ostygnie do około 30-40°C (roztwór się chłodzi w misce z wodą a ja sterylizuję butelki), w każdym razie nie staram się aby miał temperaturę rozlewanego piwa.

 

Edycja:

Belzebub był szybszy :)

Ja akurat jestem z tych co wlewają piwo do rezerwy/glukozy i jeśli boisz się, ze na początku (powolnego) wlewania coś się stanie to chyba nie ma czego.

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites
możesz lać bardzo gorącą wodę.

W drugą stronę - piwko na gorący roztwór glukozy - też bez stresu?

analogicznie :)

Nie ma się absolutnie czego obawiać. A wręcz jeszcze lepiej, bo chyba korzystniej będzie się mieszać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim rozpuszczaj w gorącej wodzie a nie zimnej czy letniej - zyskujesz dezynfekcje glukozy gratis :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.