Jump to content
Sign in to follow this  
Afro

Pierwsze piwo z brew-kita i pierwsze pytania

Recommended Posts

Witam, właśnie skończyłem przygotowywać pierwsze piwo z brew-kita, konkretnie Lager od Coopersa, zawartość puszki i cukier (1 kg) zalałem jakiś 17,5-18 litrów wody, aerometr pokazał 11-12 stopni to na ilę % alk. mogę liczyć i czy to OK jak na Lagera? I minęło już ok. 2 h od zmontowania wszystkiego a rurka nie bulgocze, to źle?;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie źle, to znaczy, że nie chciało Ci się poszukać podstawowych informacji tylko od razu zakładasz wątek. Jakbyś poszukał to byś wiedział, że po pierwsze bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji, po drugie 2h od zadania drożdży nie ma co się spodziewać startu fermentacji.

 

A co do % alk zależy to od tego jak mocno odfermentuje, wzór masz na wiki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na wiki jest wskazówka co do zadawania drożdży:

"Przygotowując się do dodania drożdży do fermentora musimy się upewnić, że temperatura brzeczki nie przekracza 30?C. Drożdże z saszetki możemy rozsypać po powierzchni brzeczki lub też przeprowadzić tzw. rehydratację, czyli drożdże wsypujemy do filiżanki z ostudzoną (<30?C), przegotowaną wodą, nie mieszamy, czekamy około 20-30 minut i po tym czasie dodajemy zawartość filiżanki do fermentora. "

 

Ja niestety potrzymałem drożdże w wodzie 10 minut około, to znaczy, że będzie "lipa"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Jak widzisz można je nawet rozsypać bez hydratacji, aczkolwiek nie jest to wskazane.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawartość ekstraktu dobra. Co do alkoholu koledzy już podpowiedzieli. Co do "bulkania" to nawet o tym nie wspominaj, bo ta fraza wywołuje u niektórych napady szału ;) (poczytasz trochę forum to zrozumiesz dlaczego)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zawartość ekstraktu dobra. Co do alkoholu koledzy już podpowiedzieli. Co do "bulkania" to nawet o tym nie wspominaj, bo ta fraza wywołuje u niektórych napady szału ;) (poczytasz trochę forum to zrozumiesz dlaczego)

Poczytałem troszkę na forum, że niektórzy nie używają nawet rurki do fermentacji ale ja jako totalny zielony wolę się jej trzymać bo jak skończy "bulgotać" to będzie znak, że prawdopodobnie fermentacja burzliwa ustała tak?

 

Ps. Mam takie pytanko co do przelewu piwa, bo mam fermentator z kranikiem, czy po fermentacji burzliwej od razu przelewać nim piwo (kranikiem) czy może jakoś go ponownie wyczyścić, jeśli tak to jak wyczyścić bo skoro zamocowany jest to nie mam zbytnio pomysłu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No na początku kranik wymoczyłem w pirosiarczanie ale skoro kranik będzie stał 7 dni podczas fermentacji to się boję zainfekowania brzeczki podczas przelewania do butelek, co do cichej to nie przelewam bo nie mam 2 pojemnika...

 

Ps. Od przygotowania pojemnika minęły jakieś 4-5 h a nadal nie "bulgocze" a sprawdzałem wcześniej pojemnik i jest szczelny, może za dużo nalałem wody do rurki? Bo te 2 pojemniczki w niej są zalane do połowy...

Edited by Afro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiąc swoje skromne 2 warki przelewałem normalnie bez czyszczenia i nic się nie stało, podejrzewam, że inni też tak robią.

 

EDIT:

Po zastanowieniu jednak nie. Przelewając piwo na cichą a potem do fermentora do rozlewu dekantowałem wężem, więc tak naprawdę nie używałem kranika, a do rozlewu był już dezynfekowany, także skłamałem.

 

EDIT2:

Przeczytaj z łaski swojej chociaż wiki. Po pierwsze 5h to za mało na start fermentacji, po drugie równie dobrze może wcale nie zacząć bulkać a i tak fermentacja będzie zachodzić.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki za rozwianie wątpliwości co do fermentacji bo już się bałem, że albo źle napowietrzyłem brzeczkę albo co i będzie lipa ;) A co do kranika to może po prostu przed rozlewem go z zewnątrz opłuczę pirosiarczynem sodu (bo chyba do środka się nie dostaną zarazki skoro jest w nim brzeczka:P ) i powinno być ok? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przetrzyj kranik wacikiem nasączonym spirytusem, kilka kropli alko "do środka" i śmiało możesz rozlewać ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
sprawdzałem wcześniej pojemnik i jest szczelny

W jaki sposób? ;)

Jeżeli wciąż cisza w rurce to zajrzyj czy jest piana.

Share this post


Link to post
Share on other sites
sprawdzałem wcześniej pojemnik i jest szczelny

W jaki sposób? ;)

Jeżeli wciąż cisza w rurce to zajrzyj czy jest piana.

Chyba jednak nie był szczelny bo rano tylko woda była lekko wypchana (troszkę upuściłem wody tak by było tylko w kolanku w rurce) a po zrobieniu takiego patentowego dociążenia:

http://img8.imageshack.us/i/img20110303003.jpg/ ;)

Co 15-20 sekund słuchać "bul" to nie za rzadko?;)

 

A co do piany to wygląda tak:

http://img28.imageshack.us/i/img20110303002.jpg/

 

Troszkę mnie zaniepokoiła ta "góra" na środku bo jak oglądałem fotorelacje tutaj innych piwowarów to mieli bardziej równomiernie pianę rozłożoną

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok mam jeszcze takie pytanie dotyczące rozlewu, po czym poznać, że fermentacja zakończona i można rozlać piwo do butelek? Wcześniej myślałem, że oznaką końca fermentacji jest brak "bulgotania" ale skoro "bulgotanie" nie jest wyznacznikiem fermentacji to może po poziomie blg ocenić? Ile powinien mieć blg mój Lager, żeby go swobodnie rozlać do butelek?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ok mam jeszcze takie pytanie dotyczące rozlewu, po czym poznać, że fermentacja zakończona i można rozlać piwo do butelek? Wcześniej myślałem, że oznaką końca fermentacji jest brak "bulgotania" ale skoro "bulgotanie" nie jest wyznacznikiem fermentacji to może po poziomie blg ocenić? Ile powinien mieć blg mój Lager, żeby go swobodnie rozlać do butelek?

AREOMETR !!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co do piany to wygląda tak:

http://img28.imageshack.us/i/img20110303002.jpg/

 

Troszkę mnie zaniepokoiła ta "góra" na środku bo jak oglądałem fotorelacje tutaj innych piwowarów to mieli bardziej równomiernie pianę rozłożoną

Mnie ta "góra" intryguje ;)

Pierwsze skojarzenie, to ta z USA ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Widzę że lekcje nadal nie odrobione wiki wiki wiki i na dodatek wyszukiwarka ;)

Piwo przed rozlaniem powinno mieć 1 blg, dobrze odrobiłem lekcje?;)

 

A co do piany to wygląda tak:

http://img28.imageshack.us/i/img20110303002.jpg/

 

Troszkę mnie zaniepokoiła ta "góra" na środku bo jak oglądałem fotorelacje tutaj innych piwowarów to mieli bardziej równomiernie pianę rozłożoną

Mnie ta "góra" intryguje ;)

Pierwsze skojarzenie' date=' to ta z USA :)

Lager Australijski a góra z USA:cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Znowu źle , blg może być nawet 5

Już doczytałem, blg ma się nie zmieniać przez jakieś 2 dni, jeśli będzie stałe to można lać ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli martwi Cię brak bulgotania oklej sobie fermentator taśmą izolacyjną w miejscu połączenia dekla, będzie bulgotało ,mój fermentator też nie był szczelny na 100% okleiłem i rurka ruszyła poza tym wcześniej było czuć że coś z niego się wydostaje ale w rurce była cisza :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i dzisiaj (piwo wlałem do fermentatora w środę) piwo przestało "bulgotać" temp. fermentacji wynosiła 22 stopnie. Jak sprawdzić czy piwo już jest do rozlewu? W instrukcji pisali, że ma mieć 1 stopień blg - na tej podstawie będzie można stwierdzić, że piwo już gotowe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.