Jump to content
Sign in to follow this  
walery2277

jaki starter

Recommended Posts

mam te instrukcje. jeden ze sklepów dołącza ją przy zakupie drożdzy.

ale nadal nie wiem jak przechowywać ten starter do soboty.

w lodówce czy w cieple.

chodzi o to ze paczka z drożdżami miala pecznieć w 5 dni a napeczniała w 2.

i teraz nie wiem, zrobic starter, wstawic do lodówki i wyjac dwa dni przed wazeniem do ciepla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlej do brzeczki, poczekaj dwa dni, może się namnożą. Ja bym je trzymał w cieple do warzenia, po co je schładzać a za dzień znów ocieplać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
chodzi o to ze paczka z drożdżami miala pecznieć w 5 dni a napeczniała w 2.

i teraz nie wiem, zrobic starter, wstawic do lodówki i wyjac dwa dni przed wazeniem do ciepla.

Możesz saszetkę z drożdżami włożyć do lodówki na dzień czy dwa a dobę przed warzeniem zrobić starter.

 

mam pytanie jaki starter (jak duży objętościowo) zrobic na 6 kg zasypu.

docelowe blg 12.

Do brzeczki o ekstrakcie 12°Blg nie robię startera przy drożdżach górnej fermentacji tyle, że z tego zasypu będziesz miał ze 30l. Ale może wystarczy zawartość saszetki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.