Jump to content
Sign in to follow this  
Faszysta Rasista Homofob

Jak obliczyć ile słodu potrzeba na warkę?

Recommended Posts

najlepiej prześledzić przepisy bardziej doświadczonych piwowarów lub skorzystać z wzorów na wydajność.

 

Edit :

spojrzałem na wcześniejsze Twoje posty i warzysz z zacieraniem ! więc chyba nie powinno być problemów.

Edited by Belzebub

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, ale to zależy od uzyskiwanej wydajności. Poszukaj na forum wzoru na wydajność.

 

A najlepiej przeliczać to jakimś programem piwowarskim, ja używam Beersmith.

Share this post


Link to post
Share on other sites

będziesz potrzebował ok 3,7 kg słodu przy wydajności warzelni 70%

 

(x * y)/1.05/z = BLG

 

x- słody w kg

y - zakładana wydajność

z - obj. brzeczki w L

 

po przekształceniach wyliczysz co chcesz.

 

w internecie znajdziesz wiele kalkulatorów ale pamiętaj że amerykanie liczą trochę inaczej

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites
najlepiej prześledzić przepisy bardziej doświadczonych piwowarów lub skorzystać z wzorów na wydajność.

 

Edit :

spojrzałem na wcześniejsze Twoje posty i warzysz z zacieraniem ! więc chyba nie powinno być problemów.

Tak, ale do tej pory warzyłem z gotowych zestawów. Teraz czas na eksperymenty i od czegoś trzeba zacząć. Wiem, że to zależy to od rodzaju słodu, wydajności (moją wydajność znam) itd., ale kiedyś widziałem jakiś przybliżony wzór na to, ale teraz nie mogę go znaleźć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
będziesz potrzebował ok 3,7 kg słodu przy wydajności warzelni 70%

 

(x * y)/1.05/z = BLG

 

x- słody w kg

y - zakładana wydajność

z - obj. brzeczki w L

 

po przekształceniach wyliczysz co chcesz.

 

w internecie znajdziesz wiele kalkulatorów ale pamiętaj że amerykanie liczą trochę inaczej

Dzięki, i o to chodziło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiedyś ktoś napisał że z 4 kg można zrobić 20l 12blg i nu się oberwało :ble:

Oberwało się za stwierdzenie, że "przeciętnie zdolny piwowar bez problemu ukręca 20l 12blg z 4kg słodu". :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiedyś ktoś napisał że z 4 kg można zrobić 20l 12blg i nu się oberwało :ble:

Oberwało się za stwierdzenie' date=' że "przeciętnie zdolny piwowar bez problemu ukręca 20l 12blg z 4kg słodu". :)[/quote']

Czyli skybert podaje wydajność dla debeściaków :)

ps raczej napisał

Dobry piwowar bez problemu z 4kg wyciąga 20l 12blg
Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czyli skybert podaje wydajność dla debeściaków :ble:

I tak zaniżyłem mu do 70% :) :) :)

 

Nie ma co rozwijać tematu, bo ta cała wydajność nie jest przecież ważna i temat już był kiedyś wałkowany, ale licząc wydajność tak jak podałem wyżej i odkąd zacieram w kociołku z lidla z mieszadłem i kontrolą ph + drobne śrutowanie i dobre wysładzanie regularnie mam sporo powyżej 70%. Ma to o tyle znaczenie, że po prostu jest więcej piwa i z tego powodu nie ma co płakać.

 

PS. Anteks, zdjęcia zrobiłem, w wolnej chwili wieczorem z domowego wrzucę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pewnie że się da. Ale innym, nie mniej doświadczonym, się nie udaje. Ja bym nie zakładał aż takiej wydajności na początku. :ble:

Kiedyś liczyłem wydajność i zwykle wychodziło mi 65-72%, a więc chyba możliwe? Potem przestałem, więc nie wiem jaka teraz mam, ale raczej nie powinna się pogorszyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze mówiąc to dziwię się, że po tylu warkach nie wiesz jaką wydajność uzyskujesz i to właśnie nie tą liczoną w % (bo faktycznie możesz nie stosować wzorów) ale właśnie powinieneś mniej więcej wiedzieć ile musisz mieć słodów na 20 litrów warki o danym blg. Dokładnej ilości nie określisz, bo wydajność raz jest lepsza raz gorsza, ale zawsze można przyjąć bezpiecznie trochę więcej słodów i ewentualnie później rozcieńczyć albo zostawić tak jak jest, jeżeli różnica nie jest duża.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zawsze można przyjąć bezpiecznie trochę więcej słodów i ewentualnie później rozcieńczyć

No, niezupełnie bo wtedy piwo będzie niedochmielone

Share this post


Link to post
Share on other sites

To prawda, miałem na myśli tak z 5% więcej słodu niż by to wynikało z dotychczasowych doświadczeń, ale w sumie to chyba lepiej wziąć tyle ile zawsze trzeba i zaakceptować ewentualne małe różnice w poziomie blg w stosunku do zaplanowanego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Szczerze mówiąc to dziwię się, że po tylu warkach nie wiesz jaką wydajność uzyskujesz i to właśnie nie tą liczoną w % (bo faktycznie możesz nie stosować wzorów) ale właśnie powinieneś mniej więcej wiedzieć ile musisz mieć słodów na 20 litrów warki o danym blg. Dokładnej ilości nie określisz, bo wydajność raz jest lepsza raz gorsza, ale zawsze można przyjąć bezpiecznie trochę więcej słodów i ewentualnie później rozcieńczyć albo zostawić tak jak jest, jeżeli różnica nie jest duża.

Mniej więcej wiem, ale do tej pory warzyłem różne piwa z różnych zestawów o różnym BLG, więc i ilości słodów były różne.

Chciałem sobie napisać prosty program/arkusz w Excelu i dlatego potrzebowałem wzór, ale ściągnąłem program qbrew i na początek wystarczy. Jedyne co tam jest dziwne, to gęstość brzeczki zamiast BLG, ale wzór przeliczający już znalazłem.

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chciałem sobie napisać prosty program/arkusz w Excelu i dlatego potrzebowałem wzór

Coś w tym stylu?

 

Zasyp[kg] = (CW * V[l] * BLG)/(Wydajność[%])

 

CW - Ciężar właściwy brzeczki

 

CW = 260/(260 - BLG)

 

V - objętość warki w litrach.

 

To przekształcony wzór na wydajność z wiki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.