Jump to content
Sign in to follow this  
Przemyss

Bohemskie Ciemne

Recommended Posts

Cześć,

Posiadam gęstwę po pilsnerze i chciałbym teraz zrobić coś ciemnego.

Wybór padł na Bohemskie Ciemne.

Przeszukałem całe forum i nigdzie nie znalazłem receptury.

Czy ktoś może mi pomóc w skomponowaniu takowej?

Jedyne co znalazłem to taki opis przedstawiony przez Wiktora:

"większość receptur opiera się na słodzie pilzneńskim (50%) monachijskim II (30%) lekko karmelowym (15%) i słodach typu carafa special II lub III (5%). Do tego saaz na goryczkę i na smak 20' przed końcem gotowania. Drożdże czeskie, bohemian, pilsner urquel, albo budvary.

 

co do zacierania to bym zacierał albo z bardzo krótką przerwą 62°C , albo po brytyjsku jednotemperaturowo 67-68°C. Znalazłem też że nagazowanie ma być niskie porównywalne do brytyjczyków, ale nie wiem co o tym myśleć."

 

Chcę zrobić warkę 30l, nie wiem jakie ilości surowców użyć.

Ważne też jest chmielenie wg. tej receptury mam użyć tylko jednego chmielu ale w jakich ilościach ?

Z góry dzięki na podpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.