Jump to content
Sign in to follow this  
mosor123

Pierwsze piwo - pierwsza gafa

Recommended Posts

Serdecznie witam wszystkich użytkowników forum jako, że jest to mój pierwszy post tutaj.

 

Tydzień temu przygotowałem swoje pierwsze piwko :beer: z brewkita Muntons Pilnser.

Do fermentacji burzliwej zamiast cukru chciałem użyć ekstraktu słodowego... i użyłem... tylko, że prawdopodobnie nie takiego jak trzeba.

Wg sprzedawcy należy użyć: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6172707

Ja natomiast przez pomyłkę zakupiłem i wykorzystałem: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6164649

W opisie tego drugiego, nie jest napisane, że nadaje się do zastąpienia cukru... W przeciwieństwie do tego pierwszego produktu.

Gafę wykryłem dzisiaj przy okazji przelewania brzeczki do fermentacji cichej.

 

Jak myślicie czy będzie to miało jakiś wpływ na smak, poziom alkoholu bądź inne parametry piwka?

Może macie jakieś doświadczenia związane z tym ekstraktem słodowym?

 

Dopowiem tylko, że:

-Bulgotanie rurki trwało zaledwie 2 dni. Poziom BLG spadł z 10,5 (przed fermentacją) do 3,5 (dzisiaj).

-Piwko na chwilę obecną (pierwszy dzień cichej) jest w miarę klarowne, smakuje jak ... takie wygazowane piwo :beer: i z czego najbardziej się cieszę po naczytaniu się wielu postów - nie jest kwaśne :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie znam sie.. ale wydaje mi sie ze jedyna roznica miedzy tymi ekstrktami jest taka ze jeden jest jasny a drugi extra jasny..

czyli nic sie chyba nie stalo ze kupiles nie ten ktory byl zalecany..

Edited by gagarin

Share this post


Link to post
Share on other sites

spokojnie, obydwa te ekstrakty to praktycznie to samo, jeden to light a drugi extra light,

zresztą możesz użyć jakiegokolwiek ekstraktu zamiast cukru, bierz tylko pod uwagę kolor i czy to ekstrakt jęczmienny czy pszeniczny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Różnica między jasnym a extra jasnym ekstraktem jest dla brew-kitu żadna.

Ale użyłeś kilograma (2 x 500g) ?? Prawda??

Generalnie do brew-kitów używa się jasnego lub "ekstra" jasnego ekstraktu. Nawet do ciemnych piw - dlatego, że brew-kit już jest odpowiednio "barwiony". Nie ma potrzeby dodawać "kolorowych" ekstraktów.

Ekstrakt daje się zamiast cukru - by drożdże miały co jeść - a cukier czy glukoza są przecież też "białe" :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to mnie uspokoiliście :beer:

Oczywiście dałem łącznie 1 kg ekstraktu na niecałe 23 litry wody z czego teraz mam ledwie 21.

Pozostało tylko czekać, zbierać butelki no i zamówić następną puchę :beer:

 

Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to żeby się w przyszłości tak nie stresować, bierz się za zacieranie :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.