Jump to content
Sign in to follow this  
Dragonfair

Drożdże do pszeniczniaka a poziom estrów

Recommended Posts

Chciałbym uwarzyć pszeniczniaka w którym przeważały by estry (zapach bananowy) nad fenolami za którymi nie przepadam ponieważ ostatni mój pszeniczniak byl za goździkowy dla mnie proszę o rade jakie drożdże wybrać ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I nie rób startera, tylko poczekaj aż saszetka napuchnie i wlewaj do brzeczki, do tego fermentacja w okolicach 21°C. Ryzyko większe, ale jak się uda to banany cię zabiją. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
I nie rób startera, tylko poczekaj aż saszetka napuchnie i wlewaj do brzeczki, do tego fermentacja w okolicach 21°C. Ryzyko większe, ale jak się uda to banany cię zabiją. :beer:

no mam nadzieje

 

BTW Czyli dobry wybór drożdży?

Edited by Dragonfair

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moim zdaniem pod względem estrów lepsze są Bawarian Wheat 3638. Bardziej złożony bukiet itp.

to może następnym razem wypróbuje Bawarian Wheat 3638

tylko pojawił się problem w HB nie ma drożdży płynnych a przesyłka z kąd kolwiek to 16-20 zł czyli prawie wartość drożdży ciekawe jak temp ujemna wpływa na drożdże w transporcie

ciekawe czy ktoś w mojej okolicy ma takąż gestwe ? lub poduchę na sprzedaż

Edited by Dragonfair

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moim zdaniem pod względem estrów lepsze są Bawarian Wheat 3638. Bardziej złożony bukiet itp.

to może następnym razem wypróbuje Bawarian Wheat 3638

tylko pojawił się problem w HB nie ma drożdży płynnych a przesyłka z kąd kolwiek to 16-20 zł czyli prawie wartość drożdży ciekawe jak temp ujemna wpływa na drożdże w transporcie

ciekawe czy ktoś w mojej okolicy ma takąż gestwe ? lub poduchę na sprzedaż

wybierz list polecony,a nie kuriera,będziesz miał za 7 czy 8 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moim zdaniem pod względem estrów lepsze są Bawarian Wheat 3638. Bardziej złożony bukiet itp.

to może następnym razem wypróbuje Bawarian Wheat 3638

tylko pojawił się problem w HB nie ma drożdży płynnych a przesyłka z kąd kolwiek to 16-20 zł czyli prawie wartość drożdży ciekawe jak temp ujemna wpływa na drożdże w transporcie

ciekawe czy ktoś w mojej okolicy ma takąż gestwe ? lub poduchę na sprzedaż

wybierz list polecony' date='a nie kuriera,będziesz miał za 7 czy 8 zł.[/quote']

A co z temperaturą

Share this post


Link to post
Share on other sites
zastanawiam sie nad tymi drożdżami Wyeast 3068 Weihenstephan Wheat

Dają banany ale wychodzą na spacer i na dwie warki na tych drożdżach miałem dwa zakażenia kwasem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zastanawiam sie nad tymi drożdżami Wyeast 3068 Weihenstephan Wheat

Dają banany ale wychodzą na spacer i na dwie warki na tych drożdżach miałem dwa zakażenia kwasem.

Oba problemy nie wynikają z winy drożdży, tylko Twojej. Mnie ani nie wyszły na spacer, ani nie miałem kwasów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
czyli nie bać się tych drożdży zostawić 1/3 luzu w fermentatorze

Nie nie bać się, śmiało ja mam dobre doświadczenia z nimi. Piłeś zresztą moja pszenicę na nich, ponoć Ci smakowała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.