Jump to content
Sign in to follow this  
coder

VI KPD, VIII WWP i II Festiwal Dobrego Piwa - dyskusje

Recommended Posts

No to żeby poprawić humory powiem obiektywnie, że ostatnio sam spaprałem swojego pilsa, którego dochmielałem post factum i wyszedł mocno palący. Goryczka wręcz sztuczna. Teraz lageruję go w temp. 7'C ale postaram się zbić do 4-5'C może garbniki opadną razem z zimnym osadem i coś z tego wyjdzie. ... albo i nie :D

 

Pozdrawiam

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to żeby poprawić humory powiem obiektywnie, że ostatnio sam spaprałem swojego pilsa, którego dochmielałem post factum i wyszedł mocno palący. Goryczka wręcz sztuczna. Teraz lageruję go w temp. 7'C ale postaram się zbić do 4-5'C może garbniki opadną razem z zimnym osadem i coś z tego wyjdzie. ... albo i nie :)

 

Pozdrawiam

Raf.

To mi wcale, wcale nie poprawiło humoru. Wolałbym mieć swojego pilsa super. Już jednego miałem w tym sezonie, ale się upłynnił błyskawicznie. Był za dobry, żeby stać w chłodni.

RAF nie załamuj się następne piwo bedzie udane. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podejrzany jest ten wysyp posmaków autolizy. Stestowałem mojego Bitburgera, w końcówce w posmaku może czuję coś w stylu posmaku starych tłuczonych ziemniaków, zwykle wiązałem to z posmakami od chmielu. A w aromacie coś dziwnego ale przyjemnego w stylu zapachu dojrzałych jeżyn, ale to chyba nie to.

 

Aż obejrzałem drożdże z butelki pod mikroskopem - chyba wyglądają całkiem zdrowo:

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam u siebie. W zasadzie to moje dzieci mają - tata im kupił pod choinkę.

Nie ma to jak przemyślany prezent ;) wrzucę w najbliższych dniach parę przydatnych rzeczy jakie można z mikroskopem zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze metryczka mojego piątego German Pilsa

Piwo złote lekko opalizujące z bardzo poprawną pianą. W zapachu wychodzi dość znaczny aromat zielonego jabłka czyli aldehydu octowego. Smaki dobrze zbalansowane i na poprawnym poziomie. Ponadprzeciętnie alkoholowe i rozgrzewające. Półpełne z właściwym nasyceniem. Niestety lekkie utlenienie czyni finisz lekko pustym, mdłym.

Czy utlenienie jest wynikiem dostępu tlenu podczas fermentacji? jak wyczuć utlenienie? skąd się bierze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...