Jump to content
Sign in to follow this  
coder

VI KPD, VIII WWP i II Festiwal Dobrego Piwa - dyskusje

Recommended Posts

Czy będą wyznaczone widełki dla °Blg piw, czy trzymać się wytycznych BJCP?

Czy też po prostu jak wyjdzie?

Proponuję aby trzymać się opisów BJCP. Generalnie gdyby ktoś maiła jakieś pytania to proszę o kontakt, mail, tel, depeszę, telefax ... :) lub pisanie na forum.

 

W temacie American IPA zwróciłbym uwagę wszystkim chętnym, którzy chcieliby wystawić ten styl, aby skoncentrowali się bardziej na osiągnięciu ciekawego aromatu chmielowego, niż masakrycznej goryczki. Goryczka oczywiście musi być znaczna ale ...

 

Pozdrawiam

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy będą wyznaczone widełki dla °Blg piw' date=' czy trzymać się wytycznych BJCP?

Czy też po prostu jak wyjdzie?[/quote']

Proponuję aby trzymać się opisów BJCP. Generalnie gdyby ktoś maiła jakieś pytania to proszę o kontakt, mail, tel, depeszę, telefax ... :) lub pisanie na forum.

 

W temacie American IPA zwróciłbym uwagę wszystkim chętnym, którzy chcieliby wystawić ten styl, aby skoncentrowali się bardziej na osiągnięciu ciekawego aromatu chmielowego, niż masakrycznej goryczki. Goryczka oczywiście musi być znaczna ale ...

Bo inaczej jurorom zęby powypadają i nie będą mogli wyników ogłosić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie w konkursach mam dylematy, czy mogę wysłać piwo o 0.5-1Blg za mocne w stosunku do widełek, jest to pewnego rodzaju oszustwo.

 

Można by ustalić jakieś punkty karne za wyjście poza widełki, wtedy by wszystko było jasne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ogólnie w konkursach mam dylematy, czy mogę wysłać piwo o 0.5-1Blg za mocne w stosunku do widełek, jest to pewnego rodzaju oszustwo.

 

Można by ustalić jakieś punkty karne za wyjście poza widełki, wtedy by wszystko było jasne.

Zrób to tak jak to robią w przypadku HGB :)))))

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Można by ustalić jakieś punkty karne za wyjście poza widełki, wtedy by wszystko było jasne.

Tylko jak chcesz sprawdzić jakie było prawdziwe Blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Można by ustalić jakieś punkty karne za wyjście poza widełki' date=' wtedy by wszystko było jasne.[/quote']

Tylko jak chcesz sprawdzić jakie było prawdziwe Blg?

Nie no, są wzory na mieszanie roztworów ... kolejne wyzwanie :) :)

Wystarczy ciut odlać i ciut dolać, a ciuty podstawić do wzoru i już.

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko jak chcesz sprawdzić jakie było prawdziwe Blg?

Wystarczy wprowadzić taką rubrykę w formularzu zgłoszeniowym.

 

To nie liga piłkarska, my nie oszukujemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko jak chcesz sprawdzić jakie było prawdziwe Blg?

Wystarczy wprowadzić taką rubrykę w formularzu zgłoszeniowym.

 

To nie liga piłkarska' date=' my nie oszukujemy.[/quote']

Wielu "oszukuje" nieświadomie, przez sypanie cukru do butelek lub dodawanie w roztworze znacząco gęstszym niż ekstrakt początkowy piwa. M.in. dlatego byłem w finale Profesjonaliów.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko jak chcesz sprawdzić jakie było prawdziwe Blg?

Wystarczy wprowadzić taką rubrykę w formularzu zgłoszeniowym.

 

To nie liga piłkarska' date=' my nie oszukujemy.[/quote']

Wielu "oszukuje" nieświadomie, przez sypanie cukru do butelek lub dodawanie w roztworze znacząco gęstszym niż ekstrakt początkowy piwa. M.in. dlatego byłem w finale Profesjonaliów.

Nic z tego nie zrozumiałem.

Chodzi CI o sypanie cukru do butelek przy rozlewie?

Czego dodawanie do tego roztworu znacząco ....?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W temacie American IPA zwróciłbym uwagę wszystkim chętnym, którzy chcieliby wystawić ten styl, aby skoncentrowali się bardziej na osiągnięciu ciekawego aromatu chmielowego, niż masakrycznej goryczki. Goryczka oczywiście musi być znaczna ale ...

 

Pozdrawiam

Raf.

Łeeee, a ja tak kocham masakryczną goryczkę:)

 

No dobra, ja i tak nie biorę udziału. Chyba, że mi super IPA wyjdzie, to może się złamię... albo chociaż podrzucę jurorom do oceny po za konkurencją :)

 

Co do widełek proponuję się nadmiernie nie stresować. Choć, oczywiście, nie będzie dobrze wyglądało, jak ktoś opisujący swoje piwa tutaj, czy na browar.biz w swoim temacie poda inny balling, niż na formularzu :) Uwzględnianie blg podbite przez cukier do refermentacji to już duż aprzesada - mam nadzieję, że Rafał się ze mną zgodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nie wiem dalej co Kopyr miał na myśli, bo ile ten cukier niby podnosi (rezerwa też)?

No i przy tych naszych pomiarach różnymi urządzeniami mamy błąd pomiaru. Nie dajmy się zwariować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wystarczy wprowadzić taką rubrykę w formularzu zgłoszeniowym.

 

To nie liga piłkarska' date=' my nie oszukujemy.[/quote']

Wielu "oszukuje" nieświadomie, przez sypanie cukru do butelek lub dodawanie w roztworze znacząco gęstszym niż ekstrakt początkowy piwa. M.in. dlatego byłem w finale Profesjonaliów.

Nic z tego nie zrozumiałem.

Chodzi CI o sypanie cukru do butelek przy rozlewie?

Czego dodawanie do tego roztworu znacząco ....?

Jeżeli widełki masz 14-18°Blg, uwarzysz piwo 18°Blg, a następnie dodasz cukier bezpośrednio do butelek, lub rozpuszczony np. w 100ml wody, to nie ma bata, żebyś nie przekroczył widełeki może to być nawet ponad 1°Blg. Na Pofesjonaliach była taka konkurencja, że trzeba było podać ile Twoje piwo ma ekstraktu i alkoholu. Wielu piwowarów było zdziwionych, że ekstrakt się nie zgadzał.

 

Oczywiście osobną kwestią jest czy coś takiego powinno dyskwalifikować. Moim zdaniem raczej nie. Chociaż jak warzyłem w zeszłą sob. IPA, to specjalnie celowałem w 18°Blg, choć kusiło mnie IIPA z 20°Blg.

 

EDIT: właśnie, że rezerwa nie podnosi, bo dodajesz brzeczki o takim samym ekstrakcie, jaki miało piwo bazowe. Tak samo jeśli np. 120g cukru rozpuścisz w 1 litrze wody.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moment, przecież cukier lub glukoza dodana do refermentacji będzie przerobiona w całości na CO2 i alkohol, czy nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moment, przecież cukier lub glukoza dodana do refermentacji będzie przerobiona w całości na CO2 i alkohol, czy nie?

No ale podniesie ekstrakt, w gotowym piwie ekstrakt brzeczki wylicza się z zawartości alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
EDIT: właśnie, że rezerwa nie podnosi, bo dodajesz brzeczki o takim samym ekstrakcie, jaki miało piwo bazowe. Tak samo jeśli np. 120g cukru rozpuścisz w 1 litrze wody.

Z pierwszych profesjonaliach pozostała mi metryczka, gdzie wartości były zbliżone. W zeszłorocznych już były większe widełki. Ale znów się czegoś dowiedziałem. :)

Wynika z tego że nasze urządzenia pomiarowe są słabe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

 

Ja przytoczę powiedzenie: "browar to nie apteka".

Jeżeli ktoś celuje w górną granicę Blg i dosypie cukru do refermentacji (bo musi :)) to nic się nie stanie.

Ważne by z tej IPY nie zrobić wersji Imperial IPA.

 

Poza tym już dawno wsadziłem pomiędzy bajki porady że na 20 litrów zielonego piwa trzeba dodać 200 g cukru/glukozy. IPA jest Ale'm i powinna byc nasycona relatywnie nisko. Podwyższony ekstrakt początkowy (czytaj: podwyższona zawartość alk.) oraz dość intensywna goryczka z dużym nasyceniem znacząco obniżają pijalność piwa. Myślę, że na 20 litrów wystarczy dodać 120 g glukozy/sacharozy lub nawet 100g jeżeli czujemy, że piwo nie odfermentowało "optymalnie".

 

Jeżeli rozchodzi się o goryczę to o ile pamiętam widełki IBU dla AIPA są od 40 - 70, a dolna granica 40 IBU to mniej więcej poziom czeskiego pilznera. Goryczka na poziomie 50 IBU uchodzi za b. intensywną, a tu jeszcze nie koniec skali :). Rzecz w tym, aby była intensywna ale krótka, nie zbyt pieprzowa/ostra. Pomogłoby głębokie odfermentowanie (wytrawne zacieranie) i niski poziom cukrów resztkowych, dekstryn (niska pełnia).

 

Jeżeli chodzi o chmielenie na zimno to tu też trzeba wyważyć i dawkę i rodzaj chmielu. Jeżeli zastosujemy zbyt dużo chmielu, to piwo może być zbyt cierpkie/ściągające, co niewątpliwie podkreśli ew. zbyt wysoki poziom alkoholu (to przy tych piwach z wyższym Blg). Jest pewna sztuczka, ale wymaga kolby, chłodnicy do pozyskania olejków eterycznych :)

 

Dlatego jest to tak trudne piwo :) zrobić bajecznie pachnące, ale nie zbyt cierpkie i bez aromatu zielska/trawy. Kiedyś dałem mojemu synowi (6 l.) do spróbowania IPA. Zawsze moczy usta a ja wymuszam na nim żeby powiedział jak smakuje :) No więc powiedział, że piwo cyt.: "czuć tym kwiatkiem ..." co powiedział wskazując na jakąś roślinę doniczkową :)

 

Raf

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja przytoczę powiedzenie: "browar to nie apteka".

Jeżeli ktoś celuje w górną granicę Blg i dosypie cukru do refermentacji (bo musi :)) to nic się nie stanie.

OK, powiedzmy, że odnośnie WWP sprawa jest jasna.

 

Ale warto by pomysleć o jakimś rozwiązaniu systemowym, czasem mam gotowe dobre piwo, ale o 1 BLG powyżej widełek i nie wiem co z nim zrobić. Czy zostanie zdyskwalifikowane? Czy tylko dostanie karne punkty?

Albo co najgorsze - zajmie dobre miejsce i zaczną się przykre dyskusje, czy to było oszustwo, czy nie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy na jakimś konkursie ktoś badał kiedykolwiek ekstrakt poczatkowy i zamierza badać? I czy ktos jest w stanie wyczuć na języku ekstrakt wyższy o 0,5-1Blg aby się zaniepokoić i poddać badaniu?

Edited by jacer

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale warto by pomysleć o jakimś rozwiązaniu systemowym, czasem mam gotowe dobre piwo, ale o 1 BLG powyżej widełek i nie wiem co z nim zrobić. Czy zostanie zdyskwalifikowane? Czy tylko dostanie karne punkty?

Albo co najgorsze - zajmie dobre miejsce i zaczną się przykre dyskusje, czy to było oszustwo, czy nie...

Dlatego trzeba to rozstrzygnąć we własnym sumieniu. :)

 

Zresztą kto powiedział, że mocniejsze piwo zawsze wygra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na profesjonialch nam piwa badali i powiem szczerze że mój wynik baaardzo mnie zaskoczył.

 

Prawda jest taka że jak ekstrakt będzie bardzo przekroczony to sędzia to wyczuje i uzna za piwo niezgodne ze stylem i wysokiego miejsca nie powinno zająć, nawet jakby było bardzo dobre.

 

Myślę że na razie nie ma takiej potrzeby, aby badać piwa konkursowe. Można by mierzyć gęstość areometrem i refraktometrem i wyliczać na tej podstawie ekstrakt początkowy i alkohol, ale błąd takiej metody byłby pewnie w okolicach tego 1 blg. Do dokładnych pomiarów trzeba by albo aparat do destylacji albo droższy sprzęt co na razie jest nierealne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wydaję mi się, że trzeba by przede wszystkim wziąć pod uwagę wielkość niepewność pomiaru gęstości brzeczki u większości piwowarów,

i nie ma sensu wymagać zmierzenia co ballingu co do 0,5°Blg czy 1°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładność naszych pomiarów pozostawia wiele do życzenia. W końcu to jest amatorstwo i nikt nie będzie zlecał pomiarów do profesjonalnych firm. Mój doppelbock miał 20°Blg . Był w górnej granicy, ale po badaniach w laboratorium w Żywcu i Cieszynie okazało się, że ma 20,4°Blg i co powinien być zdyskwalifikowany?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.