Jump to content
baha

Płynne drożdże

Recommended Posts

Witam :D

Pierwszy raz rzuciłam się na płynne drożdże (WYEAST 1084 IRISH ALE)

Instrukcja po angielsku, no niby nie jest u mnie źle z tym językiem i niby wszystko rozumiem ale.... nie rozumiem :)

To Activate, locate and move inner package to a corner. Place this area in palm of one hand and firmly smack package with the other hand to break inner nutrient packet. Confirm inner packett is broken.

 

To znaczy ze w srodku jest jeszcze jedna paczuszka? i jak ja mam ją zbrołkać nie otwierając zewnętrznej paczki?

 

Z czego mogę zrobić starter?

 

Help me!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz w środku kapsułkę , którą musisz stłuc żeby aktywować drożdże . A starter najlepiej z ekstraktu , albo jakieś rezerwy jak masz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w środku jest mała plastykowa fiolka z pożywką. Żeby aktywować drożdże musisz przesunąć tę ampułkę w środku w róg i mocno uderzyć otwartą dłonią - wtedy drożdże dostaną pożywki i zaczną się namnażać co zaowocuje pęcznieniem torebki. Jak już zrobi się z niej balonik to dodaj do startera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Filmowa instrukcja aktywowania wyeastów. Propagatory używasz tak samo jak activatory, tylko dodatkowo robisz starter przed dodaniem do brzeczki. No i puchną trochę dłużej, zwykle kilka dni a nie kilka godzin :D

 

Edit: Raz olałem robienie startera. Drożdże wystartowały, piwo wyszło OK, ale na start fermentacji czekałem ponad 2 dni - stres straszny.

Edited by TomX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za linki, szczególnie filmik rozjaśnił mi światełko nad głową. Czyli najpierw robie starter i czekam jeden dzień a dopiero później warzę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to zależy od drożdży i objętości startera, zwykle to jest 24-36 godzin. Możesz potem włożyć starter do lodówki żeby drożdże opadły i zdekantować płyn znad drożdży żeby nie rozcieńczać piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz potem włożyć starter do lodówki żeby drożdże opadły i zdekantować płyn znad drożdży żeby nie rozcieńczać piwa.

cenna wskazówka

 

jeszcze ostatnie pytanie aby uzyskać około 20 Blg muszę dodać glukozy czy jestem w stanie zrobić to samym słodem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki czas to trwa to bardzo różnie bywa. Najlepiej rozwalić i czekać aż saszetka napuchnie (czasem trwa to tydzień), później zrobić starter i już można myśleć o warzeniu. Na pewno nie polecam zakupu wersji XL, kiedy aktywujemy drożdże i zaczynamy warzyć a po 3,5h nic się nie dzieje, tylko po paru dniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A do czego ci 20Blg?

dla miecia :D

Chciałabym poprostu bo zazwyczaj wychodzi mi gdzieś 13 -14 są jakieś tipy jak wycisnąć więcej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jaki czas to trwa to bardzo różnie bywa. Najlepiej rozwalić i czekać aż saszetka napuchnie (czasem trwa to tydzień), później zrobić starter i już można myśleć o warzeniu. Na pewno nie polecam zakupu wersji XL, kiedy aktywujemy drożdże i zaczynamy warzyć a po 3,5h nic się nie dzieje, tylko po paru dniach.

Chyba następnym razem wrócę do suchych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A do czego ci 20Blg?

dla miecia :D

Chciałabym poprostu bo zazwyczaj wychodzi mi gdzieś 13 -14 są jakieś tipy jak wycisnąć więcej?

Tip 1: więcej słodu

Tip 2: ekstrakt

Tip 3: cukier

 

Wyżej nerek nie podskoczysz, z 5kg słodu nie ukręcisz 20°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dlaczego piszecie,ampułka,kapsułka ?,przecież tam jest worek plastikowy,który w dotyku niczym tych kapsułek nie przypomniana.

tak mi sie też zdawało w dotyku. A propos jeszcze Blg jeżeli to takie trudne otrzymać prawie 20 to dlaczego w zapowiedziach konkursu w Żywcu jest

1. Rosyjski Imperialny Stout (>20 °Blg)

Edited by baha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duża ilość słodu jest kłopotliwa w zacieraniu.

 

Spójrz sobie w zapiski piwowarów, parę osób ostatnio robiło RIS-y, zobaczysz ile tego trzeba wspypać do gara. Na wiki są receptury na portera bałtyckiego o podobnej gęstości - wychodzi, że trzeba nawet 10kg słodu (!) na 20 litrów 22°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A propos jeszcze Blg jeżeli to takie trudne otrzymać prawie 20 to dlaczego w zapowiedziach konkursu w Żywcu jest

1. Rosyjski Imperialny Stout (>20 °Blg)

Nie chciałbym być niegrzeczny, ale poczytaj podstawowe informacje dotyczące zacierania oraz rodzajów piw i dopiero potem bierz się za warzenie :D

 

Np. tu:

http://www.wiki.piwo.org/

 

i tu:

http://www.piwo.org/forum/t601-Moje-przemyslenia-.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za informacje , bardzo pomogły.

 

Nie chciałbym być niegrzeczny, ale poczytaj podstawowe informacje dotyczące zacierania oraz rodzajów piw i dopiero potem bierz się za warzenie :D

Właśnie od tego zaczęłam i gdybym znalazła odpowiedzi na moje pytania to bym ich nie zadawała :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Filmowa instrukcja aktywowania wyeastów. Propagatory używasz tak samo jak activatory, tylko dodatkowo robisz starter przed dodaniem do brzeczki. No i puchną trochę dłużej, zwykle kilka dni a nie kilka godzin :beer:

 

Edit: Raz olałem robienie startera. Drożdże wystartowały, piwo wyszło OK, ale na start fermentacji czekałem ponad 2 dni - stres straszny.

Oglądając film z podanego linka zastanawiam się czy podany czas na spuchnięcie saszetki to marketing, czy ja miałem pecha trafiając na ferelne drrożdże. Lącznie użyłem 3 razy saszetki Activator z opłakanym skutkiem, czas puchnięcia saszetki, czy szybkość startu fermentacji niewiele odbiega od saszetki Propagator. Więcej Activatora nie kupię, nie ma sensu przepłacać skoro i tak muszę robić starter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duże znaczenie ma moim zdaniem wiek saszetki. W USA zapewne da się kupić drożdże mające mniej niż miesiąc od daty produkcji, nie wiem, czy u nas to jest możliwe; jakie są kanały dystrybucji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.