Jump to content
Sign in to follow this  
kopyr

nonFelix, Amber Ale

Recommended Posts

O ile dobrze zapamiętałem, to piwo z ekstraktów i nazywa się Amber Ale

 

Piana: obfita, beżowa, iście betonowa, czeska, wspaniała.

Kolor: to taki baaardzo ciemny bursztyn :), raczej bym napisał, że jest brunatno-rubinowe.

Wysycenie: średnie, do wysokiego.

Zapach: słaby, wiśniowo-śliwkowy, trochę porto.

Smak: wytrawne, posmaki palone, kawy zbożowej, goryczka średnia, nieco ściągająca, lekko pustawe. Nuty śliwkowe z zapachu obecne.

 

Niezłe piwo, może nieco zbyt garbnikowe. Skąd garbniki w piwie z ekstraktów?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z chmielu?

No niby tak, ale goryczka jakaś przytłaczająca nie jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taniny i garbniki nie dają goryczki, poniżej 80°C przestają izomeryzować a-kwasy, więc poniżej tej temperatury goryczki nie przybywa, a syf się dalej wymywa.

 

Miałem to kilka razy w moich piwach, podejrzewam długie chłodzenie nad chmielinami "sposobem naturalnym".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.