Jump to content
zgoda

Drożdże Nottingham w CP

Recommended Posts

Ja kupiłem w piwowar.com.pl

Pozdr:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega był w Piwowarze parę dni temu i Nottinghamów nie było. I podobno miało już nie być, bo podobno "Lallemand ma już większych dystrybutorów w Polsce".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co jest w tych drożdżach takiego wyjątkowego? Robiłem na niech jedno piwo, wyszło zupełnie normalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć;)

 

Co jest w tych drożdżach takiego wyjątkowego? Robiłem na niech jedno piwo, wyszło zupełnie normalne.

Że mocno odfermentowują i nie zostawiają kożucha na wierzchu jak po US05.

I to że ich nie ma w sklepach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo sobie je cenię. Czysty profil, silnie kłączkują, idealne w sezonach przejściowych (wiosna , jesień) . Polecam fermentację w ok. 15°C .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bardzo sobie je cenię. Czysty profil, silnie kłączkują, idealne w sezonach przejściowych (wiosna , jesień) . Polecam fermentację w ok. 15°C .

Ja ostatnio też. Właśnie robię na nich Koelscha. W niecały tydzień z 12,5 zaszły do 2,5 BLG w 17-18°C. Robiłem starter.

Teraz piwo stoi w 7°C . Zaglądałem już i próbowałem. Czysty w zapachu i prawie lagerowy smak. Obawiam się czy aby nie za czysty...

 

Ogólnie fajne drożdże chyba do wszystkiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo sobie je cenię. Czysty profil, silnie kłączkują, idealne w sezonach przejściowych (wiosna , jesień) . Polecam fermentację w ok. 15°C .

Odświeżę temat, jakie piwka na nich robiłeś i byłeś zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżę temat, jakie piwka na nich robiłeś i byłeś zadowolony.

 

Ja warzyłem bittery, mildy, pale ale. Nadają się do piw hybrydowch. Bardzo uniwersalne i wygodne w użyciu. Na zimnej fermentacji (15-16°C) dają czysty profil.Przy cieplejszej ok 20°C lekko estrowy. O jednym trzeba pamiętać. W miarę głęboko odfermentowują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.