Jump to content
Sign in to follow this  
zwirooo

różnica między brewkitem a ekstratem

Recommended Posts

zacząłem ostatnio się zastanawiać na czym polega różnica w warzeniu piwa przy użyciu brewkita, a czym przy użyciu ekstraktów słodowych...

z tego co widzę to przy ekstraktach, można wybrać opcję że samemu dobiera się chmiel i zadaje lub można już kupić ekstrakt nachmielony.

czy jest różnica w smaku samego piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekstrakt nachmielony to właśnie brewkit, a warzenie z ekstraktów niechmielonych różni się tym od warzenia z brewkitów że możesz sam nachmielić piwo jak lubisz, przy relatywnie krótkim czasie przygotowania w porównaniu z zacieraniem (odpada zacieranie, filtracja i wysładzanie czyli najbardziej czasochłonne etapy)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmieląc samemu ekstrakty masz większy wpływ na końcowy smak piwa - poziom goryczki, lepszy aromat, smak chmielu. Ekstrakt nachmielony to właśnie brewkit.

 

Edit: Tym razem Marmur szybszy :okey:

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co czytałem to do brewkitów dodają ekstraktu chmielowego. Tak czy inaczej ekstrakt słodowy gotujesz z chmielem tak jak brzeczkę, a ekstraktu słodowego nachmielonego (czyli brewkita) nie gotujesz z chmielem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
a nie jest tak,że ekstrakt gotuje sie jak normalną brzeczkę,a brewkit wystarczy wrzątkiem rozcieńczyć ?,czyli już jest gotowany w fabryce.

Przygotowując piwo z brew-kita do fermentora dodajesz:

-zawartość puszki

-kilka litrów wrzatku

-cukier/suchy ekstrakt słodowy

->mieszamy energicznie

-resztę dolewasz zimnej wody (kranówka, mineralna)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dołaczam się do pytania zwirooo odnośnie różnicy w smaku pomiędzy brewkitem, a ekstraktami niechmielonymi. Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto zrobił piwo tymi dwoma sposobami? Chodzi mi głównie o to, czy różnica w smaku jest na tyle znacząca iż warto zainwestować w sprzęt i spróbować robić piwo ekstraktów niechmielonych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powszechna opinia jest taka: z brewkita można uzyskać piwo co najwyżej przyzwoite, podczas gdy z ekstraktów, przy gotowaniu pełnej objętości, można uzyskać piwa najwyższej jakości, praktycznie w każdym stylu. (czasem trzeba zastosować zaparzanie słodów specjalnych i oczywiście dobre drożdże)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Powszechna opinia jest taka: z brewkita można uzyskać piwo co najwyżej przyzwoite

Dokładnie... jedne "puszki" dają piwa takie sobie z innych otrzymujemy piwo dobre (lepsze niż większość dostępnych w sklepie). Zabawa łatwa, szybka i też daje zadowolenie i frajdę. Ekonomicznie (bo ta kwestia też wychodzi) nie jest źle. Mam w piwnicy jeszcze kilka butelek Bittera (koszt wychodzi jakieś 2,50 zł/but. - taki Bitter w Auchan kosztuje 10zł !).

 

Sam mam zamiar uskutecznić warkę z ekstraktów (i np z dodatkiem słodów) - tu ilustrowaa receptura kolegi scooby_brew: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=77924#p77924

 

Jestem pewien, że piwo wyjdzie przednie.

 

Próbowałem kilku piw dori, bieloka i weny - wszystko zacierane - inny smak - ale też inna "szkoła jazdy".

Na to też przyjdzie czas. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

?Brew kit? oznacza po prostu ?zestaw piwowarski?. Może to być zestaw ze sprzętem lub zestaw na recepturę. Może to być receptura z puszką i drożdżami, lub zestaw z ekstraktem, chmielem, cukrem i drożdżami, albo zestaw z ekstraktem, chmielem słodami i drożdżami itp, włącznie z ?All-Grain Kit? czyli zestaw na recepturę z samych słodów bez ekstraktu. Wszystkie te rzeczy są "zestawami" czyli "brew kits".

Zgadzam się z Coderem w temacie jakości piw z ekstraktu.

Z moich doświadczeń dodam że gdy gotujesz ekstrakt najlepiej dodać pół ekstraktu na początku gotowania i pół pod koniec, w ten sposób otrzymasz znacznie wyższą jakość piwa.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

chciałbym za nie długo zrobić stouta z ekstraktów...

na stronie wes, znalazłem taki "zestawik " ale tam są ekstrakty nachmielony, a wolałbym sam dobrać odpowiednie chmiele...

czy te swoje brew kity które proponują mógłbym zastąpić ciemnymi eks.słodowymi dodać do nich ekstrakt barwiący, chmiel i drożdże? wiem trochę drożej wyjdzie ale może będzie lepszy smak i w końcu zetknę się z chmielem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, to samo co w tym gotowym zestawie WES-a osiągniesz kupując dwa ekstrakty niechmielone ciemne, ekstrakt barwiący, chmiel i drożdże, a nawet więcej, bo zyskasz dodatkowo smak i aromat chmielu. Zamiast drożdży T-58 wziąłbym np. S-04 lub US-05. Zobacz czy nie bardziej opłaci się kupić tu:

http://www.homebrewing.pl/piwo-ciemne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-157.html

i ewentualnie dokupić tam tylko barwiący, albo w ogóle z niego zrezygnować. W HB masz duży wybór chmieli, tam w ofercie chmielu w ogóle nie widzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

?Brew kit? oznacza po prostu ?zestaw piwowarski?. Może to być zestaw ze sprzętem lub zestaw na recepturę. Może to być receptura z puszką i drożdżami, lub zestaw z ekstraktem, chmielem, cukrem i drożdżami, albo zestaw z ekstraktem, chmielem słodami i drożdżami itp, włącznie z ?All-Grain Kit? czyli zestaw na recepturę z samych słodów bez ekstraktu. Wszystkie te rzeczy są "zestawami" czyli "brew kits".

Zgadzam się z Coderem w temacie jakości piw z ekstraktu.

Z moich doświadczeń dodam że gdy gotujesz ekstrakt najlepiej dodać pół ekstraktu na początku gotowania i pół pod koniec, w ten sposób otrzymasz znacznie wyższą jakość piwa.

Scooby_Brew..mam pytanko..dziś popełnię moją pierwszą warkę z ekstraktów niechmielonych..piszesz żeby dać pół ekstraktu na początku i pół na końcu..zakładająć, iz gotowanie trwa godzinę to kiedy jest to "pod koniec"? :) 15min np? mam 2,5kg ekstraktu suchego i 1,5kg w płynie..jak radziłbyś to podzielić i jak miałoby to wyglądać czasowo, zeby uzyskać najlepszy efekt?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że nie warto się bawić z dzieleniem ekstraktu. Zobacz sobie http://www.robur.dolsat.pl/browar/ :)

Dzieki! ;) W zasadzie to wydaje mi sie ze przetrzasnalem forum w tym temacie..obejrzalem filmy na youtube i jestem gotowy ale jak przeczytalem ze mozna uzyskac lepszy efekt poprzez dzielenie to mnie to sila rzeczy zainteresowalo :) Ok..ruszam do pracy..;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.