Skocz do zawartości

Viena Lager i Octoberfest - różnice w recepturach?


Zbyszek T

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc - na weekend planuje nastawić Octoberfest (15 kg słodów - 80 l) i Viena Lager (5 kg słodów - 25 l) . Ale już się pogubiłem w recepturach, które z tych piw jak zrobić żeby wydobyć istotne aspekty dla obu tych gatunków? Boje się, że zrobie dwa takie same piwa, a nie o to mi chodzi:)

 

Skompletowałem takie słody:

 

Pilzneński - 5 kg

Wiedeński - 10 kg

Monachijski 25 EBC - 5 kg

Crystal 145 EBC - 0.5 kg

Carafa III - 0.05 kg

 

Chmielenie Marynką i Lubelskim.

 

Pomóżcie w recepturach.

 

 

edit: mam jeszcze 0.25 kg karmelowego ciemnego strzegom

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To by mi pasowało. Właśnie zrobiłem sobie porównanie na podstawie średnich parametrów BJCP:

 

 

Parametr - Viena Lager - Oktoberfest

BLG początkowe - 12.4 - 13.5

BLG końcowe - 3.2 - 3.7

Odfermentowanie pozorne - 75% - 73%

IBU - 24 - 24

SRM - 13 - 10.5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mogą być takie receptury?

 

Receptura Viena Lager

 

26.00 L 1.049 OG 24 IBU 13° SRM

 

1.00 kg Pilsener

2.70 kg Vienna

1.00 kg Munich 25 EBC

0.10 kg Karmelowy ciemny strzegom

0.05 kg Carafa III malt

 

25.00 g Marynka 60minut

25.00 g Lubelski 15minut

 

 

 

Receptura Oktoberfest

 

80.00 L 1.054 OG 26 IBU 9° SRM

 

4.00 kg Pilsener

7.30 kg Vienna

4.00 kg Munich 25

0.50 kg Crystal 145 EBC

0.15 kg Karmelowy ciemny strzegom

 

100.00 g Marynka 60minut

75.00 g Lubelski 15minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Świat się kończy jak taki doświadczony piwowar pyta na forum o na pozór proste rzeczy . A to oznacza pokorę i człowieka który nie myśli , że posiadł wszystkie rozumy. Wielu bym to radził . Wielki szacunek kolego !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz , jak tak doświadczeni goście jak Zbyszek pytają , odejmuje mi mowę :-) Mam jeszcze za małe doświadczenie , obserwuję dobre receptury poad tym względem . Robiłem trzy dolniaki do tej pory , ale są jeszcze za młode , żebym w pełni je ocenił. Ja robiłem infuzyjnie . Polecam receptury z wiki , są tam dolniaki i vinna też sprawdzone. Ja jeszcze poczekam na doradzanie w tej kwestii , szczególnie komuś kto dłużej i więcej uwarzył ode mnie

Edytowane przez Quentin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zauważ, że post Zbyszka był z 2011. Wiem, po paru piwach nie zawsze jest to łatwe :)

 

Trzeźwy byłem jak niemowlę ! Tzn. niemowlę po matce pijaczce bo wypiłem raptem 2 i to swoje marne piwa ;) Ale na daty to już zwracać uwagi nie będę , oj nie :) A od mądrowania się to jesteś Ty Wichura ;) W końcu jesteś Senior wg moich kategorii :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.