Jump to content
Sign in to follow this  
Zbyszek T

Viena Lager i Octoberfest - różnice w recepturach?

Recommended Posts

Proszę o pomoc - na weekend planuje nastawić Octoberfest (15 kg słodów - 80 l) i Viena Lager (5 kg słodów - 25 l) . Ale już się pogubiłem w recepturach, które z tych piw jak zrobić żeby wydobyć istotne aspekty dla obu tych gatunków? Boje się, że zrobie dwa takie same piwa, a nie o to mi chodzi:)

 

Skompletowałem takie słody:

 

Pilzneński - 5 kg

Wiedeński - 10 kg

Monachijski 25 EBC - 5 kg

Crystal 145 EBC - 0.5 kg

Carafa III - 0.05 kg

 

Chmielenie Marynką i Lubelskim.

 

Pomóżcie w recepturach.

 

 

edit: mam jeszcze 0.25 kg karmelowego ciemnego strzegom

Edited by Zbyszek T

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiedeński powinien być lżejszy i bardziej wytrawny, można do niego dodać trochę Carafa jeżeli zabraknie koloru. Do marcowego można za to nieco śmielej dodać słody karmelowe.

 

Poza tym różnią się niewiele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To by mi pasowało. Właśnie zrobiłem sobie porównanie na podstawie średnich parametrów BJCP:

 

 

Parametr - Viena Lager - Oktoberfest

BLG początkowe - 12.4 - 13.5

BLG końcowe - 3.2 - 3.7

Odfermentowanie pozorne - 75% - 73%

IBU - 24 - 24

SRM - 13 - 10.5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogą być takie receptury?

 

Receptura Viena Lager

 

26.00 L 1.049 OG 24 IBU 13° SRM

 

1.00 kg Pilsener

2.70 kg Vienna

1.00 kg Munich 25 EBC

0.10 kg Karmelowy ciemny strzegom

0.05 kg Carafa III malt

 

25.00 g Marynka 60minut

25.00 g Lubelski 15minut

 

 

 

Receptura Oktoberfest

 

80.00 L 1.054 OG 26 IBU 9° SRM

 

4.00 kg Pilsener

7.30 kg Vienna

4.00 kg Munich 25

0.50 kg Crystal 145 EBC

0.15 kg Karmelowy ciemny strzegom

 

100.00 g Marynka 60minut

75.00 g Lubelski 15minut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro chcę uwarzyć Vienna Lagera. Jakie proponujecie przerwy przy zacieraniu ?

Czy fermentacja w 10 stopniach będzie ok ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świat się kończy jak taki doświadczony piwowar pyta na forum o na pozór proste rzeczy . A to oznacza pokorę i człowieka który nie myśli , że posiadł wszystkie rozumy. Wielu bym to radził . Wielki szacunek kolego !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie znam celu twojego stwierdzenia, tego stylu nie robiłem, a chcę stworzyć zacny trunek. Znalazłem w wiki 1 recepturę, ale może ktoś ma lepszą ? Wiem, że to raczej wytrawne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla jasności - moja poprzednia wypowiedź dotyczyła założenia tematu przez Zbyszka T i była jak najbardziej poważna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz , jak tak doświadczeni goście jak Zbyszek pytają , odejmuje mi mowę :-) Mam jeszcze za małe doświadczenie , obserwuję dobre receptury poad tym względem . Robiłem trzy dolniaki do tej pory , ale są jeszcze za młode , żebym w pełni je ocenił. Ja robiłem infuzyjnie . Polecam receptury z wiki , są tam dolniaki i vinna też sprawdzone. Ja jeszcze poczekam na doradzanie w tej kwestii , szczególnie komuś kto dłużej i więcej uwarzył ode mnie

Edited by Quentin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zacierał jednotemperaturowo, zresztą jak prawie wszystko u mnie ;) Fermentacja w 10°C będzie ok, zwłaszcza jeżeli drożdże zadasz do brzeczki o temperaturze zbliżonej do tych 10°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zauważ, że post Zbyszka był z 2011. Wiem, po paru piwach nie zawsze jest to łatwe :)

 

Trzeźwy byłem jak niemowlę ! Tzn. niemowlę po matce pijaczce bo wypiłem raptem 2 i to swoje marne piwa ;) Ale na daty to już zwracać uwagi nie będę , oj nie :) A od mądrowania się to jesteś Ty Wichura ;) W końcu jesteś Senior wg moich kategorii :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.