Jump to content
Sign in to follow this  
Zbyszek T

Mętna, słabo fermentowalna brzeczka - sknociłem zacieranie? Poradźcie!

Recommended Posts

Mam problem z piwem malinowym.

 

Po 3 tyg odfermentowało tylko do 4 blg, fermentacja zakończona, drożdże S-04, z nimi wszystko ok. Piwo jest bardzo mętne. W smaku ok, nie ma śladów żadnego zakażenia. Na 99.99% nie jest to problem z drożdżami.

 

Chciałem zrobić piwo treściwe mimo dużego wkładu cukrów fermentowalnych z malin i chyba przesadziłem. Starałem się zacierać w temp. ponad 70°C i chyba coś sknociłem. Nie robiłem próby jodowej. Podejrzewam, że albo skrobia została nieprzerobiona albo inne jakieś białka/cukry niefermentowalne w znacznych ilościach dostały się do brzeczki. Albo też przegrzałem zacier i go spasteryzowałem, bo na początku miałem problemy z utrzymaniem właściwej temperatury.

 

Spotkaliście się z czymś podobnym - co robić? Piwa mam 40 litrów (blg pocz. 12).... Puki co dodałem żelatyny, może pomoże....

 

Skład był taki:

 

Pilzneński 1 kg

Monachijski 25 EBC 2 kg

Amber 0.5 kg

Cara 50 EBC 0.75 kg

Aroma 100 EBC 0.25 kg

Crystal 150 EBC 0.5 kg

 

Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml

Share this post


Link to post
Share on other sites

masz sporo słodów mało fermentujących i przy tym zacieraniu i tych drożdżach blg dla mnie nie jest za wysoki. Poczekaj 3-4 dni na skutki klarownia, potem daj trochę drożdży i butelkuj.

 

chociaż jak patrzę to większość ekstraktu jest zbudowane na soku. Możesz dla pewności zrobić szybki test fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-04 nie są szczególnymi żarłokami, więc 12->4°Blg nie wydaje mi się jakimś szczególnie marnym wynikiem. Co innego ta mętność. Jak przegrzałeś zacier, to enzymy mogły się zdezaktywować i została skrobia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak dałeś żelatyny to za 3 dni wszystko na dno spadnie. Może trochę na smaku stracić ale do kibla nie powinno trafić. Zrób dla pewności test fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale jak mam zrobić test fermentacji na przefermentowanym piwie?

odbierz trochę brzeczki dodaj drożdży piekarnianych i do ciepłego. Jak zejdzie niżej to znaczy że może jeszcze odfermentować. Jak dałeś żelatynę poczekaj jeszcze ze 3 dni i zobacz co wyjdzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbyszku daj lepiej zamiast piekarniczych, drożdży winnych aktywnych np S. bayanus. Jak one nie ruszą brzeczki tzn że nic jej nie ruszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.