Jump to content
cyjarz

Pierwsze zacieranie- mech irlandzki

Recommended Posts

Witam forumowiczów. Jutro po raz pierwszy spróbuję warzyć pierwsze piwko z zacieraniem. W Browamatorze wybrałem zestaw Bitter, skład:

słód pale ale Weyermann- 3,2 kg

słód monachijski typ II Weyermann- 0,25 kg

słód karmelowy ciemny Caraaroma- 0,15 kg

chmiel goryczkowy Challenger- 30 g (granulat)

chmiel aromatyczny East Kent Goldings- 30 g (granulat)

drożdże Safale S-04 11,5 g

 

Czytam forum, czytam różne teksty na temat zacierania, skompletowałem sprzęt- wydaje mi się że czas spróbować. Ale mam problem. W instrukcji tego zestawu jest napisane żeby przy chmieleniu użyć mchu irlandzkiego, niestety nie zdobyłem. Jeżeli zrezygnuję z mchu, czy będzie miało to jakiś negatywny wpływ na piwko? Sądzę że inne pytania postawię jutro jak zderzę się z praktyką. Serdeczne dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
napisz plan działania.szczególowy. mech irlandzki odpowiada za klarownosc piwa. mądrala ze mnie. wszak mam za sobą pierwszą warke.

Mech odpowiada za mniejsze zmętnienie na zimno. Klarowność to inna bajka :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Witam , właśnie jestem po pierwszym zacieraniu w/w zestawu Bitter 10 Blg. Obyłem się bez mchu irlandzkiego- dziękuję za szybkie odpowiedzi. Ale mam mały problem dotyczący ilości wody. W instrukcji proponowano zacier gęsty woda/śruta ok 2l/1 kg. Zatem na 3,6 kg śruty dałem ok 7,5l wody. Zacier był niemiłosiernie gęsty. Przed filtracją dodałem jeszcze 5 l i całość przelałem do fermentatora na filtrację. Wyczytałem że obliczając wodę do wysładzania trzeba wziąć poprawkę na odparowanie podczas chmielenia ok 3l i w śrucie zostaje ok 1/4l. W moim przypadku mając już 12,5 litra wody obliczyłem że potrzeba mi jeszcze 12,5 litra. Więc wysłodziłem 12,5l. Jakież było moje zdziwienie że po chmieleniu zabrakło mi 6 litrów do 20 litrów piwa. Więc dolałem niegazowanej wody. Także do przygotowania 20l brzeczki użyłem 31l. Mam nadzieję że za bardzo nie namieszałem, ale nie wiedziałem że pierwszej warce z zacieraniem towarzyszą takie emocje. Gdy otrzymałem 20 l brzeczki areometr wskazał 11 Blg. Czy coś z tego mojego tworu będzie?

 

2. Narazie brzeczka jest na bużliwej. Pojawiła się piana na jakieś 3 cm. Na pianie pojawił się ciemno - brązowy nalot. Czy jest to infekcja, czy wszysko jest ok?

 

 

P.S Przepraszam za może miejscami zawiły pkt 1 pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na pianie pojawił się ciemno - brązowy nalot. Czy jest to infekcja, czy wszysko jest ok?

Wszystko jest ok - możesz spać spokojnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wyczytałem że obliczając wodę do wysładzania trzeba wziąć poprawkę na odparowanie podczas chmielenia ok 3l i w śrucie zostaje ok 1/4l.

Oj albo ktoś strasznego babola strzelił, albo nie zrozumiałeś co było napisane - w śrucie, według moich obserwacji, zostaje około 0,7 litra wody na każdy kilogram użytego słodu. Mimo wszystko całkiem dobrą wydajność uzyskałeś, mimo tego rozcieńczania, 11°Blg to dobry wynik.

 

To brązowe na pianie to drożdże i żywice chmielowe - normalna sprawa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cytuję wskazówki do warzenia Browamatora- " Zacier gęsty: woda/śruta = ok. 2l/1 kg." Byłem przestraszony gęstością zacieru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
w śrucie, według moich obserwacji, zostaje około 0,7 litra wody na każdy kilogram użytego słodu.

Z moich wychodzi że nawet więcej, około litra. W różnych miejscach widziałem współczynniki od 0.9 do 1.1 litra na 1kg. Ja teraz przyjmuję 0.93 i chyba jednak to jest za mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po przeczytaniu Twojej relacji z pierwszego zacierania, jestem pewien że wszystko jest w porządku. :)

Teraz dbaj tylko, żeby nic się nie przyplątało zanim piwo trafi do butelek ;):)

 

No i uzupełnij profil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zważyłem młóto po ostatniej warce i było razem 7,5kg. W tym 4kg słodu, czyli 3,5l wody. Wychodzi prawie 0,9l wody na kg zasypu.

Edited by kryzoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, czytając Wasze odpowiedzi mam kilka pytań

 

1. Rozumiem że po uzyskaniu tych 14l powinienem zmierzyć Blg, a zrobiłem to po dodaniu 6l (zasugerowałem się że zestaw jest przewidziany na 20l). Do jakiego poziomu Blg mogę rozcieńczać brzeczkę żeby piwo było smaczne ?

 

2. Czy nazwa zestawu Bitter 10 Blg to wartość otrzymanej brzeczki czy piwa finalnego?

 

3. Czy te 14l byłoby smaczniejsze od tych 20l ?

 

PS. Piwko pięknie pachnie i ślicznie bulgocze, pozdrawiam:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Ja wysładzam tak długo, żeby na koniec mieć tyle ile zaplanowałem :okey: Z czasem nabierzesz wprawy. Rozcieńczaniem się nie martw, lepiej na końcu rozcieńczyć niż za długo wysładzać. A końcowy ekstrakt i tak masz wyższy niż zakładała instrukcja.

2) Brzeczki

3) Na pewno byłoby przechmielone, jeżeli dałeś chmielu na 20 litrów.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie, dziękuje za dotychczasową pomoc. Piwo po 4 dniach ma 4 Blg. W probówce aerometru zauważyłem dzisiaj dużo pływającego osadu (podczas gotowania brzeczki chmiel był w podwójnych siateczkach), za moment będę zlewał piwko na cichą:

 

1. Czy mógłbym w kranik włożyć gazę jako filtr, czy lepiej położyć ją na drobnym sicie?

 

Przeraża mnie wizja ściągania piwa wężykiem, widmo infekcji przy pierwszej warce okropnie przeraża każdego początkującego, może za kilka warek spróbuję, pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie bój się wężyka :lol: Jak włożysz gazę w kranik to pewnie zaraz się zapcha, przez sito też nie zlewaj bo napowietrzysz niepotrzebnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, zmierzyłem dzisiaj aerometrem piwko- wyszło 3,5, cztery dni temu było ok 5 Blg.

1. Czy zlewać na fermentacją cichą?

2. Szukałem na forum informacji , w jakiej temperaturze powinna przebiegać cicha fermentacja, niestety dużo nie znalazłem, fermentacja burzliwa przebiega w temperaturze 18-20. Jaka będzie właściwa temperatura cichej? pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie mierzę( mniejsze prawdopodobieństwo infekcji), zlewam na cichą gdy piana po burzliwej opadnie. Jeżeli opadnie to zlej i nie otwieraj za często fermentatora .Mierzę jak zlewam na cicha i na koniec jak do butelek rozlewam :D

 

1.tak

2. taka sama

Edited by zoltek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja nie mierzę( mniejsze prawdopodobieństwo infekcji), zlewam na cichą gdy piana po burzliwej opadnie. Jeżeli opadnie to zlej i nie otwieraj za często fermentatora .Mierzę jak zlewam na cicha i na koniec jak do butelek rozlewam :D

 

1.tak

2. taka sama

1. Strategia która "może zadziałąć" ale poprawna do końca nie jest. Nie raz miałem już tak, że piana zupełnie opadła, zlałem na cichą przy powiedzmy ~4°Blg a po cichej było 2°Blg - samo opadnięcie piany nie oznacza jeszcze końca fermentacji. Trzeba nabrać trochę doświadczenia żeby dobrze ocenić, kiedy zlewać, albo robić FFT.

2. Cichą najlepiej robić w jak najzimniejszych warunkach. W temperaturze pokojowej też może być, ale jednak w chłodzie efekty są lepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Więc jaka temp. najlepsza na cichą?

 

Ja po "burzliwej" zwiększam temperaturę (chociażby ze względu, że fermentacja jest egzotermiczna). Pozwala to na dofermetowanie resztek cukrów przez grzyby. Jednak w przypadku, gdy zamierzam chmielić na zimno, wtedy piwo przelewam do innego pojemnika i utrzymuję temperaturę około 2-3 stopnie mniej niż temperatura otoczenia przy fermentacji głównej. Nawet jeśli skończy Ci się fermentacja główna, to wyższa temperatura nie wypłynie na estrowość piwa. Moim zdaniem pod koniec "burzliwej" warto podnieść temperaturę o kilka stopni. Jeśli jesteś pewien, że fermentacja ustała to możesz nawet przenieść do temp 1-10 stopni. Po chwili Piwo Ci się wyklaruję, osady opadną na dno i będzie w porządku. 

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Błędów się nie uniknie,przy pierwszym warzeniu.Moja pierwsza warka,mimo popełnienia kilku mniejszych i kilku wiekszych błędów,zbiera dość dobre opinie u znajomych.A tym samym ,motywacja do działania rośnie. Z drugiej strony,ja nie wiem jak,"starzy piwowarzy" warzyli jak piwa.org nie było :good: Szacunek

Edited by Thorgall

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z drugiej strony,ja nie wiem jak,"starzy piwowarzy" warzyli jak piwa.org nie było :good:

Z browar.biz    :naughty:

Edited by Marcin_K

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.