Jump to content
Sign in to follow this  
darko

Browar Kopyra - #64 Hefeweizen

Recommended Posts

Piana nietrwała, opada do kożuszka z powodu trochę za niskiego nasycenia. Gdyby gazu było wystarczająco dużo byłaby wzorcowa. Zapach bananowy, owocowy, chlebowy, jest też guma do żucia. W smaku słodkawe, pojawiają się jakieś takie niby goździki, goryczka odpowiedni niska.

Mogłoby mieć trochę więcej gazu i być głębiej odfermentowane, bo tak jest mało orzeźwiające. Mimo to wypiłem ze smakiem, dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piana nietrwała, opada do kożuszka z powodu trochę za niskiego nasycenia. Gdyby gazu było wystarczająco dużo byłaby wzorcowa. Zapach bananowy, owocowy, chlebowy, jest też guma do żucia. W smaku słodkawe, pojawiają się jakieś takie niby goździki, goryczka odpowiedni niska.

Mogłoby mieć trochę więcej gazu i być głębiej odfermentowane, bo tak jest mało orzeźwiające. Mimo to wypiłem ze smakiem, dzięki.

Następny. :rolleyes: Piwo było butelkowane 07.02.2011. Fakt, faktem powinno się już nagazować, ale coś mu nie idzie. :/ Dostało 160g cukru, więc i słodkie ma prawo być.

 

EDIT: ja wiem, że to moja wina, ale wydawało mi się, że zwracałem obdarowanym na to uwagę. Trzeba poczekać jeszcze z 2-3 tygodnie.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piana nietrwała' date=' opada do kożuszka z powodu trochę za niskiego nasycenia. Gdyby gazu było wystarczająco dużo byłaby wzorcowa. Zapach bananowy, owocowy, chlebowy, jest też guma do żucia. W smaku słodkawe, pojawiają się jakieś takie niby goździki, goryczka odpowiedni niska.

Mogłoby mieć trochę więcej gazu i być głębiej odfermentowane, bo tak jest mało orzeźwiające. Mimo to wypiłem ze smakiem, dzięki.[/quote']

Następny. :rolleyes: Piwo było butelkowane 07.02.2011. Fakt, faktem powinno się już nagazować, ale coś mu nie idzie. :/ Dostało 160g cukru, więc i słodkie ma prawo być.

 

EDIT: ja wiem, że to moja wina, ale wydawało mi się, że zwracałem obdarowanym na to uwagę. Trzeba poczekać jeszcze z 2-3 tygodnie.

W 11 dni to nagazuje się większość piw, nie mówiąc o pszenicznym.

Kopyr, nie napinaj się tak, dobre było :/.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W 11 dni to nagazuje się większość piw, nie mówiąc o pszenicznym.

Kopyr, nie napinaj się tak, dobre było :/.

No więc właśnie też tak sądziłem, ale to się jakoś nie nagazowało. Cicha mu zaszkodziła.

 

Wiem, że trochę zbyt płytko odfermentowało, ale dziwi mnie właśnie to nienagazowanie. 160g cukru to trochę jest. Powinno być porządnie nagazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zrobił tak:

1. Zawartość jednej butelki wylałbym do słoika, zmierzył ekstrakt i dodał ćwierć łyżeczki rehydratyzowanych, neutralnych drożdży; jak zacznie fermentować i spadnie chociaż odrobinę, to znaczy że do pozostałych też warto dodać drożdży.

 

albo

 

2. Zostawił tak jak jest, prędzej czy później powinno się nagazować lepiej, ale pamiętaj, że pszeniczne z czasem traci a nie zyskuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fakt, faktem powinno się już nagazować, ale coś mu nie idzie. :/ Dostało 160g cukru, więc i słodkie ma prawo być.

Ale wiesz, ta informacja jest niewystarczająca. Nie podałeś na ile piwa i jaka temperatura?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fakt' date=' faktem powinno się już nagazować, ale coś mu nie idzie. :/[b'] Dostało 160g cukru[/b], więc i słodkie ma prawo być.

Ale wiesz, ta informacja jest niewystarczająca. Nie podałeś na ile piwa i jaka temperatura?

W wątku Browar Kopyra podałem. Jakieś 22L, temp. ok. 16°C. Aczkolwiek zrobiłem jeden numer - chciałem zamieszać żeby na pewno roztwór się rozpuścił - opaloną nad gazem łychę wsadziłem w piwo, a to jak się nie zapieni. :o Także to rezydualne CO2 bym chyba pominął. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
W wątku Browar Kopyra podałem. Jakieś 22L, temp. ok. 16°C. Aczkolwiek zrobiłem jeden numer - chciałem zamieszać żeby na pewno roztwór się rozpuścił - opaloną nad gazem łychę wsadziłem w piwo, a to jak się nie zapieni. :o Także to rezydualne CO2 bym chyba pominął. :/

Sorki nie pomyślałem, żeby poszukać. Uwzględniając CO2 pofermentacyjne docelowe nagazowanie powinno wyjść 2,7 v/v, czyli bardzo dobre. A te 11 dni to może być za krótko jeżeli temp. jest niska i ilość drożdży mała (piwo jest po cichej)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A te 11 dni to może być za krótko jeżeli temp. jest niska i ilość drożdży mała (piwo jest po cichej)

No więc tak właśnie myślę. Dam mu jeszcze z 14-21 dni i mam nadzieję będzie git.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.