Jump to content
Sign in to follow this  
zwirooo

termometr z sondą

Recommended Posts

Zastanawiam się nad zakupem termometru z sondą, co by łatwiej było ustalić temp. wody w szklance dla drożdży lub temp. podczas zacierania. Czy warto w takie coś się zaopatrzyć? Czy termometry dostępne na allegro nadają się do tego typu rzeczy(warzenie piwa)?

 

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz... jak mierzyć temp. brzeczki podczas fermentacji? Jako że warzę teraz moje pierwsze piwo, korzystam z termometru ciekłokrystalicznego, ale czuję że °C którą pokazuje jest trochę przekłamana, bo raczej pokazuje temp. na powierzchni pojemnika +/- temp. tego co jest w środku...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie on też zwrócił moją uwagę... idę na miasto szukać podobnego, bo ponad 23zł+ koszty przesyłki to trochę za dużo.

oby jakiś sklep w Kraku miał podobny

Share this post


Link to post
Share on other sites
Idź do IKEA, tam jest termometr elektroniczny za 26 zł

Jak akurat jest. ;)

 

Ile razy nie odwiedzę ikei na Targówku, to akurat termometrów nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak mierzyć temp. podczas fermentacji piwa? termometr ciekłokrystal. wystarczy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naklejany + termometr zwykły (zaokienny lub taki do lodówki) w pomieszczeniu w pobliżu wiader do weryfikacji. Temperatura brzeczki podczas fermentacji jest zawsze o 2-3°C wyższa od temperatury powietrza, podczas klarowania raczej już będzie taka sama. I to powinno wystarczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
a jak mierzyć temp. podczas fermentacji piwa? termometr ciekłokrystal. wystarczy?

Tak, jest stosunkowo dokładny ale stosunkowo drogi.

 

Możesz przykleić na ściankę fermenora trochę folii babelkowej i wsadać za nią termometr, działa dobrze +/- 1°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obawiam się, że termometry z Ikei nie są już dostępne. Przynajmniej w Warszawie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Idź do IKEA' date=' tam jest termometr elektroniczny za 26 zł[/quote']

Jak akurat jest. ;)

 

Ile razy nie odwiedzę ikei na Targówku, to akurat termometrów nie ma.

Bo to trzeba najpierw sprawdzić, a potem iść ;)

 

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/availability/20103016/

 

Z tym termometrem trzeba uważać. Pomimo zabezpieczenia specjalną taśmą, zamokła mi ostatnio sonda i gotująca się woda miała wg. niego 130°C. Po wysuszeniu jest ok, ale teraz kombinuję jak to zabezpieczyć na przyszłość.

Mimo wszystko polecam, bo to całkiem wygodna rzecz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze mnie nie pogięło, żebym specjalnie po termometr jeździł. Żona ma wizje remontowe, więc jej towarzyszę. ;)

 

A termometr analogowy w obudowie sprawdza się doskonale od 20 warek, więc nie ciśnie mnie na elektronikę.

 

Tylko jedno bym chciał zrozumieć, co to znaczy "zamokła sonda" - skoro nie można jej włożyć do zacieru, to jak mierzyć temperaturę?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko jedno bym chciał zrozumieć, co to znaczy "zamokła sonda" - skoro nie można jej włożyć do zacieru, to jak mierzyć temperaturę?

Można włożyć do zacieru tylko ta cześć zaznaczona na zielono. Powyżej sonda nie jest szczelna i woda dostaje się do środka. Można sobie zaizolować np. koszulką termokurczliwą.

54bqkk.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja właśnie zacieram pierwszy raz z termometrem pokazanym na zdjęciu (z thermoplusa, panelowy) Sonda w zaklepanej rurce miedzianej, otoczona pastą termoprzewodzącą. Termometr elektroniczny pokazuje 2-3°C więcej niż analogowy (w tym samym punkcie). Heh.. i któremu tu teraz wierzyć? Miałem jeden to nie było problemu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam jeden termometr analogowy kalibracyjny - robię pomiar i juz wiem, jaki humor ma mój elektroniczny - np. dziś pokazuje 2* za dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko jedno bym chciał zrozumieć' date=' co to znaczy "zamokła sonda" - skoro nie można jej włożyć do zacieru, to jak mierzyć temperaturę?[/quote']

Można włożyć do zacieru tylko ta cześć zaznaczona na zielono. Powyżej sonda nie jest szczelna i woda dostaje się do środka. Można sobie zaizolować np. koszulką termokurczliwą.

http://oi52.tinypic.com/54bqkk.jpg

Cały sznurek trzeba izolować, czy wystarczy łączenie sondy ze sznurkiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja uważam że zaizolować trzeba całą część która znajduje się w garze, czyli ma styczność z podwyższoną wilgotnością, bo jednak przez ten przewód też powoli przenika wilgoć. Do tej pory miałem izolację 5 cm przed i 5 cm za łączeniem, ale to jest za mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak napisał chełek, trzeba zaizolować taką cześć która znajduje się w garze. Sznurek składa się z przewodu w izolacji a na tym wszystkim jest oplot (podobny do filtratora z oplotu, tylko w wersji mini).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja właśnie zacieram pierwszy raz z termometrem pokazanym na zdjęciu (z thermoplusa, panelowy) Sonda w zaklepanej rurce miedzianej, otoczona pastą termoprzewodzącą. Termometr elektroniczny pokazuje 2-3°C więcej niż analogowy (w tym samym punkcie). Heh.. i któremu tu teraz wierzyć? Miałem jeden to nie było problemu ;)

Sprawdziłeś na wrzątku?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja właśnie zacieram pierwszy raz z termometrem pokazanym na zdjęciu (z thermoplusa, panelowy) Sonda w zaklepanej rurce miedzianej, otoczona pastą termoprzewodzącą. Termometr elektroniczny pokazuje 2-3°C więcej niż analogowy (w tym samym punkcie). Heh.. i któremu tu teraz wierzyć? Miałem jeden to nie było problemu ;)

Sprawdź przy pomocy 3 i wyciągnij średnią. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do wrzątku to lepiej żadnych elektronicznych termometrów nie wkładać

Ale czujnik/sondę chyba można?;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja właśnie zacieram pierwszy raz z termometrem pokazanym na zdjęciu (z thermoplusa' date=' panelowy) Sonda w zaklepanej rurce miedzianej, otoczona pastą termoprzewodzącą. Termometr elektroniczny pokazuje 2-3°C więcej niż analogowy (w tym samym punkcie). Heh.. i któremu tu teraz wierzyć? Miałem jeden to nie było problemu ;)[/quote']

Sprawdziłeś na wrzątku?

Już wiem skąd ta nieścisłość. Okazało się, że dziś wziąłem uszkodzony analogowy (ma przerwany słupek). Sam nie wiem dlaczego go jeszcze nie wyrzuciłem:rolleyes: Zorientowałem się dopiero jak go umyłem i wkładałem do opakowania.. Dobrze, że w czasie zacierania brałem mniej więcej średnią. Następne warzenie w niedzielę - wtedy porównam elektroniczny ze sprawnym analogowym ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.