Jump to content
Sign in to follow this  
DrGreen

cicha fermentacja w butelkach czy w drugim fermentatorze?

Recommended Posts

Witam

 

Jestem świerzym piwowarem jakies 1,5 tyg temu uwarzyłem piwo dortmunder fermentacja burzliwa rozpoczeła sie dopiero po 3 dniach i jak wczoraj schodziłem do piwnicy już nie było słychac bulkania. I teraz mam pytanie czy można takie piwo odrazu przelać do butelek czy lepiej przelać do drugiego fermentatora i na jak długo? Jaka jest ogólnie róznica pomiedzy piwem ktore odbyło cichą fermentacje w drugim fermentatorze a jaka po przelaniu odrazu do butelek.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bulkanie nie świadczy o fermentacji, 80% cukrów jest fermentowane w 20 % czasu a później fermentacja znacznie spowalnia, wytwarzając przy tym znacznie mniej CO2, ale jednak fermentuje. Wystarczy mała nieszczelność w fermentatorze, do tego mniejsze ciśnienie CO2 niż na początku i bulkać nie będzie, dlatego musisz się zaopatrzyć w areomet i decydować o dalszych losach warki na podstawie jego wskazań. Drożdże na cichej mogą dofermentować resztki cukrów a piwo się ładnie wyklaruje, dlatego warto ją zrobić (oczywiście w fermentatorze lub szklanym balonie).

 

Edit: Marmur - ale nie dopatrzyłem się tych butelek w temacie :)

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cichą fermentację robi się tylko w drugim fermentorze, w butelkach robisz refermentację w celu nagazowania piwa. Cicha służy do jego dofermentowania i wyklarowania przed wlaniem w butelki. A rurka to szatan.

 

PS

Widzę że olo333 mnie wyprzedził :)

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bulkanie nie świadczy o fermentacji...

...sorry' date=' olo, a o czym?...

Rozumiem, że brak "bulkania" nie świadczy o braku fermentacji, ale... :)[/quote']

O wydzielaniu się gazów ;) Łapiesz mnie za słówka.

Edit: A jak podniesiesz temperaturę lagera, w którym jest rozpuszczony CO2 i ten zacznie się ulatniać to nie będzie bulkać bez fermentacji?

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bulkanie nie świadczy o fermentacji...

...sorry' date=' olo, a o czym?...

Rozumiem, że brak "bulkania" nie świadczy o braku fermentacji, ale... :)[/quote']

O wydzielaniu się gazów :) Łapiesz mnie za słówka.

Edit: A jak podniesiesz temperaturę lagera, w którym jest rozpuszczony CO2 i ten zacznie się ulatniać to nie będzie bulkać bez fermentacji?

...;) ... piwo raczej schładzam, nie lubię grzańców...:):(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro już rozpatrujemy przypadki bulkania bez fermentacji, to przyszedł mi do głowy taki przykład: napełniasz fermentator ciepłą cieczą, zamykasz, zakładasz rurkę i chłodzisz. Zmniejszająca się objętość cieczy powoduje zasysanie powietrza do środka i jak by nie było bulkanie, aczkolwiek w drugą stronę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

Jaka jest ogólnie róznica pomiedzy piwem ktore odbyło cichą fermentacje w drugim fermentatorze a jaka po przelaniu odrazu do butelek.

w Twoim wypadku - po 3 dniach fermentacji - różnica będzie dobrze zauważalna : w drugim wypadku będziesz miał sporo potłuczonych butelek i dużo sprzątania. W najlepszym wypadku, jeśli nie dodasz cukru do butelek to jedynie fontanny przy otwarciu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja cichej nie robię. Za to na burzliwej trzymam 3, 4 tygodnie a czasem i dłużej jak nie ma kiedy rozlać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jasne. To był skrót myślowy :-). Chodzi o to, że nie przelewam do drugiego fermentora.

Zresztą nie jest też chyba tak, że to my wybieramy kiedy się robi cicha bo przelejemy do innego fermentora.

Ona chyba sama "wybiera" kiedy się robi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zasadzie tak. Drożdże fermentują to, co mają do przefermentowania, następnie osiadają na dnie fermentatora. Jeśli fermentacja się nie skończyła to skończy się podczas cichej, jeśli fermentacja się skończyła to piwo zacznie się już klarować podczas burzliwej.

A do oddzielnego zbiornika przelewamy, aby:

1) już wstępnie wyklarować piwo

2) żeby "poruszyć" drożdżami jeśli f. burzliwa utknęła to ją może pobudzić

3) żeby piwo nie leżało długo na osadach i "trupkach" drożdży

 

Niestety nie ma nic za darmo.

1) ryzyko infekcji

2) dodatkowe napowietrzanie piwa

3) dodatkowa robota

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robota i ryzyko wg mnie jest warte zachodu. Pierwsze kilka piw warzyłem bez cichej fermentacji. Nie miałem problemów z granatami czy mętnością, za to w większości przypadków czuć było lekki posmak drożdżowy. Od kiedy stosuję cichą fermentację klarowność jest rewelacyjna, a posmaku drożdży nie wyczułem.

 

Bazowo każde piwo trzymam co najmniej 2 tyg. na burzliwej i kolejne 2 na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też robię cichą w oddzielnym zbiorniku. I zdarza mi się robić bardzo długą (nawet 5-6 tyg), ale najczęściej 2 tyg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.