Jump to content
Porter

Mnich, Blondyna i czarno-biały miks - prośba o korektę!

Recommended Posts

Panowie, ruszam z wiosenną ofensywą. To będzie mały piwny blitzkrieg;) Przeszukałem Net w poszukiwaniu interesujących mnie receptur i wybór padł na 3 typy. (dzięki jacer za cenne uwagi i biały kijaszek dla błądzącego w piwnej mgle).

 

? piwo klasztorne typu Dubbel,

? belgian blond ale (receptura zibiego)

? dunkel weissbier (z postu kopyra)

 

Zamierzam pracować na drożdżach Wyeast 3787 THG, żeby móc wykorzystać w kolejnych warkach gęstwę. I tu pierwsze pytanie: czy Trapist High Gravity może pociągnąć dunkel weissbiera? Myślę, że tak, choć to już nie będzie dunkel tylko jakiś jego klasztorny twór?

 

Proszę rzućcie okiem na te receptury. Poniżej parę dręczących mnie wątpliwości.

 

Piwo klasztorne typu Dubbel

 

* Pilzneński 3,5 kg

* Monachijski II 0,5 kg

* Pszeniczny jasny 0,5 kg

* Melanoidynowy 0,3 kg

* Carared 0,5 kg

* Cukier karmelizowany 0,5 kg

* Rodzynki 0,1 kg

* Chmiel Marynka (szyszki) 25g

* Chmiel aromatyczny 20g

* Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

52°C - 15min

dolewka 5l wrzącej wody

63°C - 30min

71°C - 30min

 

1. Zamówienie na słody chcę złożyć w BA, ale nie znalazłem tam monachijskiego typ II. Co robić? Zamówić typ I? Nie wiem, czym się różnią.

2. W przepisie chmiel jest w formie szyszek. W sklepie granulat. Jak przeliczyć 25g szyszek Marynki na ilość granulatu?

3. Chmiel aromatyczny - czy mogę chmielić Lubelskim?

4. Ile wody na początku? Policzyłem 18,5l na tę ilość słodów. Odejmując jednak 5-litrową dolewkę wrzątku, wyszło mi 13,5l wody. Czy dobrze kombinuję? I po co ta ta dolewka? Ktoś mi to wytłumaczy?

6. Jak ma wyglądać chmielenie? Nie mogłem się doszukać.

 

************************************************************************************************************

 

Z Belgijską Blondynką zibiego kłopotów logistycznych nie mam. Receptura jest przejrzysta.

Przepis podaje 25g szyszek Marynki. Sprawa identyczna jak przy klasztorniaku.

 

************************************************************************************************************

 

Dunkel Weissbier, czyli ciemne białe piwo

 

* Pilzneński 1,3 kg

* Monachijski II 0,6 kg

* Pszeniczny jasny 1,9 kg

* Carawheat (pszeniczny karmelowy) 0,2 kg

* słód pszeniczny czekoladaowy - 0,05kg

* Chmiel Lubelski (granulat) 40g

* Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

10' w 46°C przerwa ferulikowa

15' w 53°C p. białkowa

30' w 63°C p. maltozowa

10' w 72°C p. dekstrynowa

 

Chmielenie: 80'

 

20g w 10'

10g w 50'

10g w 75'

 

1. Mam podobne wątpliwości z monachijskim II. Zastąpić typem I czy zamawiać gdzieś indziej (czego bym nie chciał:))

2. Ilość wody na początek. Wyliczyłem 14l. Może być?

 

Jeśli macie jakiś inny pomysł na wykorzystanie gęstwy trapistów, to słucham uważnie!

Sporo tego. Dzięki za wszelkie sugestie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do dubla to ja bym zrezygnował z rodzynek, bo i tak ich nie poczujesz, a jak dasz więcej to dadzą taki winny posmak, jak dla mnie nie teges. 1/Zamiast monacha możesz dać np karapils z litovela albo olać i dać więcej pilzneńskiego albo monach typI 2/zwyczajowo szyszek daje się 10% więcej niż granulatu 3/tak 4/dałbym max 3l/kg słodu 5/Goryczka na 60 min, aromat na 15 min przed końcem

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Zamówienie na słody chcę złożyć w BA, ale nie znalazłem tam monachijskiego typ II. Co robić? Zamówić typ I? Nie wiem, czym się różnią.

2. W przepisie chmiel jest w formie szyszek. W sklepie granulat. Jak przeliczyć 25g szyszek Marynki na ilość granulatu?

3. Chmiel aromatyczny - czy mogę chmielić Lubelskim?

1. Dla mnie monachijski I jest za mało monachijski, wolę II. Ale w belgach on nie gra pierwszych skrzypiec, i możesz go zawsze przyciemnić w piekarniku - ze 20 minut w 100*

 

2. Tak. Belgia miała dobre kontakty z Cesarstwem Habsburgów, często jest używany Saaz, Styrian, więc lubelski też.

 

Na drożdżach THG zawsze wyjdzie piwo belgijskie, na pewno nie pszeniczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo ciekawi mnie również ekstrakt początkowy tego klasztorniaka... Nie wiem jak wysładzać. Czy jest sposób, żeby to jakoś obliczyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie dubbel miał 16°Blg, kontroluj poprzez sprawdzanie °Blg w kotle warzelnym, nie przesadź z wysładzaniem !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
... Jeśli macie jakiś inny pomysł na wykorzystanie gęstwy trapistów, to słucham uważnie!

Sporo tego. Dzięki za wszelkie sugestie!

Jako, że dubble, triple, blondynki ;) mnie nie przekonują, zapędziłem THG do swoich pomysłów. Wyszły całkiem pijalne (dla mnie i kilkoro innych) wynalazki. Warzone tak:

http://www.piwo.org/forum/p70883-26-10-2010-22-43-37.html#p70883 - ciemnawe

http://www.piwo.org/forum/p78650-22-12-2010-12-13-53.html#p78650 - jasne, kolendrowe

Ogólnie z całej serii "Przyklasztornych" jestem zadowolony. Słabszy słód, jaki wówczas miałem, powodował mniejsze wydajności, wyszło nawet 9°Blg W#55, które zaskoczyło mnie przyzwoitą pijalnością - mimo niewątpliwej 'siurowatości' :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
... Jeśli macie jakiś inny pomysł na wykorzystanie gęstwy trapistów' date=' to słucham uważnie!

Sporo tego. Dzięki za wszelkie sugestie![/quote']

Jako, że dubble, triple, blondynki ;) mnie nie przekonują, zapędziłem THG do swoich pomysłów. Wyszły całkiem pijalne (dla mnie i kilkoro innych) wynalazki. Warzone tak:

http://www.piwo.org/forum/p70883-26-10-2010-22-43-37.html#p70883 - ciemnawe

http://www.piwo.org/forum/p78650-22-12-2010-12-13-53.html#p78650 - jasne, kolendrowe

Ogólnie z całej serii "Przyklasztornych" jestem zadowolony. Słabszy słód, jaki wówczas miałem, powodował mniejsze wydajności, wyszło nawet 9°Blg W#55, które zaskoczyło mnie przyzwoitą pijalnością - mimo niewątpliwej 'siurowatości' :( .

I tego się Porter trzymaj, miej w d..... wszelkie konwenanse, blg, idealne zasypy, chmiele i odpowiednie drożdże, ważne żeby piwo które uwarzysz smakowało Tobie i Twoim znajomym :) :) a najważniejsza jest praktyka, warz, warz, a sam dojdziesz do smaków które Tobie odpowiadają

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i jeśli masz zamiar męczyć te same drożdże, to może najpierw niech zjedzą coś słabszego, a na koniec daj im te z największym Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z Belgijską Blondynką zibiego kłopotów logistycznych nie mam. Receptura jest przejrzysta.

Przepis podaje 25g szyszek Marynki. Sprawa identyczna jak przy klasztorniaku.

Z tego piwa będziesz zadowolony :) dodam (bo tego nie podaje w recepturze) około 12 dni na burzliwej w 18-20°C ,a na cichą tydzień 16°C i następny tydzień 14°C.

I tak jak pisze Jacki,najpierw zrób jakiegoś słabego belga,póżniej mocniejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2. W przepisie chmiel jest w formie szyszek. W sklepie granulat. Jak przeliczyć 25g szyszek Marynki na ilość granulatu?

W BA (bo rozumiem że tam chcesz zamówić) są szyszki Marynki i Lubelskiego w paczkach po 300 g są w dziale Chmiele/Inne produkty chmielowe :) więc jak chcesz szyszkę to bierz sam zamówiłem po paczce z ciekawości czym lepiej się chmieli :( Ew. zawsze mogę ci trochę użyczyć;)

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie jestem zwolennikiem granulatów,ale jak nie mam szyszki to zastępuje granulatem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na drożdżach THG zawsze wyjdzie piwo belgijskie, na pewno nie pszeniczne.

Jak w składzie będzie dużo słodu pszenicznego to i piwo wyjdzie pszeniczne, choć nie będzie to Weizen/Weissbier. :)

Myślę, że jak by tego piwa nie nazwać to powinno być smaczne, no chyba, że ktoś nie lubi belgijskich smaków.

Też mam zamiar zrobić piwko o składzie Weizenowym a na belgijskich drożdżach tak, że Porter rób tego "dunkel-weissbiera belgijskiego" i daj znać co wyszło bo ciekaw jestem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie - ogromne dzięki za wszystkie cenne wskazówki. Jutro robię zamówienie. Na moim miejscu jaką wybralibyście kolejność?

 

1. dunkel-weissbier belgijski ok. 12°Blg

2. dubbel ok. 16°Blg

3. belgian blond ale ok. 17°Blg

 

Zadziała?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka kolejność? Na pierwszy ogień dwunastka czyli oszukany dunkel. Drugie i trzecie piwo to już jak wolisz, różnica w ekstrakcie niewielka a gęstwy będziesz miał wystarczającą ilość na każde z tych piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toś mi, Panie rozświetlił obraz, że hej:D

 

taka blondyna wydaje się być najjaśniejsza i zarazem najmocniejsza

no i co teraz?

 

według tego toku rozumowania, mój plan był niezły ;)

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uszczegóławiam recepturę:

 

Dunkel Weissbier, czyli ciemne białe piwo

 

* Pilzneński 1,3 kg

* Monachijski II 0,6 kg

* Pszeniczny jasny 1,9 kg

* Carawheat (pszeniczny karmelowy) 0,2 kg

* słód pszeniczny czekoladaowy - 0,05kg

* Chmiel Lubelski (granulat) 40g

* Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

10' w 46°C przerwa ferulikowa

15' w 53°C p. białkowa

30' w 63°C p. maltozowa

10' w 72°C p. dekstrynowa

 

Chmielenie: 80'

 

20g w 10'

10g w 50'

10g w 75'

 

PYTANIE:

 

Kolejność zadawania słodów. Rozumiem, że nie wszystkie naraz. Na początek: pilzneński, monachijski, pszeniczny. Po jakim czasie dodać Carawheat oraz pszeniczny czekoladowy? Czy może jeszcze inna kolejność?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak poprzednio - uszczegółowiłem recepturę. Jeśli uważacie, że coś kombinuję nie tak, proszę o korektę.

 

Piwo klasztorne typu Dubbel

 

* Pilzneński 3,5 kg

* Monachijski II 0,5 kg

* Pszeniczny jasny 0,5 kg

* Melanoidynowy 0,3 kg

* Carared 0,5 kg

* Cukier karmelizowany 0,5 kg

* Rodzynki 0,1 kg

* Chmiel Marynka (granulat) 22,5g

* Chmiel aromatyczny 20g

* Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

52°C - 15min

dolewka 5l wrzącej wody

63°C - 30min

71°C - 30min

 

1) Postanowiłem zadać słody w 13l wody skoro po 15 minutach mam dolać 5l wrzątku to uzyskam w sumie 18l wody

Czy wszystkie słody zadawać od samego początku?

 

2) Na jakim etapie dodać rodzynki oraz cukier karmelizowany?

 

3) Chmielenie: przepis podaje 25g Marynki w szyszkach, a skoro zwyczajowo daje się 10% szyszek niż granulatu wyszło mi, że powinienem dać 22,5g Marynki w granulkach.

 

Chmielenie 60 minut:

 

w 0' - 22,5g Marynki

w 45' - 20g Lubelskiego

 

Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy wszystkie słody zadawać od samego początku?

Tak - od początku. Z tym że obawiam się że przy takim zasypie wyjdzie Ci trochę za jasny dubbel. Niedawno robiłem i u mnie mimo 5% specjal B wydał mi się zbyt jasny na tyle, że przy rozlewie dalem trochę ekstraktu barwiącego.

2) Na jakim etapie dodać rodzynki oraz cukier karmelizowany?

Cukier na ostatnie kilka minut. Rodzynki dowolnie - ja dałem również pod koniec

 

3) Chmielenie: przepis podaje 25g Marynki w szyszkach, a skoro zwyczajowo daje się 10% szyszek niż granulatu wyszło mi, że powinienem dać 22,5g Marynki w granulkach.

Przepis zakłada też pewną wydajność, jeśli masz podobną to możesz tak przyjąć. Myślę że spokojnie możesz przyjąć 22g. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stasiek, mam sporo czekoladowego. Może tym go trochę przyciemnię? Jakieś 10g pszenicznego czekoladowego? Co Ty na to?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyciemnić możesz nawet przed chmieleniem jeśli uznasz, że po wysładzaniu piwo wyszło zbyt jasne. Mielisz wtedy słód, mieszasz w zimnej lub ciepłej wodzie, filtrujesz i dodajesz do brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
mam sporo czekoladowego. Może tym go trochę przyciemnię? Jakieś 10g pszenicznego czekoladowego?

Nie wpisywałem do arkusza, ale plan wydaje się być dobry. Nawet jakieś 20g.

A nie masz jakiegoś ciemnego karmelowego? Specjal B? Cararoma? Karmel ciemny ze Strzegomia? Ze 100-150g któregoś z tych słodów by tu dużo dało...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przesadziłeś z melanoidynowycm, 0.3kg to sporo za dużo, a przynajmniej... kontrowersyjna ilość. Są tacy, którzy to lubią, ale większości nie pasuje ta trawiastość. W czystym smakowo piwie (np. w marcowym) wyraźnie czuć już 100g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.