Jump to content
Sign in to follow this  
kenar1985

Bardzo NAgazowany coopers Lager

Recommended Posts

Witam postawiłem prawie 2 miesiace temu piwo Coopers Lager miałem troche problemów z fermentatorem ale poradziłem sobie

Rozlanie piwa do butelek było 27 grudnia

Pierwsza degustacja 27 stycznia no i sie zaczeło przy otwieraniu piwa prawie połowa wyleciała mi z piana smak lekka kwasnosc

2 degustacja 13,02,2011 i bez zmian

Jaka moze być przyczyna takiego napienienia cukier do butelek0,4 na 0,5 litra

Czy coopers ma taki smak

Czy minie tak wielkie nagazowanie

Chem teraz cos postawic wkoncu zbliza sie lato i tzreba cos miec na gorace dni w piwnicy moze ktos p[oleci mi jakies piwo i rady by tego nie spier..... :)

Pozdrawiam i Wielkie Dzieki :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
cukier do butelek0,4 na 0,5 litra

0,4 czego na 0,5l ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

ważne jeszcze jest to do ilu zeszło blg zanim zabutelkowałeś

 

--

0,4 grama???

wow

 

--

to nie narkotyki taką ilością na pewno nie 'przedawkowałeś'

może 4 gramy ??

Edited by pepo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś ta Twoja historia nie trzyma się kupy. Masz balingomierz, a nie potrafisz go użyć. To 0,4 g też nie wiadomo skąd. Może najpierw poczytaj forum i wiki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na koniec fermentacji miernik był w zielonym polu na 3 BLG co oznaczalo koniec fermentacji a 4 gramy były dodawane do butelki 0,5 litra blad w pisaniu

Moze dla tego historia sie nie trzymała

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puszki zwykle dofermentowują głębiej niż 3°Blg. Masz przegazowane piwo, poupuszczaj gazu jak dasz radę (myk z monetą na kapslu), a jak nie to wypij szybko, bo będą granaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te 0,4 g na czym ważyłeś.?

Może 0,4 dkg (to zapewne wiesz to jest 40g) to przeholowałeś i to sporo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy coopers ma taki smak ?

Odpowiedzi:

http://www.piwo.org/forum/p87374-14-02-2011-22-14-51.html#p87374

 

Koniec fermentacji to nie "zielony pasek" na cukromierzu, tylko sytuacja gdy pomiar °Blg nie zmienia się (nie maleje) przez kilka dni z rzędu.

 

Jakie piwo "z brew kita" polecić na lato?? Hm.... zależy co kto lubi. Fajny jest ENGLISH BITTER (ale jest b.gorzki - bo to BITTER :D ) do niego zamiast cukru daje się 0,5 kg suchego ekstraktu słodowego.

Podobno fajny jest DRAUGHT i CANADIAN BLONDE też ma dobre opinie na stronach anglojęzycznych.

 

EDIT: Rozwiązanie większości problemów z refermentacją: http://allegro.pl/nowosc-dropsy-fermentacyjne-wygodne-piwo-domowe-i1460974133.html

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdaje się, że robiłeś EUROPEAN LAGER. To piwo dolnej fermentacji (i takie też drożdże są załączone do puszki). Ten brew-kit przewidziany jest do rozrobienia z mieszanką glukozy i ekstraktu słodowego w proszku. Powinien też dojrzewać w butelkach minimum 12 tygodni.

Nie mam pojęcia jaki smak wyjdzie gdy fermentuje się to piwo "na cukrze" i w temp. pokojowych.

 

Czytaj, czytaj, czytaj...... forum.

 

Pozdrawiam !

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też przy pierwszym otwieraniu Coopersa miałem fontannę. Przyczyna była prosta: otwierałem piwo przechowywane w temperaturze pokojowej. Koledzy sugerowali przegazowanie, a wystarczyło 20 minut potrzymać butelkę w lodówce i wszelkie problemy zniknęły. Może to banalna odpowiedź, ale czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Spróbuj, co Ci szkodzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zdaje się, że robiłeś EUROPEAN LAGER. To piwo dolnej fermentacji (i takie też drożdże są załączone do puszki).

Jesteś pewien?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zdaje się' date=' że robiłeś EUROPEAN LAGER. To piwo dolnej fermentacji (i takie też drożdże są załączone do puszki).[/quote']

Jesteś pewien?

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem podobną sytuację i posłuchaj kolegi, kilka postów wyżej, schłodź w lodówce przed otwarciem.

Druga sprawa według instrukcji producenta Cukromierz powinien wskazywać około 1 °Blg i to może być przyczyną nagazowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a mój ma 0,5°Blg i jeszcze pracuje w fermentorze (to już 12 dzień)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.