Skocz do zawartości

Hasintus - Lambic, fermentacja spontaniczna


elroy

Rekomendowane odpowiedzi

Wieczorem, po zjeździe PSPD, mieliśmy okazję degustować wiele ciekawych piw, w tym jeden z bardziej intrygujących mnie eksperymentów z fermentacją spontaniczną autorstwa Hasintusa.

 

Niestety nie pamiętam szczegółów (ale poczytać można o tym tutaj http://www.piwo.org/forum/t4180-Fermentacja-spontaniczna.html ) tej konkretnej warki, ale zaskoczony pozytywnie byłem dużą poprawnością smaku. Piwo miało mniejszą kwaskowatość niż komercyjne przykłady, czy też domowe na Wyestach, gdzieś dalej trochę mdławe. Powiem tak - mi smakowało.

Jak wspólnie stwierdziliśmy brakło jeszcze dłuższego leżakowania i byłoby ok.

Więc da się :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ta niektóre piwa z zadane czystym szczepem wychodziły mi kwaśniejsze od tego. Dostałem mieszankę Wyesta na lambiki i teraz poważnie rozmyślam wstawienie 40 litrowego gąsiorka i ukrycie go gdzieś w domu.

 

No piwo Hasintusa było jednym z ciekawszych "wynalazków" i gdyby poleżakować je trochę dłużej i np dodać jakiś owoców to pewnie wyszedł by z tego zacny trunek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.