Jump to content
Sign in to follow this  
elroy

Hasintus - Lambic, fermentacja spontaniczna

Recommended Posts

Wieczorem, po zjeździe PSPD, mieliśmy okazję degustować wiele ciekawych piw, w tym jeden z bardziej intrygujących mnie eksperymentów z fermentacją spontaniczną autorstwa Hasintusa.

 

Niestety nie pamiętam szczegółów (ale poczytać można o tym tutaj http://www.piwo.org/forum/t4180-Fermentacja-spontaniczna.html ) tej konkretnej warki, ale zaskoczony pozytywnie byłem dużą poprawnością smaku. Piwo miało mniejszą kwaskowatość niż komercyjne przykłady, czy też domowe na Wyestach, gdzieś dalej trochę mdławe. Powiem tak - mi smakowało.

Jak wspólnie stwierdziliśmy brakło jeszcze dłuższego leżakowania i byłoby ok.

Więc da się :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ta niektóre piwa z zadane czystym szczepem wychodziły mi kwaśniejsze od tego. Dostałem mieszankę Wyesta na lambiki i teraz poważnie rozmyślam wstawienie 40 litrowego gąsiorka i ukrycie go gdzieś w domu.

 

No piwo Hasintusa było jednym z ciekawszych "wynalazków" i gdyby poleżakować je trochę dłużej i np dodać jakiś owoców to pewnie wyszedł by z tego zacny trunek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.