Jump to content
Sign in to follow this  
Srecky

Koźlak - projekt - prośba o korektę

Recommended Posts

Witam.

Zamierzam popełnić pierwsze piwo dolnej fermentacji. Po głowie chodzi mi Koźlak, receptura trochę na podstawie tego co zostało mi po wcześniejszych warkach. Mam duuuże wątpliwości co do ilości słodów karmelowych, choć widziałem tu, na forum receptury z jeszcze większym ich udziałem. Będę jednak wdzięczny za sugestie dotyczące poniższego projektu na 22L:

 

0.5kg Pilzneński

0.6kg Wiedeński

2.9kg Monachijski II

0.1kg Carared

0.8kg Caraamber

0.2kg Caraaroma

1kg Carapils

0.5kg Monachijski I

 

22g Marynka 8.5% AA, 60 min.

10g Lubelski 4.8% AA, 15 min.

 

Dzięki z góry... Szrek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koźlak zniesie spokojnie taką ilość karmelowych. :beer: Trochę jasny będzie, ja bym dał jeszcze trochę ciemnego karmelu albo garść barwiącego, ale jeśli to ma być "czyszczenie magazynu" to tak też będzie ok.

 

A jakie drożdże planujesz?

 

Mam duuuże wątpliwości co do ilości słodów karmelowych, choć widziałem tu, na forum receptury z jeszcze większym ich udziałem.

Jeśli chodzi o duże zasypy karmelowych to mój ostatni eksperyment to było 26% karmelowego w piwie 12°Blg. Na razie niezbyt dobrze smakuje, ale nie skreślam go jeszcze - może dojrzeje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do koloru to fakt, tak na dole koźlakowym wyjdzie - około 16 SRM, może czymś go czymś przyciemnię - mocno palone jednak tu chyba nie pasują...

Drożdże 2206 Bavarian - będą OK?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim Koźlaku zastosowałem 50 g Carafa II

Receptura TUTAJ

 

Drożdże jak najbardziej w porządku

Share this post


Link to post
Share on other sites

PAKO koźlak to bock, nie dopellbock.

Ja bym nie dawał do tego przepisu carapilis 1 kg. Zostaw go na następny sezon. On nic nie wniesie do koźlaka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
PAKO koźlak to bock, nie dopellbock.

Ja bym nie dawał do tego przepisu carapilis 1 kg. Zostaw go na następny sezon. On nic nie wniesie do koźlaka.

No tak idę w kierunku Traditional Bock, a fakt dopell to nie bock.

Co do Carapils to Weyerman twierdzi, że up to 40% for Bockbier... to się zgubiłem. :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym odpuścił ten barwiący carafa III. On nic nie wniesie tylko trochę przyciemni. Propozycja moja jest taka. Warz bez carapilisu. Przed zadaniem drożdży pogotuj intensywnie brzeczkę przez 30 minut. to sprawi, że piwo bedzie ciemniejsze i poprawi jego walory smakowe. Jedyna wada to będzie go trochę mniej. Anioły też coś muszą dostać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. A czy mogę go zastosować jako substytut zwykłego pilsa, którym nie dysponuję? Przyjmując w dużym uproszczeniu, że będzie po prostu 1,5kg pilsa w zasypie. (0,5 pils i 1 carapils)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wg mnie nie.

Ale czemu nie? Carapils to delikatnie karmelizowany słód pilzneński. Na tyle delikatnie, że nawet w nim (podobno) resztki enzymów zostały. Nie będzie to to samo co pilzneński, ale ekstrakt da podobny, koloru nie wniesie - jak nie masz innego słodu to ten jest najbliżej pilzneńskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
PAKO koźlak to bock, nie dopellbock.

.

Zasugerowałem się ilością słodów i przy tym zasypie wyjdzie 22 L Doppelbocka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że do początkowego °Blg to z tego zasypu trochę braknie na Doppelbocka.

Biorąc Wasze za i przeciw to chyba zrobię tak:

 

0.5kg Pilzneński

0.6kg Wiedeński

2.9kg Monachijski II

0.1kg Carared

0.8kg Caraamber

0.2kg Caraaroma

0.75kg Carapils

0.5kg Monachijski I

0.01kg Carafa III

 

Powinno wyjść 22L nastawnej z 16°Blg i około 17 SRM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łukasz, jak Ci brakuje pilzneńskiego, to zapraszam, poratuje. Mam w piwniczce swojego Koźlaka, który nawet był gdzieś pośrodku na jakimś konkursie, flaszeczka się znajdzie. Wtedy łatwiej recepturę skorygować nawet... Coś zauważyłem, że niechętnie korzystasz z pomocy okolicznych piwowarów :lol: Powiem więcej, jak Ci się nie chce jechać te 10 km. w jedną stronę, to myślę, że Szymon czy Robert kilo, dwa czy czy :) pilzneńskiego będą w stanie wygospodarować... :) Pisz na PW do mnie, czy kolegów, zazwyczaj nie gryziemy :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat, zamierzam uwarzyć takiego koźlaka :

 

5,00 kg Pilsner

0,50 kg karmelowy jasny

0,30 kg melanoidynowy

0,20 kg aroma

0,20 kg Biscuit

0,25 kg Chocolate

 

Prosiłbym o jakieś wskazówki odnośnie tej receptury , dysponuje ww słodami , pszenicznym oraz jęczmieniem palonym .

Edited by earl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekoladowy trochę nadmiernie przyciemni więc jak pisał JEJSKI - wywal go.

Mnie też nie pasuje do tego piwa biscuit. Resztę bym wsypał w całości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beersmith mi wyliczył że bez czekoladowego wyjdzie kolor 15 EBC , a styl ma wg BS 27-43.Nie wyjdzie za jasny ten koźlak? Z czekoladowym wyszło 39 EBC. Ewentualnie mogę zwiększyć ilość innych słodów, ale to raczej nie podniesie koloru .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym nie dawał słodu Biscuit, a Czekoladowego maks 50 - 100 gram, reszta OK.

Edited by pako1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Beersmith mi wyliczył że bez czekoladowego wyjdzie kolor 15 EBC , a styl ma wg BS 27-43.

BS jest bardzo optymistyczny jeżeli chodzi o kolor gotowego piwa. Jak dasz 50g czekoladowego, to powinno wystarczyć na "ciemną miedź".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok tak zrobię , zmniejszę czekoladowy i wywalę biscuita. Dzieki :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.