Jump to content
Sign in to follow this  
Oskaliber

Prośba o ocenę receptur

Recommended Posts

Zaczynam się szykować do swojej drugiej i trzeciej warki, do której mam zamiar zamówić surowce i spróbowałem sobie wymyślić samemu jakieś receptury (w końcu to największa frajda, a nie kopiowanie gotowych) oczywiście wzorując się na jakiś już istniejących i wymyśliłem sobie coś takiego:

 

Dane w nawiasie koło nazwy są z ProMash i raczej w dużym przybliżeniu, nie znam np. swojej wydajności więc ustawiłem standardowe 75%.

 

PSZENICZNE (BLG: 12.0, SMR: 3.1, IBU: 13.6)
Pszeniczny 2.5kg
Pilzneński 1.5kg
Safbrew WB-06

Zacieranie
62C - 30'
72C - 30'

Chmielenie (60min)
50' - 25g Lubelski

Tutaj nie jestem pewien co z tą przerwą ferulikową. Widzę, że dużo osób ją odpuszcza i popularny jest pogląd, że nic ona nie daje. Grzanie na mojej kuchence z 40~C do 60~C też będzie mało przyjemną i czasochłonną czynnością, także chyba sobie ją odpuszcze.

 

INDIA PALE ALE (BLG: 14.5, SRM: 10.0, IBU: 50.0)
Pale Ale 4.5kg
Crystal 200EBC 0.25kg
Caraamber 0.25kg
Pszeniczny 0.2kg
Safale S-04

Zacieranie
60' - 67C

Chmielenie (60min)
50' - 45g Challenger
10' - 25g East Kent Goldings

Chmielenie na zimno sobie na razie odpuszczę. Nie musi to być żadne rasowe IPA, ważne żeby jako tako trzymało się stylu i było smaczne.

 

O ile receptura na pszeniczne jest banalna i dosyć pospolita, o tyle przy IPA zacząłem trochę bardziej kombinować. Tak więc moje ostateczne pytanie brzmi, czy z tych receptur wyjdą dobre piwa i co ewentualnie byście zmienili?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do pszenicy w pierwszym piwie możesz dodać ze 100-200g jasnego słodu karmelowego. Bo WB są żarłoczne i piwo będzie wytrawne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja myśle, że wymyśliłeś łatwe i fajne receptury. Piwa powinny wyjść bardzo dobre. IPA niech tylko dłużej dojrzeje.

Polecam drożdże płynne / gęstwy od innych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze mam pytanie odnośnie słodów. Zamówienie będę składaj prawdopodobnie w twojbrowar.pl i szukam odpowiednika słodów Carahell i Caraamber. Ważne jest tylko, żeby był to słód karmelowy i miał mniej więcej tyle samo EBC, czy na coś jeszcze trzeba patrzeć? Czy ten nada się jako zamiennik do Carahell i ten jako Caraamber?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.