Jump to content
Sign in to follow this  
archivi

Glukoza - jaka ? czyli zawartosc cukru w cukrze...

Recommended Posts

Witam..

 

Dzisiaj butelkuje pszeniczne... a tu niespodzianka - glukozy w "magazynie" 40g... szybka akcja - choc chwiejnym krokiem (jakos tak przy zlewaniu zawsze mocno degustuje dojrzewajace piwa/wina) ide do sklepu... pierwszy - pudlo... glukozy brak... drugi - glukozy dwie:

 

1. Na stoisku dla dzieci 200g za 1,80

2. Na stoisku z cukrami itp 100g za 2,40

 

Wiec cenowo przebitka 2,5x... Co wiec ma glukoza dla dzieci gorszego, od glukozy do... do niewiem czego:).

 

ponizej dwie fotki w/w glukoz... co o nich myslicie? bo planowalem tego kupic odrazu 2kg - chyba ze do refermentacji w butelkach uzywacie czegos innego?:D

 

pozdrawiam

pm

Edited by archivi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam rezerwy.

 

edit: Glukoza to glukoza, myślę że ta druga to dopłacasz za firmę.

Edited by pieron

Share this post


Link to post
Share on other sites
Było nigdzie nie latać, tylko sięgnąć do szafki po cukier do herbaty. Taniej, a efekt ten sam.

No tez mnie kusilo, ale slyszlaem ze po cukrze smak jakis taki bardziej bimbrowy... fakt ze mialem 60g glukozy, wiec 50g cukru moze nie zrobilo by takiej roznicy, ale tak zaj*** sypal snieg ze musialem to zobaczyc na zywo :D

 

BTW. wlasnie kapsluje - Greta upierniczyla mi jedna szyjke... kapsla nie znaleziono... szkla sa wszedzie - mam nadzieje tylko ze do butelek nie nalecialo (w skrzynce znalazlem jedno malutkie szkielko miedzy butelkami :)) Nie wiem co bylo powodem ale kilka butelek dalej mam takiego schiza ze... eh ;P

Edited by archivi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tym smakiem "bimbrowym" to chyba jakaś legenda. Ja stosuje zamiennie. Jak mam to glukozę, jak nie mam to cukier. W smaku różnicy żadnej nie widzę. Teoretycznie glukoza powinna zostać szybciej przerobiona, więc piwo się powinno szybciej nagazować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale glukoza łatwiej się rozpuszcza :D

fakt, mieszanie cukru taniej wychodzi.

Dobrze że nie zachodziłeś do apteki, kupując ostatnio leki zapytałem mimochodem po ile? ceny nie pomnę,

w każdym bądź razie wyrywała z butów:/

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm.... no to zrobiliscie mi nie zla banie... ok - nastepna warka na cukrze... akurat sa w planach dwie rownoczesnie ale rozne - no nic... jedna na cukrze jadna na glukozie (akurat kupilem zapas jak nazdjeciach).

 

mozliwe ze chodzilo o brewkity gdzie dodawalo sie albo nachmielony ekstrakt slodowy, albo cukier albo glukoze - przypuszczam ze w takiej ilosci/fazie smak moglby byc "bimbrowy" ale przy 140g nie powinno robic roznicy...

 

dobrze ze wstrzymalem sie z zakupem - wydalbym ok 20zl na 1kg glukozy zamiast 2,6zl za 1kg :D

 

dzieki!

 

EDIT: co do rozpuszczania - cukier puder rozpuszcza sie blyskawicznie... jak macie jakies mlynki to cukier na cukier puder szybko sie przerabia... ja mam takie cudo, co 1kg cukru zwyklego w ok 20sek zrobi 1kg cukru pudru;) potem powiedzy 200g w ok 100ml wody rozpuszcza sie przypuszczam ok 20sekund...

Edited by archivi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co go mielic na cukier puder, przeciez jesli rozpuszczasz we wrzatku to nie ma znaczenia czy zajmie to 10 czy 30 sekund.

Edited by hagar

Share this post


Link to post
Share on other sites

hagar 200g w 100ml i niekoniecznie wrzatku - krysztal trzeba troszke sie namieszac... puder rozpusci sie zdecydowanie szybciej... ale to juz sa glupoty - kazdy robi jak lubi i tak zeby sie nie narobic :beer:.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale glukoza łatwiej się rozpuszcza :D

fakt, mieszanie cukru taniej wychodzi.

Dobrze że nie zachodziłeś do apteki, kupując ostatnio leki zapytałem mimochodem po ile? ceny nie pomnę,

w każdym bądź razie wyrywała z butów:/

Ja kupiłem glukozę do pierwszego piwka w aptece, cena ok. 3 zł za 100g., teraz zostało mi tylko 100g. tej glukozy więc kupiłem glukozę z Delecty i oceniając sensorycznie ta apteczna lepsza. Z delecty jest bardziej sypka i aromatyczna, ta z apteki jest bezwonna i bardziej jak cukier puder

Edited by BasTek

Share this post


Link to post
Share on other sites

A u mnie fermentuje wlasnie zytnie piwko ktore bedzie refermentowac na rezerwie - pierwszy raz takie cos robie, ale wydaje sie najrozsadniejsze :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja kupiłem glukozę do pierwszego piwka w aptece, cena ok. 3 zł za 100g., teraz zostało mi tylko 100g. tej glukozy więc kupiłem glukozę z Delecty i oceniając sensorycznie ta apteczna lepsza. Z delecty jest bardziej sypka i aromatyczna, ta z apteki jest bezwonna i bardziej jak cukier puder

Bo jedna to glukoza bezwodna a druga krystaliczna.

 

Za Czesem z FAQ BA

 

Mam pytanie o ilość surowca do fermentacji.

Czy zgadza się ten przelicznik:

100g cukru = 105g glukozy = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu

 

Glukoza występuje w dwóch odmianach: bezwodnej lub krystalicznej! To co jest powszechnie dostępne w sklepach to odmiana krystaliczna. Bezwodna to raczej domena farmacji, ale warto się upewnić z którą mamy do czynienia. Zamienniki wyglądaja następująco:

 

100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej.

[...]

(AS)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako, że nie stwierdzono większych różnic między glukozą, a cukrem dodawanymi do refermentacji, postanowiłem przerzucić się na sacharozę. Mam w związku z tym pytanie techniczne:

 

100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej.

Czy uwzględniacie tę różnicę i dodajecie odpowiednio mniej cukru w porównaniu z glukozą krystaliczną? (bo mniemam, że ta sprzedawana w sklepach piwowarskich to właśnie glukoza krsytaliczna :/)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jako, że nie stwierdzono większych różnic między glukozą, a cukrem dodawanymi do refermentacji, postanowiłem przerzucić się na sacharozę. Mam w związku z tym pytanie techniczne:

 

100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej.

Czy uwzględniacie tę różnicę i dodajecie odpowiednio mniej cukru w porównaniu z glukozą krystaliczną? (bo mniemam, że ta sprzedawana w sklepach piwowarskich to właśnie glukoza krsytaliczna :/)

Kalkulatory online uwzględniają, program Jacka raczej nie. Ja używam kalkulatora online (więc i uwzględniam różnicę), bo mi działa na telefonie. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tak całe odważanie z dokładnością do 1g pójdzie się kochać jak nam piwo w butelkach dofermentuje choćby o 0,1°Blg :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko. Czyli 100g to 100g. Nie ważne czego. Piwu nie zrobi to specjalnej różnicy. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porter no ja bym powiedzial ze robi, tyle ze nie jestes w stanie do konca nad tym zapanowac:) +5% cukru moze dac +5% bombelkow :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy to nie brać piwowarska wymyśliła hasło: "prawie robi wielką różnicę?" :D Wiesz, jaka to strata 5% bąbelków mniej? Dla niejednego pić albo nie pić!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam , mam problem

kupilem zestaw do zrobienia piwka dokładnie coopers Stout , i Ekstrakt słodowy w proszku ciemny

był w opakowaniu 0,5 kg czyli połowa tego co potrzebuje , czy jak dodam do tego 0,5 kg glukozy bedzie gorsze lub cuś ??

Edited by piwkozkorzeniami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.