Jump to content
zgoda

Wspomaganie filtracji

Recommended Posts

W US of A używają "rice hulls" do filtrowania zacierów z ziarna bez łuski, na browarbizie widziałem że można używać sparzonej słomy, ale ja bym wolał coś bardziej "spożywczego" - czy ktoś próbował robić złoże np. z otrąb? Albo może któreś ze zbóż ma wyjątkowo dużo łuski i mogłoby mi pomóc w filtracji zacieru np. z ponad 90% słodu pszenicznego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W US of A używają "rice hulls" do filtrowania zacierów z ziarna bez łuski, na browarbizie widziałem że można używać sparzonej słomy, ale ja bym wolał coś bardziej "spożywczego" - czy ktoś próbował robić złoże np. z otrąb? Albo może któreś ze zbóż ma wyjątkowo dużo łuski i mogłoby mi pomóc w filtracji zacieru np. z ponad 90% słodu pszenicznego?

Zgoda, zadam głupie pytanie. Widziałeś kiedyś otręby? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bodajże Bielok gdzieś pisał, że oddzielał łuskę z grubo śrutowanego owsa na przetaku i wykorzystywał w tym właśnie celu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Było tak przy grodziszu, potwierdzam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zgoda, zadam głupie pytanie. Widziałeś kiedyś otręby? :)

Oczywiście. Po namoczeniu pęcznieją i może mogłyby się nadać gdyby nie było nic lepszego.

 

Chodzi o to, żeby utworzyć z czegoś "sztuczne" złoże fitracyjne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiedyś pisałem że można by zastosować wiórowe myjki do garów KO to mnie wyśmiali :beer:

Moim zdaniem to jest niezły pomysł, trzeba by spróbować, takie druciaki widziałem w Lidlu za parę groszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kilku uczestników GKPD warzyło z samego pszenicznego , może podzielili by się swoimi doświadczeniami ?

Niewątpliwie Anteks wezwał mnie do odpowiedzi.:) Tak, zacieramy samą pszenicę również, ale filtrujemy w kadzi filtracyjnej, a nie sracz-wężykiem i nie mam porównania pomiędzy oboma systemami. Jednak jest też faktem, że jak spodziewamy się kłopotów z klarownością, to pod sitem w kadzi, a przed wylotem robimy jeszcze warstwę filtracyjną z wygotowanej łuski słodu jęczmiennego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zgoda, zadam głupie pytanie. Widziałeś kiedyś otręby? :lol:

Oczywiście. Po namoczeniu pęcznieją i może mogłyby się nadać gdyby nie było nic lepszego.

 

Chodzi o to, żeby utworzyć z czegoś "sztuczne" złoże fitracyjne.

Odświerzę temat-próbował ktoś używać otręby ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cytat

Zgoda, zadam głupie pytanie. Widziałeś kiedyś otręby? :)

Oczywiście. Po namoczeniu pęcznieją i może mogłyby się nadać gdyby nie było nic lepszego.

 

Chodzi o to, żeby utworzyć z czegoś "sztuczne" złoże fitracyjne.

 

Jak widzisz temat otrąb upadł - czyli się pewnie nie nadaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

odkopałem temat widzę od dawna zapomniany ;)

moje pytanie jest takie - czy próbował ktoś filtrować w kociołku zaciernym (typu klarstein, coobra itp) przy wspomaganiu się łuską ryżową?

Jak to robić - dorzucić pod koniec zacierania  namoczoną w gorącej wodzie do kotła? Ja chciałem spróbować takiego myka, żeby dolne sito pokryć łuską. Czy to się sprawdzi? Czy niepożądane aromaty, smaki, przebarwienia koloru i inne nie przejdą do brzeczki a później do gotowego piwa?

Jak przy każdym produkcie - niech on będzie najdoskonalszy - znajdzie się hejter który napisze że to gó#%o, a przy najgorszym, że działa cuda. Dlatego opinie na temat wysładzania w w.w. kotłach są różne. Niektórzy piszą że pszenica idzie bez problemu, a inni że pale ale stanął przy 4kg zasypu...

Proszę o pomoc kogoś kto ma doświadczenia z kociołkami, próbował "mojego" (pewnie nie ;) ) pomysłu lub ma ciekawe przemyślenia.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.