Skocz do zawartości

WBD M&P czyli Macieja i Przema potyczki ze słodem


Rekomendowane odpowiedzi

A ty dalej Przemo nie możesz uwierzyć że pompa Grundfos 15-14b do naszych potrzeb się po prostu nie nadaje :smilies:

Bo pompowała i w pewnym momencie "zdechła" :) żaden hydraulik nie potrafi wyjaśnić konkretnie dlaczego, wszyscy robią tylko "wielkie oczy" :( ale to szczegół i kolejne doświadczenie, które pozytywnie wpłynie na moją wiedzę :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając do palników, to te 10 KW zdecydowanie lepiej się sprawdzą niż 15 KW. 15 mają za dużą średnice w stosunku do gara.

Widzę rozwiązanie, trzeba będzie zakupić większe gary :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając do palników' date=' to te 10 KW zdecydowanie lepiej się sprawdzą niż 15 KW. 15 mają za dużą średnice w stosunku do gara.[/quote']

Widzę rozwiązanie, trzeba będzie zakupić większe gary ;)

Ha ha, Dobre !!! W przyszłym roku, czy za dwa lata ??? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy od Josefa, kiedy zrobi kolejną akcję "kegi", wtedy będzie trzeba zakupić większe gary celem zalania w/w ;)

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może od razu pięćdziesiątki? Obawiam sie że te gary trzeba będzie robić na zamówienie ;)

Jak zamówimy większą ilość na pewno będzie rabat :) a tak poważnie to na razie te 100l w zupełności starczą :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wreszcie nastąpiła wymiana poprzedniej pompy na mocniejszą i pompa po testach działa poprawnie, 90 l wody o temp 95 stC wypompowała poprzez wymiennik w ciągu 25 min i na wylocie temp. wynosiła 20 stC. Muszę jeszcze nauczyć się odpowiedniej regulacji przepływu. Taborety przeszły mały tuning, palniki zostały obniżone o ok 3 cm, w tej chwili podgrzewanie jest już odpowiednie, czyli temp wody podnosi się ok 1stC/min. W kadzi zacierno-filtracyjnej zamontowany został filtrator, a mieszadło musiało zostać trochę skrócone. W piątek pierwszy test z zacieraniem. Na tapetę pójdzie Koźlak.

A tu kilka fotek poczynionych zmian:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak Maciej wcześniej wspomniał, sezon 2011/2012 uważamy za otwarty :) Dziś na tapetę poszedł Koźlak.

 

Warka #108

Koźlaczek Wolsztyński

 

Skład

pilzneński 5,51kg

monachijski 6,35kg

special B 0,25kg

caraffa III 0,17kg

caraamber 0,31kg

carawheat 0,40kg

 

Zacieranie

45 zasyp

52-53/15min

62-63/25min

72-73/15min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

hellertau trad.-60g/90min

hellertau trad.-60g/60min

 

Drożdże

Wyeast 2487 Hella-Bock

15BLG

A tu Maciej w akcji ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś kolejna warka :)

Warka #109

Urbock

 

Skład

pilzneński 3,50kg

monachijski 2,00kg

cara 50ebc 2kg

jęczmienny wędzony 2,50kg

pszeniczny wędzony 1,00kg

karmelowy jasny strzegom 1,50kg

karmelowy ciemny 0,50kg

 

Zacieranie

45 zasyp

52-53/15min

62-63/25min

72-73/15min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

hellertau trad.+Spalter Sel.-65g/60min

hellertau trad.+Spalter Sel.65g/60min

hellertau trad.+Spalter Sel.50g/15min

 

Drożdże

Wyeast 2487 Hella-Bock gęstwa z poprzedniej warki

Ta warka jest uwarzona z totalnych resztek, kolejne już będą na bogato :)

Koźlak przelany na cichą i ma w tej chwili 4,5°Blg

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.