Skocz do zawartości

WBD M&P czyli Macieja i Przema potyczki ze słodem


Rekomendowane odpowiedzi

"Ja Sosna, ja Sosna jak mnie słychać?" :)

Dzisiaj zabawa na całego, przed dłuuugim weekendem trza coś ugotować.

warka #150

BSA-Tripel Karmeliet

 

Skład

pilzneński 20kg

pszeniczny 3kg

karapils 2kg

płatki owsiane 0,50kg

cukier trzcinowy Muscowado 0,50kg

cukier biały 1kg

 

Zacieranie

55/15'

63/30'

72/40'

76/filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Styrian Goldings 4,8ak 110g/60'

Fuggle 4,8ak 80g/5'

Saaz 3,8ak 30g/1'

Curacao 100g/10'

skórka świeżej pomarańczy+cukier 300g /syrop//10'

kolendra - 3 łyżeczki/5'

cukier trzcinowy Muscavado 5'

cukier biały 5'

 

Drożdże

WYeast 1388 Belgian Strong Ale /gęstwa po poprzedniej warce/

Cdn.....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka #151 z dn.15.11.2013r.

BSA-Belgian Brune

 

Skład

pilzneński 14kg

monachijski 9kg

karmelowy 500ebc 1kg

cara 120ebc 0,60kg

płatki owsiane 1kg

cukier trzcinowy jasny 1kg

 

Zacieranie

55/15'

63/30'

72/40'

76/filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Styrian Goldings 4,8ak 90g/60'

Fuggle 5ak 60g/5'

Styrian Goldings 4,8ak 80g/1'

 

Drożdże

WYeast 1388 Belgian Strong Ale /gęstwa/

Wyszło 81L/18Blg

Warka #149 przelana na cichą 3Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co by nasz sympatyczny kolega Adam nie martwił się już o nasze wątroby, dzisiaj jedno z tych piw służących zdrowiu ;)

warka #152

Grodziskie

 

Skład

pszeniczny 5,5kg

pszeniczny wędzony 3kg

orkiszowy 1kg

 

Zacieranie

38/45'

63/20'

72/20'

76/filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Styrian Goldings 4,8ak 60g/60'

Saaz 3,8ak 50g/30'

Brewers Gold 6,50ak 20g/5'

 

Drożdże

Fermentis S-33

Wyszło 54L/7,9Blg

Słaba wydajność bo co najmniej "na oko" 10L zostało w osadach :monster:

Warka #149 zabutelkowana, a #150 poszła na cichą.

Podczas warki towarzyszył nam kolega Dawid, ale o tym później :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak już wcześniej pisałem, podczas warki Grodziskiego towarzyszył nam Dawid, współredagujący stronę www.smakizpolski.com.pl

Mała relacja: http://www.smakizpol...po-kroku/#posts

oraz http://www.smakizpol...alskiego/#posts

Na zdrowie :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #153

Bohemian Pilsner

 

Skład

pilznański 15,5kg

monachijski 2kg

Karapils 1,5kg

 

Gotowanie

52/10min

62/30min

72/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Hallertau Tradition 7ak 100g/60'

Spalt Select 5ak 90g/30'

Saaz 3,8ak 100g/5'

 

Drożdże

WYeast 2000 Budvar Lager /starter 2L/

Chłodzenie ..... cdn

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grodziskie wyklarowało się jak należy, zeszło do 2,70Blg, więc wczoraj poszło w butelki. Przyszedł również czas na warkę #151 czyli B.Brune i podobnie jak poprzednik już ładnie leżakuje. Warka #153 Bohemian Pilsner nadal na burzliwej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #154 z dn.13.12.2013r.

Schwarzbier

 

Skład

pilzneński 13kg

monachijski 4kg

karmelowy jasny Strzegom 2kg

karmelowy ciemny Strzegom 2kg

carafa III 0,50kg

 

Gotowanie

56/zasyp

62/20'

72/30'

78/filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Hallertau Tradition 7ak 80g/60'

Hallertau Tradition 7ak 50g/20'

Hallertau Tradition 7ak 50g/5'

 

Drożdże

WYeast 2000 Budvar Lager /gęstwa/

Wyszło 94L/12,5Blg

 

Bohemian przelany na cichą, na chwilę obecną odfermentował do 2,5Blg

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka, ostatnia w tym roku już fermenci :)

warka #155

Rauchbier

 

Skład

pilzneński 10kg

monachijski 3kg

wędzony 4,5kg

carapils 1,1kg

crystal 120L 0,6kg

crystal 30L 0,5kg

karmelowy ciemny 0,8kg

 

Gotowanie

52/15'

64/30'

72/30'

78-wysładzanie

 

Chmielenie/dodatki

H.Tradition 7ak 60g/60'

H.Tradition 7ak 50g/10'

H.Tradition 7ak 60g/5'

 

Drożdże

WYeast 2000 Budvar Lager

Wyszło 88L/13,5Blg, fermentacja w 10stC

 

Warka #154 Schwarzbier na cichej.

 

Wszystkim piwowarkom i piwowarom Dosiego Roku i samych udanych piwek :beer: :beer: :beer:

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsza warka:

 

Dark IPA

 

Skład

pilzneński 22kg

karmelowy jasny 1kg

karmelowy ciemny 0,8kg

czekoladowy 0,5kg

ekstakt barwiący WES 2kg

 

Gotowanie

66/60'

78-wysładzanie

 

Chmielenie/dodatki

Simcoe 12,9ak 100g/60min

Citra 12,7ak 150g/20min

 

Drożdże

Safale US-05

Wyszło 80L/17Blg, fermentacja w 19/20stC

 

Warka #154 Schwarzbier w butelkach, a warka #155 Rauchbier na cichej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #155 Rauchbier zabutelkowany, cosik mało raucha w rauchu, ale ogólnie piwko smaczne i może z czasem wędzonka bardziej "wyjdzie na wierzch" :) Natomiast warka #156 Dark IPA przelana na cichą z dodatkiem 150g Citry

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #155 Rauchbier zabutelkowany, cosik mało raucha w rauchu, ale ogólnie piwko smaczne i może z czasem wędzonka bardziej "wyjdzie na wierzch" :) Natomiast warka #156 Dark IPA przelana na cichą z dodatkiem 150g Citry

 

Ubogi post, myślałem że będzie co najmniej w nim 20kg słodu :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #157

Bohemian Pilsner II

 

Skład

pilzneński 18kg

monachijski 2kg

Karapils 2kg

 

Gotowanie

52/10min

62/30min

72/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Hallertau Tradition 7ak 100g/60'

Spalt Select 5ak 130g/30'

Saaz 3,8ak 120g/5'

 

Drożdże

WYeast 2001 Urquell Lager /starter 2L/

Wyszło 50L/13Blg + 43,5L/13,5Blg

Warka #156 DIPA zabutelkowana

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ze względu na małą ilość raucha w rauchu w poprzedniej warce, kolejna będzie z dodatkiem wędzonego od Gerdzia, taki domowy odpowiednik Steinbacha ;)

warka #158

Rauchbier II

 

Skład

pilzneński 12kg

monachijski 3kg

wędzony 4,5kg

carapils 1,1kg

karmelowy ciemny 0,4kg

 

Gotowanie

52/15'

64/30'

72/30'

78-wysładzanie

 

Chmielenie/dodatki

H.Tradition 7ak 60g/60'

H.Tradition 7ak 50g/10'

H.Tradition 7ak 60g/5'

 

Drożdże

WYeast 2001 Urquell Lager

Wyszło 94L/13Blg, fermentacja w 9-10stC

 

Warka #157 Bohemian Lager przelana na cichą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #159

Porter Wolsztyński

 

Skład

pilzneński 17kg

monachijski 4kg

karmelowy jasny 1kg

karmelowy ciemny 2kg

carafa I 0,8kg

 

Zacieranie

52/10min

62/40min

72/20min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

marynka /granulat/ 10ak 85g/60'

saaz /granulat/ 3,80ak 50g/10'

 

Drożdże

Wyeast 2001 Urquell Lager /gęstwa/ zadane w temp. 15stC

Wyszło 62L/18Blg

Warka #157 Bohemian Pilsner siedzi już grzecznie we flaszkach i kegach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.