Skocz do zawartości

WBD M&P czyli Macieja i Przema potyczki ze słodem


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #117 z dn. 16.12.2011r.

California Cammon

 

Skład

pilzneński 11kg

pale ale 6kg

cara 1kg

karmelowy jasny Strzegom 1kg

 

Zacieranie

54/30min

67-63/60min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

n.brewer-80g/60min

n.brewer-50g/15min

n.brewer-50g/5min

 

Drożdże

Wyeast 2112 California Lager

Wyszło 82L/13°Blg, temp.zadania drożdży 15°C, temp. fermentacji 18-20°C

Barleywine przelany na cichą 12Blg, reszta nadal na burzliwej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj jak pisałem, tak zrobiłem. Maciej wleciał wieczorkiem i przelaliśmy na cichą #115, kiepsko odfermentował bo tylko do 6blg, oraz #116 i tu już lepiej, bo zeszło do 4blg, do jednego fermentora zadany chmiel amarillo i simcoe. W smaku czuć te amerykany, ale w zapachu już mniej, dlatego w celu porównania, chmiel poszedł do jednego fermentora. Przy okazji skontrolowaliśmy c.cammon, po tygodniu burzliwej ma 4blg i myślę, że przez następny tydzień zejdzie jeszcze niżej. Barley nadal na cichej i bąbli :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przed "Sylwestrem" do butelek poszła warka #115 Urbock, #116 AIPA i jeden fermentor #113 Barleywine oraz przelaliśmy na cichą #117 California.

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku 2012 życzą Przemo i Maciej :beer: :beer: :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #118

AIPA II

 

Skład

pilzneński 15,5kg

monachijski 2,5kg

carapils 2kg

pale ale 5kg

 

Zacieranie

52-53/5min

62-63/45min

72-73/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

chinook-50g/90min

chinook-50g/60min

amarillo-20g/30min

simcoe-78g/15min

citra-50g/5min

simcoe-50g/1min

 

Drożdże

Wyeast 1056 American Ale

Wyszło 83L/15°Blg, temp. fermentacji 17°C

Do butelek poszła warka #113 Barleywine, 11blg, do refermentacji użyty został cukier trzcinowy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile użyliście cukru do refermentacji Barleywina na 1l ? Kopyr w Piwowarze pisze, że użył około 5g/1l mi się to wydaje, ze jest to za dużo jak na takie piwo.

Mówisz, że 5g/L to za dużo? :/ My daliśmy jeszcze więcej, bo 2,8g/0,33l :) Sam jestem ciekawy co to z tego wyjdzie, bo po raz pierwszy warzyliśmy berleya i tak w sumie szliśmy po omacku. Muszę kupić jakiś komercyjny egzemplarz jako kalibrator ;) Jak na razie w smaku baaardzo słodowe, treściwe, rozpuszczalnika nie wyczuwam, po przełknięciu ładnie rozgrzewa :lol: tylko właśnie zastanawiam się, jak się nagazuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też muszę poszukać jakiegoś przykładu, gdzieś czytałem ocenę sensoryczną o jakimś przedstawicielu, pisało że praktycznie w ogóle nie posiadał Co2, ale rozpiętość może być duża - od niskiego do umiarkowanego ;) 1.3-2.3

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #119 z dn. 13.01.2012r.

California Cammon

 

Skład

pilzneński 23kg

karmelowy jasny Strzegom 1kg

Cara 50EBC 1kg

 

Zacieranie

54/30min

67/60min

78-filtracja

 

Chmielenia/dodatki

n.brewer - 100g/60min

n.brewer - 75g/15min

n.brewer - 75g/5min

 

Drożdże

Wyeast 2112 California Lager

 

Wyszło 97L/13BLG, 80L brzeczki zadane drożdżami 2112 C.Lager /fermentuje w 17°C/, a 13L zadane 2000 Budvar Lager /fermentuje w 9/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #120 z dn. 20.01.2012r.

Czorno AIPA

 

Skład

pilzneński 21kg

monachijski 1kg

caraaroma 1kg

crystal 40L 3kg

bohemian pilsner 1kg

 

Zacieranie

54/5min

62/45min

72/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

chinook 80g/90min

chinook 70g/60min

simcoe 20g/30min

cascade 32g/15min

simcoe 80g/1min

 

Drożdże

Wyeast 1056 American Ale

Wyszło 85L/15,5blg

 

Warka #121 z dzisiaj :)

Pils

 

Skład

pilzneński 11kg

bojos 11kg

bohemian pilsner 1kg

 

Zacieranie

52/10min

62-63/30min

72-73/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

marynka 150g/60min

tettnanger 100g/20min

lubelski 100g/15min

 

Drożdże

Wyeast 2000 Budvar Lager

Wyszło 93L/13blg

Warka #118 zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru, a warka #119 przelana na cichą, zeszła do 4blg

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś w browarze lenistwo :lol: Ze względu na niską motywację przelaliśmy Warkę #120 na cichą, zeszło do 3,5Blg, warka #119 poszła w kegi i butelki, natomiast ze względu na spadek temp. do 1stC w pomieszczeniu gdzie fermentował pils, został on przeniesiony w miejsce gdzie panuje dogodniejsza temperatura ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #122 z dn.10.02.2012r.

Pils

 

Skład

pilzneński 12kg

bojos 11kg

 

Zacieranie

52/10min

62-63/30min

72-73/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

marynka /szyszka/ 150g/60min

tettnanger /granulat/ 100g/20min

lubelski /granulat/ 100g/15min

 

Drożdże

Wyeast 2000 Budvar Lager /gęstwa/

Wyszło 90L/12,5 Blg

 

Podczas warzenia dodatkowo przelaliśmy warkę #120 na cichą 3,5 Blg, a warkę #119 zakegowaliśmy i zabutelkowaliśmy, zeszła do 3 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś w warzelni wyjątkowo pracowity dzień, trochę dlatego, że szkoda nam piątku na małą warkę, a trochę, że jest okazja pozbycia się zapasu WESowych konserw ;)

Warka #123

Porter Wolsztyński

 

Skład

pilzneński 10kg

monachijski 4kg

karmelowy jasny 1kg

karmelowy ciemny 1kg

carafa I 0,5kg

ekstrakt jasny WES 1,7kg

ekstrakt bursztynowy WES 1,7kg

ekstrakt barwiący WES 0,5kg

 

Zacieranie

52/5min

62/30min

72/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

marynka /szyszka/ 100g/60min

lubelski /granulat/ 80g/10min

 

Drożdże

Wyeast 2000 Budvar Lager /gęstwa/ zadane w temp. 14stC

Wyszło 47L/21,5Blg

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porter już wesoło fermentuje od czwartku rana, a wczoraj tradycyjnie nastawiliśmy kolejnego pilsa.

Warka #124

Pils

 

Skład

pilzneński 10kg

bojos 11,5kg

bohemian 1,5kg

 

 

Zacieranie

52/10min

62/30min

72/30min

 

 

 

Chmielenie/dodatki

marynka /szyszka/ 150g/60min

spalt select /granulat/ 100g/20min

lubelski /granulat/ 100g/10min

 

 

Drożdże

Wyeast 2000 Budvar Lager /gęstwa/

Wyszło 95L/13Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.