Skocz do zawartości

WBD M&P czyli Macieja i Przema potyczki ze słodem


Rekomendowane odpowiedzi

To piwo chyba z ciekawości, bo coś na pół gwizdka i niewykorzystane moce widzę ;)

Tak ostrożnie chciałem podejść do tego tematu i jestem ciekawy co z tego wyjdzie. Zastosowane Gerdziowe wędzone słody zawsze przynoszą wielką niewiadomą ;) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna warka popełniona. Dziś wreszcie coś od Trappistów :D

Warka #110

Belgian Blond

 

Skład

pilzneński 12kg

monachijski 0,80kg

cara 50ebc 1kg

Cukier trzcinowy 1kg

 

Zacieranie

62-63/30min

72-73/40min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

styrian g.-80g/60min

lubelski-80g/15min

styrian g.60g/5min

 

Drożdże

Wyeast 1388 Belgian Strong

Dostałem 41L, 16,5°Blg

 

Koźlaczek Wolsztyński zszedł do 4°Blg i został zabutelkowany z dodatkiem 3,5g cukru/0,5L

Urbock nadal na burzliwej 6°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ano cieniutka, ale wiesz, ja mam to w .... :) Wysładzanie było krótkie bo skończyło się na 6°Blg , a można było wysładzać spokojnie do 4°Blg. Jak na razie to testy i trzeba się "nauczyć" nowej warzelni.

W przyszłym tygodniu planowane są dwie warki, co by było mniej czyszczenia sprzętu :):D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś z okazji Święta Niepodległości popełnimy dwie warki, a co tam :)

Warka #111

Koźlaczek Niepodległościowy

 

Skład

pilzneński 8,50kg

monachijski 6,00kg

caraffa III 0,30kg

cristal 60L 1,00kg

 

Zacieranie

46/10min

53/15min

63/30min

72/10min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

marynka-50g/60min

cascade-40g/15min

cascade-30g/10min

 

Drożdże

Wyeast 2487 Hella-Bock

 

Warka #112

A'la Breslauer Schwarzer Schops

 

Skład

pszeniczny 5,50kg

pszeniczny palony 0,80kg

pilzneński 3,00kg

monachijski 1,50kg

carawheat 0,55kg

 

Zacieranie

45 zasyp

50-53/30min

62-63/60min

72-73/20min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

lubelski-50g/60min

lubelski-20g/30min

lubelski-20g/10min

 

Drożdże

Zymoferm Z044 /starter/

Ciekawe co z tego wyjdzie, bo to taka nasza "wariacja na temat ..." ;)

Start, połączony oczywiście z degustacją nastąpi niebawem :);)

 

Warka #111 wyszło 40l/17,5°Blg, warka #112 45l/13°Blg. Warka #109 przelana na cichą.

Skończyliśmy ok godz.24 tylko dlatego, że filtracja Breslauera szła dość opornie, choć tego można było się spodziewać :/ Wniosek z tego, że dwie warki jedna po drugiej to trochę uciążliwe, lepiej raz a dobrze :)

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W obu warkach drożdże ochoczo podjęły pracę, te koźlakowe "jadą" ostro, trochę obawiałem się zymofermów, bo wg producenta czas ich świetności miał minąć w czerwcu, ale w fermentorach piękny biały kożuszek ;) z tej okazji można odkapslować cosik dobrego ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W obu warkach drożdże ochoczo podjęły pracę, te koźlakowe "jadą" ostro, trochę obawiałem się zymofermów, ...

Wygląda na to że Zymofermy wystraszyły się Was ;) A tyle piszą żeby drożdży nie stresować ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W obu warkach drożdże ochoczo podjęły pracę' date=' te koźlakowe "jadą" ostro, trochę obawiałem się zymofermów, ...[/quote']

Wygląda na to że Zymofermy wystraszyły się Was ;) A tyle piszą żeby drożdży nie stresować ;)

Miały dwie możliwości, albo ruszą albo kibel, wybrały to pierwsze na ich szczęście. Jak nie począchniesz na początku, to potem może być różnie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj polecieliśmy z "grubej rury" :);)

Warka #113

Barleywine

 

Skład

pilzneński 18kg

carahell 3kg

cara 50ebc 1kg

biscuit 2kg

amber 1kg

płatki orkiszowe 0,4kg

 

Zacieranie

50-55/30min

65-66/90min

76-77/5min

filtracja

 

Chmielenie/dodatki

nugget-100g/90min

cascade-40g/30min

cascade-40g/15min

 

Drożdże

Wyeast 1388 Belgian Strong

Wyszło 33L/30°Blg

 

Z cienkusza po "barleyu" którego wyszło 25L i dodaniu 1,7L ekstraktu bursztynowego, po odparowaniu, dodaniu curacao 40g, chmielu aurora 50g i lubelski 40g, pozostało 22L/20°Blg, zadane drożdże 1388

Podczas warzenia do butelek poszła warka #109, a warka #110 przelana na cichą 3,5°Blg

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A swoją drogą to niezły "cienkusz" 20°Blg ;-)

Fakt, ten cienkusz to z tych grubszych :) Początkowo miał być bitter, ale ze względu na brak odpowiednich drożdży, wyszło właśnie coś mocniejszego, między tripplem a quadruplem ;), tak trochę "na oko" wszystko wrzucone, i chmiel i curacao, a ekstrakt był w sumie dany na wyrost, ale jak znam życie, to z takich warek na "chybił trafił", wychodzą całkiem dobre piwka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś dzień bez warzenia ze względu na wyjazd na jutrzejszą Giełdę Poznańską :lol: ale pracownicy browaru nie mogą siedzieć bezczynnie, więc warka #110 została zabutelkowana, Blg końcowe 3,5, warka #111 pozostaje nadal na burzliwej bo zeszła tylko do 5°Blg, temp. 8°C, warka #112 przelana na cichą 4°Blg. Przy okazji sprawdziliśmy Barleya, zszedł do 15°Blg, w smaku baaardzo słodowy, straszny ulepek, ale już lekko grzeje po gardziołku :):lol: jak nic nie zepsujemy "będą z niego ludzie" :)

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #115

Urbock

 

Skład

pilzneński 4kg

monachijski 4kg

jęczmienny wędzony steinbach 8kg

karmelowy jasny strzegom 1kg

 

Zacieranie

45 zasyp

52-53/15min

62-63/25min

72-73/15min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

hellertau trad.+Spalter Sel.-80g/75min

hellertau trad.+Spalter Sel.70g/30min

hellertau trad.+Spalter Sel.60g/15min

 

Drożdże

Wyeast 2487 Hella-Bock

Wyszło 47L/18°Blg, temp. fermentacji 9°C

 

Warka #112 zabutelkowana, #111 poszła na cichą, zeszło do 4°Blg, cienkusz z "barleya" również na cichej 3,5°Blg, sam "barley" stoi nadal na burzliwej i ma 13,5°Blg

CDN....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #116 dn. 9.12.2011r.

AIPA

 

Skład

pilzneński 17kg

monachijski 2kg

carapils 1,50kg

pale ale 1kg

 

Zacieranie

52-53/5min

62-63/45min

72-73/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

amarillo-20g/90min

amarillo-20g/80min

amarillo-10g/70min

chinook-30g/60min

chinook-20g/50min

citra-30g/40min

citra-20g/30min

simcoe-30g/20min

simcoe-20g/10min

 

Drożdże

Wyeast 1056 American Ale

Wyszło 71L/16,5°Blg, temp. fermentacji 18°C

 

Warka #111 i #114 zabutelkowana, #115 nadal na burzliwej. Sprawdziliśmy co tam słychać u barleya i zszedł przez tydzień tylko 1°Blg i ma w tej chwili 12,5°Blg. Jeden fermentor pozostał nadal nie ruszony, natomiast do drugiego dodaliśmy gęstwy Belgian Strong, mam nadzieję, że drożdże jeszcze trochę popracują :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.