Jump to content

WBD M&P czyli Macieja i Przema potyczki ze słodem


przemo70
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Warzenie rozpoczęliśmy z bratem cztery lata temu, ale dziś dopiero z okazji setnej warki postanowiłem założyć ten wątek, jako sposób na bezsenne noce i przewidywany w przyszłości nadmiar wolnego czasu :) Nie będę się rozpisywał, ponieważ dziś piątek, a przeważnie w piątki nasz Browarek niknie w słodowych oparach, a więc pora włączyć mieszadło :smilies: Dziś na tapecie:

 

Warka #100

Vienna Lager

 

Skład

pilzneński 12kg

castle cristal 2kg

carapils 2,8kg

monachijski 2,5kg

 

Zacieranie

62-63/30min

71-73/60min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

hellertau trad.-110g/60min

hellertau trad.-60g/15min

lubelski-50g/1min

 

Drożdże

WLP830 German Lager

12BLG

Edited by przemo70
Link to comment
Share on other sites

Nic, tylko pogratulować setki i życzyć kolejnych!

Fajnie, że podzielicie się teraz tajemnicami tak doświadczonego browaru z innymi.

Wasze :)

Edited by rubezahl
Link to comment
Share on other sites

Spokojnie daje radę, myślę, że można by sypnąć z 10kg więcej. Czasami jak załączam na najwyższej prędkości to zaczyna "skakać", ale zredukuję do minimum, zakręci bez problemów i potem daję na full

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.