Jump to content
Sign in to follow this  
Franekkkk

Lubczyk

Recommended Posts

Zostałem poproszony przez znajomych, wielbicieli piwa domowego, aby uwarzyć piwo jako prezent weselny. :)

 

Na początku chciałem uwarzyć Koelscha, ale ostatnio wpadł mi do głowy pomysł aby uwarzyć piwo z dodatkiem lubczyku.

Tu pojawia się moje pytanie czy ktoś z Was warzył piwo z dodatkiem tego zioła.

Wiadomo, że dodałbym go podczas gotowania brzeczki. Pytanie czy suszone zioło dodać bezpośrednio podczas gotowania czy dodać może napar? No i w jakiej ilości?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim skromnym zdaniem połowa gości weselnych powie że to piwo smakuje jak rosół :)

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moim skromnym zdaniem połowa gości weselnych powie że to piwo smakuje jak rosół :)

Ale dlaczego mają tak powiedzieć? :smilies:

 

Dodatek lubczyku to szatański pomysł?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledze chodziło o smak tego ziela :)

mam na ogrodzie krzaczek lubczyku, i żona dodaje go do zup...

a w piwie zapach magi.... co innego odrobina magii :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam bardzo dużego doświadczenia w warzeniu, nieco większe w gotowaniu i moim zdaniem lubczyk jest bardzo aromatyczny może zdominować zapach smak piwa. Może zdarzyć się tak, że część gości nie doceni twojego wysiłku... Na takie imprezy jak wesele polecam coś sprawdzonego. Koelsh na pewno się nada, u mnie dosłownie wszystkim smakuje, nawet żonie, która wciągała tylko ... karmi. A tak w ogóle fajny prezent :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wątpię, czy na weselu będą sami oświeceni piwosze mogący docenić tak nowatorskie podejście do piwowarstwa :)

Swoją drogą osobiście nie cierpię lubczyku więc nie wyobrażam sobie picia piwa o takim posmaku :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wątpię żeby goście weselni by skosztowali tego piwa, znajomi by zachowali dla siebie ów piwo :)

Skoro lubczyk daje taki aromat i posmak rosołu to raczej zrezygnuje z tego dodatku i pozostanę przy Koelschu :)

Dzięki za odpowiedzi :)

 

Coś mi teraz świta w głowie, że gdzieś słyszałem o piwie warzonym na bulionie drobiowym, chyba była wzmianka o tym piwie na szkoleniu prowadzonym przez firmę Piwoznawcy. :smilies:

Edited by Franekkkk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coś mi teraz świta w głowie, że gdzieś słyszałem o piwie warzonym na bulionie drobiowym, chyba była wzmianka o tym piwie na szkoleniu prowadzonym przez firmę Piwoznawcy. :smilies:

Ciekawe jak z pianą :)

A lubczyk jest dodawany do maggi, kostek bulionowych i zup błyskawicznych. Jeżeli to ma być roślina z romantyczną nazwą to może miłorząb :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
heh... 'treściwy' browar

pytanie tylko w czym takie cudo pić.... :) czy w bulionówkach :smilies:

w bulionówkach z makaronem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.