Jump to content
Sign in to follow this  
Faszysta Rasista Homofob

Dortmunder vs Pils - jak rozróżnić?

Recommended Posts

Jakiś czas temu robiłem Pilsa i Dortmundera, teraz stoją na cichej, jedno w szklanych balonach, drugie w fermentorze i ... zapomniałem, które jest gdzie.

Czy jest szansa jakoś je rozróżnić, teraz albo chociaż podczas rozlewu? Robione były mniej więcej w tym samym czasie, więc stać na cichej mogą do tego samego czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to masz zagwozdkę - teoretycznie powinny się różnić minimalnie ekstraktywnością (Dortmunder mocniejszy) i goryczką (pils mocniejszy). :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakiś czas temu robiłem Pilsa i Dortmundera, teraz stoją na cichej, jedno w szklanych balonach, drugie w fermentorze i ... zapomniałem, które jest gdzie.

Czy jest szansa jakoś je rozróżnić, teraz albo chociaż podczas rozlewu? Robione były mniej więcej w tym samym czasie, więc stać na cichej mogą do tego samego czasu.

No same nazwy to nam nic nie powiedzą. Musisz podać ekstrakt początkowy i zasyp, wtedy będzie można określić pewnie po kolorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dortmunder 13 Blg

- słód pilzneński Weyermann - 3,7 kg

- słód monachijski typ II Weyermann - 0,6 kg

- słód Carapils I - 0,6 kg

 

Pils 12 Blg

- słód pilzneński Weyermann - 4 kg

- słód Carapils Weyermann - 0,2 kg

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wydaje mi się że tych 600g ciemnego monachijskiego może nie być widać, za mała różnica żeby się dało odróżnić w wiadrze...

A kto pisze, że w wiadrze? Pobrać próbki i porównać w dwóch takich samych szklankach, najlepiej wąskich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wy już z wiader pijecie :) , a przed chwilą Wiktor coś marudził o jednej szklance przy warzeniu :D

Ach to Mazowsze ;)

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dortmunder powinien być ciemniejszy. Jak zacierałeś? I czy takie same drożdże?

Drożdże

 

Dortmunder - Saflager S-23

 

Pils - Saflager W 34/70

 

Zacierałem podobnie. Najpierw 50°C 30 minut, potem 67* (64* Pils) 30 minut, Pils jeszcze dodatkowo 70* 30 minut

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dortmunder powinien być ciemniejszy. Jak zacierałeś? I czy takie same drożdże?

Drożdże

 

Dortmunder - Saflager S-23

 

Pils - Saflager W 34/70

 

Zacierałem podobnie. Najpierw 50°C 30 minut' date=' potem 67* (64* Pils) 30 minut, Pils jeszcze dodatkowo 70* 30 minut[/quote']

Można by próbować po zapachu, S 23 dają taki przyjemny lekko kwiatowy, a 34/70 są bardziej neutralne. I raczej różnica w kolorze też powinna być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.