Jump to content
Sign in to follow this  
suenio

Prośba o pomoc, słód - Gdańsk.

Recommended Posts

Dzięki uprzejmości kolegi Fronia - ważę pszeniczniaka.

Powodzenia' date=' daj znać jak poszło.[/quote']

No warzeniem jeszcze bym tego nie nazwał - ale ort, masz rację, nie był celowy.

 

Wracając do tematu... co to jest wysładzanie i na czym tak na prawdę polega filtracja, dowiedziałem się podczas ostatniej przerwy...

 

Szukanie transportu (bo ja już po bro) i jazda 20km do fronia po sprzęt... jakoś tam się udało, ale jak to się okaże - nie myślałem, że zejdzie mi 8h i usnąłem w trakcie. Chmiel dodałem kilka min po rozpoczęciu wrzenia (przebudziłem się) - wrzenie, zamiast godziny, trwało 45 min bo stwierdziłem że zwyczajnie nie wstanę do pracy, a jeśli jakimś cudem wstanę to i tak się do niczego nie nadam... chłodzenie na szybko, nie sprawdzałem temp, organoleptycznie było letnie więc przelałem do fermentatora, resztkami rozsądku nie dodałem drożdży coby ich nie utłuc... rano sprawdiłem blg i wyszło za dużo - więc machnąłem wrzątku na oko:) - drożdży nie podałem no bo za ciepłe...

Drożdże zadane wczoraj i pracują, po rozcieńczeniu wyszło 10-11 blg - więc mamy wielką niewiadomą.

 

...od niedzieli nie miałem netu, już w trakcie warzenia zdechła mi myszka i klawiatura więc leciałem na freestylu.

 

Cokolwiek z tego nie wyjdzie - opiszę w temacie. Myślę, że ciekawe rozważania mogą wyjść z aż takich zaniedbań

:)

 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednym słowem kolega był nieprzygotowany do warzenia. :) Znaczy się dwója zwana pałą. Chyba było mówione na wykładzie, że cały proces trwa min 6h?

Edited by jacer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suenio, kiedyś w końcu będę musiał się wybrać do Torunia, może jakoś w marcu lub kwietniu.

O ile nie znajdziesz nic innego, to mogę pomóc i przywieźć Ci słód z Gdańska. Jakoś niedługo też będę zamawiał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Suenio, kiedyś w końcu będę musiał się wybrać do Torunia, może jakoś w marcu lub kwietniu.

O ile nie znajdziesz nic innego, to mogę pomóc i przywieźć Ci słód z Gdańska. Jakoś niedługo też będę zamawiał.

Heja. Do kwietnia to możliwe, że i ja u Ciebie zawitam, a co do sensowności wizyty - w Toruniu są inne osoby znacznie bardziej zasłużone w warzeniu niż ja:) i tu w tym momencie wielki szacun dla jednego z forumowiczów. Mogę śmiało powiedzieć, że spotkałem mentora.

 

Przy okazji chciałbym zachęcić Forumowiczów do wspierania początkujących, takich jak ja.

 

Od kolegi z forum dostałem pełne wparcie - dostałem, choć chciałem kupić - surowce, pożyczałem sprzęt w środku nocy bo nie zakumałem, że filtracja nie równa jest fermentacji cichej, dowiedziałem się gdzie i co kupić, a co najważniejsze dostałem odpowiedzi na milion bzdurnych dla doświadczonych piwowarów, a dla mnie znaczących odpowiedzi.

 

Ponadto - dostałem 2 butelki piwa z czego zaledwie 2 okazały się najlepszymi piwami jakie dotąd piłem (wcześniej nie piłem domowego - ale chyba wszystkie dostępne na naszym rynku i masę do nas nie sprowadzanych)

 

I co jeszcze ważniejsze - mam motywację do tego, żeby samemu uwarzyć coś dobrego, bo moja pierwsza warka ze słodów, że tak to ujmę, nie powala.

 

 

Reasumując

 

Słody już mam. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i zachęcam do wciągania "młodych" bo to bardzo pomaga

 

Pozdawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i zachęcam do wciągania "młodych" bo to bardzo pomaga

To prawda, kiedy otrzymujemy pomoc, to nie tylko rozwiązuje nasz (początkujących) problem, ale również zachęca do dalszej pracy i poszukiwań:)

Pozdrawiam:)

Karol

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam, będę w Bydgoszczy w przyszłym tygodniu po słód monachijski jeśli ktoś potrzebuję to mogę trochę więcej wsiąść.

Witam.

Jak wygląda sprawa zamówienia słodu, jakie są aktualne ceny, ile należy zakupić?

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba zadzwonić do jednego Pana i się umówić 2 dni wcześniej ile się bierze przygotują i można odebrać w słodowni po wcześniejszej opłacie w kasie słodowni. Co do ceny to telefonicznie podadzą. Osobiście dla 200 kg monachijskiego 15 EBC podali 2,5 pln/kg netto. 50 kg pilzneńskiego 2 pln/kg netto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio urlop spędzałem niedaleko Strzegomia. Napisałem maila do słodowni z pytaniem czy sprzedadzą np 50kg pilzneńskiego. Niestety urlop skończył się a odpowiedź nie dotarła. Wniosek - chyba nie lubią detalistów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lubią ale trzeba tam zadzwonić. :ble:

dokładnie, i mają bardzo dobre ceny

1,82 pilzneński

2,52 monachijski

2,92 karmelowy jasny

3,12 karmelowy ciemny

3,22 barwiący

 

niestety z transportem ciężko. tylko osobiście.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam' date=' będę w Bydgoszczy w przyszłym tygodniu po słód monachijski jeśli ktoś potrzebuję to mogę trochę więcej wsiąść.[/quote']

Witam.

Jak wygląda sprawa zamówienia słodu, jakie są aktualne ceny, ile należy zakupić?

Pozdrawiam

zapomniałem dodać że sprzedają tylko na fakturę dla płatnika vat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.