Jump to content
Sign in to follow this  
pawel____74

bąbelki

Recommended Posts

witam

zrobiłem już trzecią warkę i ni jak nie mogę uzyskac bąbelków. nie wiem gdzie tkwi problem. urzywam drożdży dolnej fermentacji. burzliwa 2-3 dni spuszczam, cicha fermentacja ok. 5 dni, dodaje syrop glukozowy i rozlewam do butelek. Cały proces po filtracji odbywa się w temp. 12 st. proszę o rady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przenieś testowo kilka butelek w temperaturę pokojową, potrząśnij i spróbuj po tygodniu

 

EDIT: po jakiej filtracji?

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites
witam

zrobiłem już trzecią warkę i ni jak nie mogę uzyskac bąbelków. nie wiem gdzie tkwi problem. urzywam drożdży dolnej fermentacji. burzliwa 2-3 dni spuszczam, cicha fermentacja ok. 5 dni, dodaje syrop glukozowy i rozlewam do butelek. Cały proces po filtracji odbywa się w temp. 12 st. proszę o rady

Niezły tekst :(:) sory nie merytorycznie, ale nie mogłem się powstrzymać :/

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites

To chyba jakiś żart :( Do tego jeszcze ta ortografia :)

Jeżeli to jednak nie jest żart to ciesz się, że pytasz o brak bąbelków a nie o wybuchające butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pawel____74

Czy możesz dokładnie opisać jakie drożdże, jak zacierane piwo, odczyty °Blg w różnych etapach fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I czy ta filtracja to przelanie piwa znad osadów czy coś więcej? No i ile tej glukozy dałeś?

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites
zrobiłem już trzecią warkę

A próbowałeś już jaką. ??

I jakie były. ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy to nie jest za krótko jak na dolną fermentację?? czy kontrolujesz spadek °Blg ??

też mnie zastanawia ta filtracja; czyżbyś gotował brzeczkę w pomieszczeniu o temperaturze 12°C??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dłużej fermentuję górne piwa(tydzień burzliwej/tydzień- dwa cichej) . A czytałem że dolniaki potrzebują jeszcze więcej czasu więc 2 dni burzliwej fermentacji to moim skromnym zdaniem zdecydowanie za krótko. Napisz też po jakim czasie otwarłeś butelkę i stwierdziłeś że nie ma gazu bo jak na następny dzień to się nie dziwię że nie ma, bardzo możliwe że jak zacznie dofermentowywać w butelkach to co niedofermentowało w fermentorze to butelki zamienią się w bomby.

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeżeli chodzi o ortografie to wybaczcie - dla mnie nie jest ważna, tresć merytoryczna - postaram się lepiej. Jeżeli chodzi o drożdże to mam prosto z dobrego browaru świeżutkie. Tam też bużliwa jest w temperaturze 10-13 st przez 5 dni. dowiedziałem się od technologa, że drożdże po przerobieniu cukrów mogą ulec hydrolizie i smaczek jest nieciekawy, dlatego lepiej jest szybciej zlac i dłużej trzymać przy cichej fermentacji. Daje dość dużo drożdzy i dlatego mi tak szybko odfermentowuje - tak sądze bo niebadam blg. Filtrację brzeczki robię na siatce o oczkach 0,63 mm. jeżeli chodzi o ilość glukozy to dałem na 8l piwa 75g .

brzeczkę gotuję normalnie w domu w temp. 22. z zacieraniem nie mam problemu, przerwa białkowa 10 min. w temp 50-55, potem 45-60 min w temp 62-63, do uzyskania prawidłowej próby jodowej, i jeszcze 30 min. w temp. 73.

smak mojego piwka:

pierwsza warkę przechmieliłem ale była ok.

druga warka - fermentacja się troszkę przedłużyła 5 dni, cicha jeszcze tydzień, dodałem glukozy i po 10 dniach w buteleczkach czuć słodkość od nieprzerobionego cukru,

trzecia warka - burzliwa dosłownie trwała 2 dni, dałem dosć dużo drożdżywczoraj zlałem znad osadu i widać ze farmentacja całkowicie zanikła, dla próby wlałem do jednej buteleczki i zakabzlowałem - próba niby nie strzelba, ale może strzelić tym razem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja w browarach w większości przypadków przebiega w ściśle określonych warunkach temperaturowych (pomieszczenia i tanki są chłodzone) oraz ciśnienia (o ile się nie mylę fermentacja przebiega pod zwiększonym ciśnieniem), chyba że to są browary typu Czarnków lub Fortuna gdzie jest otwarta fermentacja.

 

Odnośnie barwy to browary dodają karmel lub słód karmelowy, żeby podkreślić barwę. Jak stosujesz czysty słód pilzneński w zasypie to nic dziwnego, że barwa jest jaśniejsza.

Edited by Franekkkk

Share this post


Link to post
Share on other sites
...dodaje syrop glukozowy i rozlewam do butelek....
i jeszcze jedno nie dodaje żadnego cukru do fermentacji, tylko mleczko słodowe

to w końcu jak to jest?

 

piwo blade??

a z jakiego słodu zacierasz?

no i z jakim piwem porównujesz? z typowym lagerem ze sklepu czy jakowymś pilsnerem? jak by nie patrzeć to od portera będzie na bank jaśniejsze :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
jeżeli chodzi o ilość glukozy to dałem na 8l piwa 75g .

Czyli 9,37 g/litr, a więc bardzo dużo, zwłaszcza dla piw dolnej fermentacji. Ile czasu minęło od zabutelkowania drugiej warki?

Rozumiem, że pierwsza warka była nagazowana?

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites
i jeszcze jedno nie dodaje żadnego cukru do fermentacji, tylko mleczko słodowe

Co to jest mleczko słodowe? Jeszcze się z czymś takim nie spotkałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Określenie "mleczko słodowe" gdzieś zasłyszałem a to po prostu filtrat po zacieraniu

warka kompletnie nie ma gazu zero - dziwne, 10 dni po zabutelkowaniu czuć słodycz glukozy.jest nieprzerobiona wszystkie drożdze wymarły możliwe????

Share this post


Link to post
Share on other sites

1

jeżeli chodzi o ortografie to wybaczcie - dla mnie nie jest ważna, tresć merytoryczna - postaram się lepiej

2

Daje dość dużo drożdzy i dlatego mi tak szybko odfermentowuje - tak sądze bo niebadam blg.

3

jeżeli chodzi o ilość glukozy to dałem na 8l piwa 75g .
i jeszcze jedno nie dodaje żadnego cukru do fermentacji, tylko mleczko słodowe
Określenie "mleczko słodowe" gdzieś zasłyszałem a to po prostu filtrat po zacieraniu

:smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeżeli chodzi o mleczko słodowe to pewnie też tzw cienkusz czyli wody po wysładzaniu o bardzo niskim ekstrakcie, tak ja to rozumiem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.